News Flash:

Biserica Alba din Iasi

29 August 2013
2909 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica „Schimbarea la Fata” din Iasi, cunoscuta si ca Biserica Alba, este o biserica ortodoxa din municipiul Iasi, care a fost construita in 1750 la marginea vechiul targ al Fainii, pe locul unei biserici mai vechi, care data din secolul al XVII-lea si avea hramul „Nasterea Domnului”. Lacasul de cult este situat in cartierul Targu Cucului, in apropiere de Hotelul Europa, pe stradela Alba nr. 3. El are hramul „Schimbarea la Fata” (6 august).
Biserica „Schimbarea la Fata” din Iasi a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004, avand codul de clasificare IS-II-m-B-03693.  
Pe aceasta lista este trecuta ca perioada de datare secolul al XVII-lea.
Biserica este asezata la marginea de rasarit a Targului Fainii, de unde incepea Drumul Sarii si se sfarsea Mahalaua Armenimei. Aceasta zona s-a dezvoltat dupa mutarea scaunului domnesc al Principatului Moldovei la Iasi, aici mutandu-se mai intai slujitori ai domniei si meseriasi, apoi si alti breslasi. 
In secolul al XVII-lea a existat aici o biserica cu hramul „Nasterea Domnului”, cea a purtat numele slavonesc de „Rojdestva Bojiti”. Nu se cunoaste anul cladirii acelei biserici, dar ea este atestata intr-un document din 1682, rezultand ca acel lacas de cult fusese construit anterior acelui an. Aceasta biserica suferise in timp o serie de stricaciuni, astfel incat pe la 1750 a fost rezidita de Popa Veliscu. 
Acestui lacas de cult i s-a spus Biserica Alba. El nu trebuie confundat cu Biserica Alba ce se afla pana in secolul al XVIII-lea pe locul unde se afla acum Catedrala Mitropolitana. In acea perioada, cele mai multe lacasuri de cult erau din lemn sau din piatra si caramida, dar fara a fi varuite. N.A. Bogdan presupune ca denumirea de Biserica Alba provine de la faptul ca acest lacas de cult ar fi fost varuit in totalitate, spre deosebire de celelalte biserici. Tot el presupune ca schimbarea hramului din Nasterea Domnului (25 decembrie) in Schimbarea la Fata (6 august) s-ar fi facut in cursul unor reparatii sau refaceri.
Biserica a fost avariata de cutremurele din secolul al XIX-lea, astfel incat era amenintata de ruinare pe la sfarsitul veacului. Ea a fost restaurata in anul 1885, in timpul mitropolitului Iosif Naniescu, prin contributia Primariei orasului Iasi si a enoriasilor. Lucrarile au fost executate sub indrumarea arhitectului Nicolae Badarau. Cu acest prilej, in stanga intrarii in pridvorul bisericii s-a amplasat o placa de tabla cu urmatoarea inscriptie:
„Acésta Sf. biserica a Schimbarei la Fatia a Domnului nostru Is.Hr. pronumita ALBA, fiind invechita de timpŭ si amenintĕnd ruinare, s'a restaurat in ḑilele Majestatei Sale CAROL I. Regele Romaniei, si a Inalt Prea Sf. Arhiepiscop si Mitropolit Moldovei si Sucevei D.D. JOSIF NANIESCU, prin staruinta Epitropiei acestei bisericĭ, compusa din Sf. SA Sachelarul CONSTANTIN PAUN; D-niĭ IȮN RADUCANESCU, SI ALESANDRU URḐICEANU; contribuind Domnii frati TEODOR, CONSTANTIN SI GEORGE BALAIS, cu suma de 2000 leĭ; iar Comuna Urbei Iasĭ representata prin Dl. LEON NEGRUTI ca Primar, a contribuit cu suma de 13000 leĭ. Arhitectul diriginte al restaurareĭ fiind Dl. NICOLAE BADARAŬ
Iasi, 1885 Iunie 1.N. Sternberg”
In jurul bisericii a existat un cimitir, care a fost desfiintat in 1887, iar osemintele au fost mutate la Cimitirul Eternitatea.
La inceputul secolului al XX-lea, Biserica Alba din Iasi era filiala a Parohiei Barboi. Ea avea putine venituri, fiind subventionata de Primaria orasului Iasi. Noi lucrari de reparatii s-au executat si in secolul al XX-lea, mai precis in anii 1931, 1959 si 1971.  Biserica a fost declarata monument istoric in anul 1962.
Lacasul de cult a fost renovat in perioada 1974-1978, cu contributia enoriasilor. Atunci a fost pictat in tehnica fresco de catre pictorul Constantin Calinescu si ucenica sa, Iulia Handragel, si inzestrat cu mobilier nou si cu obiecte de cult. Cu acest prilej, deasupra usii de intrare din pridvor in pronaos s-a pictat o pisanie cu urmatorul cuprins:
„Pisanie
Cu ajutorul lui Dumnezeu, in anii 1974-1978 s-au executat lucrari de renovare a bisericii Schimbarea la Fata "Alba" Iasi, pictindu-se in tehnica fresco si inzestrindu-se cu mobilier nou si toate obiectele necesare cultului sub pastorirea inteleapta si parinteasca purtare de grija a P.F. Patriarh Dr. Iustin Moisescu si a I.P.S. Teoctist mitropolit al Moldovei si Sucevei, din contributia credinciosilor in timpul vrednicului preot paroh Frunza Anton si prezvitera Clementina.
Slujba redeschiderei bisericii s-a savirsit in ziua de 6 august 1982 de catre I.P.S. Mitropolit Teoctist
Pictori Calinescu Constantin si Iulia Handragel”
In anul 1975 in curtea bisericii, langa peretele sudic, a fost ridicata o troita in memoria eroilor cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Pe troita se afla o placa de marmura alba cu urmatoarea inscriptie: "Aceasta sfinta troita a fost asezata aici in anul 1975, in memoria aviatorilor si a eroilor patriei cazuti in al II-lea razboi mondial, prin grija preotului paroh Anton Frunza si a Consiliului Parohial." In fata troitei se afla o masa a carei tablie este o veche piatra funerara, din cimitirul de alta data, cu o inscriptie din care nu se mai poate descifra decat anul 1841. 
Printre preotii care au slujit aici este de mentionat pr. Anton Frunza, fost protopop de Iasi, care a pastorit o lunga perioada, pana in anul 2003, cand a fost pensionat din cauza varstei inaintate. In locul sau a fost numit ca paroh preotul Marcel C. Cojocaru, al carui tata a fost profesor la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iasi biserica alba
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1763 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013122 (s)