News Flash:

Biserica „Banu” Iasi – cum o cenusareasa devine regina balului

27 Februarie 2013
1336 Vizualizari | 1 Comentarii
Biserica Banu

 

In dese randuri semnalam ca unul dintre cei mai mari proprietari ale cladirilor de patrimoniu, Biserica Ortodoxa Romana, face mult prea putin pentru pastrarea si valorificarea acestuia. De aceasta data vom prezenta actiunea cum actiunea unui singur om, un preot, a facut ca un monument ingropat in schele si ruine, sa devina o bijuterie Biserica “Banu” din Iasi.
Important monument istoric si de arhitectura al municipiului Iasi, atestat documentar din anul 1638, in timpul domniei lui Vasile Lupu, Biserica Banu nu a suferit modificari din anul 1800, ci doar unele reparatii, cum au fost cele din 1965-1966, precum si lucrarile de consolidare din 1999, cu toate ca edificiul a fost serios afectat de cutremurul din anul 1977.Ceea ce vedem astazi este monumentul  zidit in anul 1800 de catre mitropolitul Iacob Stamati, pe locul biserici din lemn ridicata in 1709 de catre boierul Savin Banul, care la randul ei era asezata pe locul uneia mai vechi. Odinioara biserica era cunoscuta si sub numele de "Biserica calicilor" pentru ca aici se inchinau mare parte din cei care alcatuiau breasla calicilor, adica a celor care traiau din mila publica.
Parohia „Duminica Tuturor Sfintilor” - Banu Iasi a demarat in luna iulie 2010 implementarea proiectului „Reabilitarea si Dezvoltarea Turistica a Monumentului Istoric Biserica Banu Iasi”, proiect finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional 2007-2013. Valoarea totala a proiectului a fost  de 11.053.788,93 lei, din care asistenta financiara nerambursabila in valoare de 8.465.905,89 lei.
Lucrurile sunt departe de a fi fost atat de line. Se zice ca omul sfinteste locul. In acest caz lucrurile chiar asa au fost. In 2009 ziarul Adevarul mentiona disputele dintre preotul Dumitru Merticaru si mai marii Consiliului Judetean Iasi care refuzau sa puna in aplicare un parteneriat intre Parohia „Duminica Tuturor Sfintilor" si institutia pe care o conduceau pentru a accesa fonduri europene nerambursabile. In toamna anului 2012 deja se facea receptia lucrarii. La eveniment au participat atunci partenerii proiectului, reprezentanti ai Bisericii si ai autoritatilor. Proiectul a fost finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5: Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, perioada de implementare a proiectului fiind iunie 2010-ianuarie 2013.
Totodata, in timpul sapaturilor au fost descoperite 146 de morminte din cimitirul fostei biserici, iar ramasitele omenesti au fost puse intr-un mic mausoleu. Ceea ce aduce nou refacerea monumentului de patrimoniu este amenajarea sub biserica a unui spatiu expozitional de 360 de metri patrati care va gazdui un muzeu cu obiecte de cult bisericesc vechi.
Preotul paroh s-a ocupat indeaproape de lucrarile de restaurare a monumentului istoric. Pe langa reabilitarea bisericii, la subsolul lacasului de cult va fi amenajat un muzeu. Edificiul a fost dotat cu echipamente de climatizare, de protectie impotriva incendiilor si iluminat arhitectural exterior si interior. In partea de vest a imobilului va fi construit un parc iar in proximitate va fi amenajata o esplanada ce va permite accesul vizitatorilor catre monumentul istoric.  Lucrarile de restaurare-consolidare au fost efectuate de catre S.C. „Constructii Grup S.R.L. Iasi, care a lucrat anticipat, chiar daca s-au inregistrat intarzieri la plati.
Acest exemplu arata ca se pot face si restaurari de calitate care sa nu aiba cozi de topor, ca in alte cazuri, cand resturarea facuta de mantuiala, face ca la cativa ani dupa finalizarea ei sa fie reluate alte lucrari. Desi, cum se spune – cu o floare nu se face primavara – exemplu ar putea fi urmat de multe monumente ce servesc inca drept lacasuri de cult.

 

sursa:adevarul.ro

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bijuterie reparatii iacob stamati biserica calicilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

ewew  | #3
Felicitari si arhitectului care a gandit o asemenea restaurare frumoasa!
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1405 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016738 (s)