News Flash:

Biserica de lemn din Stana

23 Octombrie 2013
1436 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica de lemn din Stana, din localitatea cu acelasi nume din comuna Almasu, judetul Salaj a fost folosita de comunitatea romaneasca din sat pana in perioada interbelica cand o noua biserica, de zid a inlocuit-o.
Sematismele bisericii greco-catolice precizeaza ca data a edificarii bisericii de lemn anul 1795, avand hramul "Inaltarea Domnului Nostru Isus Christos"
In Stana, pe timpul episcopului Inocentiu Micu-Klein se aflau doar 16 credinciosi greco-catolici. Datorita numarului mic de credinciosi parohia a fost infiintata abia in anul 1783. Neavand biserica, comunitatea acestei parohii a fost afiliata la bisericile din satele invecinate pana in anul 1795, cand a fost construita biserica de lemn surprinsa in fotografie de catre fotograful Denis Galloway in anul 1926 cand a intreprins o calatorie de documentare in zona etnografica Calata.
Biserica, ca edificiu, asa cum este ea surprinsa in fotografia alaturata, prezinta caracteristici obisnuite pentru acest gen de constructie. Aflata in cimitirul satului, biserica avea pe latura de sud un pridvor cu 6 stalpi.
Probabil ca acest pridvor adapostea intrarea in biserica. Acoperisul era unitar, fiind strapuns in partea de vest de turnul-clopotnita asezat peste pronaos. Fiind mai repede scurt, turnul-clopotnita cu plan patrat avea foisorul aproape in intregime acoperit, fiind practicate, cel putin pe cele doua fete ale turnului vizibile in fotografie doua orificii semicirculare. Peste foisor, un coif alungit terminat cu o cruce acoperea turnul-clopotnita. Coama acoperisului, era decorata deasupra altarului, cu o mica cruce.
Dupa contruirea noii biserici de zid, in anul 1927 vechea biserica de lemn nu a mai fost utilizata. Nu se cunoaste exact momentul in care biserica de lemn a fost demolata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

stana almasu salaj perioada interbelica inocentiu micu-klein
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1530 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019984 (s)