News Flash:

Biserica de lemn din Zolt - GALERIE FOTO

10 Aprilie 2015
1683 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica de lemn din Zolt, comuna Fardea, judetul Timis a fost construita in sec.XVIII (1781). Biserica are hramul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” (29 iunie) si se afla pe noua lista a monumentelor istorice sub codul LMI TM-II-m-A-06299.
Localitatea Zolt, care apartine in prezent de comuna Fardea, este asezata intr-o vale pitoreasca inconjurata de dealuri si paduri. Localitatea era amintita la 1454 ca fiind proprietatea lui Ioan Huniade. Biserica de lemn a fost construita in secolul al XVIII-lea. Are planul simplu de tip nava, care se termina spre rasarit cu absida poligonala. Este construita din barne de stejar si acoperita cu sindrila, iar fundatia este din piatra. Peretii, lucrati numai cu barda, sunt imbinati prin cheotori si cuie de lemn si nu sunt tencuiti la exterior. Pe balustrada de la podul corului se afla urmatoarea inscriptie cu litere chirilice:

Vezi si Biserica de lemn din Grosi, Valcea - GALERIE FOTO
 „Zugravitu-s-a aceasta sfanta sobovniceasca si apostoleasca biserica in zilele imparatului nostru Iosif al doilea si prea blagoslovirea episcopului nostru...Timisoara, popa Mihai Popovici, Petru Obeada, George Obeada, Teodor Zugravul, Tanase din Lugoj, anul 1781.” Pe o cruce din lemn , avand marimea de 60x30 cm, pe partea din spate se gaseste scrisa cu litere chirilice insemnarea: „Aceasta sfanta cruce pentru vesnica pomenire au daruit Aug(h) el Domnesc Sf. Biserici Zoltului in anul 1822. Sub postament, tot in litere chirilice, sta insemnarea: „Ferdan Zugravu din Varset.” In interior biserica este integral pictata pe bolti si pereti in tehnica specifica zonei, tempera direct pe suprafata de lemn. Pictura a fost terminata in anul 1781 de catre Teodor Zugravul si Atanasie din Lugoj. In pronaos apare portretul ctitorului, Petru Obiada, taran banatean de seama, imbracat in costum de sarbatoare. Cateva insemnari indica faze de pictare si din secolul al XIX-lea.

Vezi si Biserica de lemn Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din Luncsoara, Arad - FOTO
Prin armonia si frumusetea picturii murale, biserica de lemn din Zolt este unul dintre cele mai importante monumente apartinand arhitecturii populare din zona Fagetului. Frumoasa bisericuta din Zolt, care atrage grupuri numeroase de turisti straini, necesita lucrari urgente de consolidare; un simplu panou pe care este inscriptionat „monument istoric” nu este suficient pentru a o proteja.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Biserica_de_lemn_din_Zolt2
zolt comuna fardea judetul timis monumentelor istorice ioan huniade
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1746 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020366 (s)