News Flash:

Biserica Evanghelica din Brasov solicita donatii pentru a salva macar fortificatia din Roades

25 Februarie 2016
677 Vizualizari | 0 Comentarii
Distrugerea bisericilor fortificate inseamna de fapt pierderea unui patrimoniu arhitectural deosebit, iar reprezentantii Bisericii Evanghelice C.A. au venit ieri public cu unele explicatii, dupa ce in numai o saptamana doua astfel monumente (Rotbav si Roades) au fost „ciuntite”. Acestia au precizat ca prabusirea turnului de la Rotbav a fost surprinzatoare, fiindca nu existau semne in acest sens, desi cel care s-a ocupat de o viata de aceasta biserica, Erwin Schaal, a tras inca de acum trei ani un semnal de alarma cu privire la faptul ca turnul a inceput sa se subrezeasca, din cauza circulatiei intense a masinilor de mare tonaj, lucru pe care nu il exclud acum oficialii Bisericii Evanghelice.

Arhitectul Emil Crisan, care colaboreaza cu Biserica Evanghelica, a precizat ca la Rotbav efectuat lucrari de consolidare dupa cutremurul din anul 1977. „Turnul avea o mica inclinatie, dar prabusirea nu era iminenta. Lucrarile de dupa 1977 s-au efectuat conform proiectului”, a sustinut Crisan. Aceste a precizat ca exista posibilitatea reconstruirii turnului, in baza proiectelor existente dar cu tehnologii imbunatatite. Ramane insa problema banilor. totodata, reprezentantul Bisericii Evanghelice, Daniel Zikeli, a afirmat ca in perioada urmatoare, ce a mai ramas din orga de la Rotbav va fi dus la Harman, pentru efectuarea reparatiilor, iar orga de la Roades va fi mutata in Biserica Neagra de la Brasov.

Vezi si Muzeul satului valcean ar putea avea in viitor doua exponate inedite


Reparatii riscante la Roades

La Roades, unde deocamdata a cazut doar o parte dintr-un zid al turnului, a fost vorba despre o distrugere lenta, in timp, a unor reparatii anterioare, dupa cum au sustinut reprezentantii Bisericii Evanghelice. Emil Crisan a precizat ca au fost probleme in principal, din cauza structurii constructiei, „Practic, doar fetele zidurilor erau solide, pentru ca in interior era un conglomerat de slaba calitate, care nu asigura coeziunea”, a explicat acesta. In perioada urmatoare, se va incerca realizarea unor reparatii in regim de urgenta, insa operatiunea va fi una extrem de complicata, fiind riscanta chiar si pentru muncitori. „Exista o firma dispusa sa inceapa lucrarile. Va trebui sa desfacem acoperisul si sa luam clopotele de acolo. Pentru a finanta lucrarile, am transmis la Ministerul Culturii o adresa prin care solicitam sprijin financiar. De asemenea, incercam sa obtinem bani si de la comunitatile sasesti din Germania. De asemenea, facem un apel la cei care pot dona orice suma pentru salvarea turnulu bisericii de la Roades. Donatiile in euro pot fi virate in contul IBAN: RO 49 BTRL EURC RT03 1735 8401, scop: lucrari urgente Roades, beneficiar Fundatia Bisericii Fortificate, iar cele in euro in contul IBAN: RO 02 BTRL RONC RT03 1735 8401, BIC: BTRLRO22, scop lucrari urgente Roades, Beneficiar: Fundatia Bisericii Fortificate”, a spus Crisan, scrie bizbrasov.ro.

Vezi si Prima infatisare in procesul de recuperare a cetatii Brasovului are loc la inceputul lunii

Costul unei restaurari ajunge si la 400.000 de euro

Sansa pentru a fi salvate aceste biserici sunt fondurile europene. Reprezentantii Bisericii Evanghelice au anuntat ca in momentul in care se va deschide apelul de proiecte prin Programul Operational 2014-2020, vor fi depuse cereri de finantare pentru efectuarea unor lucrari  de restaurare. In program, din judetul Brasov, sunt cuprinse 12 biserici: Codlea, unde celelalte cladiri din zona centrala au fost restaurate cu bani europeni de catre municipalitate care le avea in proprietate, Vulcan, Cristian, Sanpetru, Harman, Prejmer, Rupea, Homorod, Roades, Cincu, Rodbav (langa Fagaras), Selistadt. „Potrivit estimarilor, pentru fiecare obiectiv va fi nevoie de aproximativ 300.000 – 400.000 de euro. La Roades, proiectul, asa cum a fost el pregatit inainte de prabusirea acelui colt, prevede realizarea unei structuri metalice interioare care sa preia si balansul produs de clopote. In cazul acestui proiect, dupa este posibil ca valoarea sa creasca foarte mult”, a precizat arhitectul.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bisericilor fortificate patrimoniu arhitectural rotbav roades
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1810 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020387 (s)