News Flash:

Biserica-fortareata Precista, veghe si credinta la malul Dunarii de peste 365 de ani - FOTO

11 Mai 2015
1517 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica Precista, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este cel mai vechi monument istoric din municipiul Galati, indeplinind pe vremuri un rol dublu: lacas de cult si cetate de aparare impotriva cotropitorilor.

Initial, biserica a fost construita din lemn, la inceputul secolului al XVII-lea. Ulterior, in 1647, lacasul de cult a fost reconstruit din zidarie, folosind piatra de Barbosi, chiar si piatra masiva din castrul roman de la Tirighina-Barbosi.

Biserica Precista a suportat toate vitregiile vremurilor, fiind arsa de turci in anul 1711, distrusa in razboaiele ruso-otomano-austriece din anii 1735-1739 si 1769-1774. Constructia a fost restaurata pentru prima data in anul 1831, capatand o noua infatisare.

In anul 1940, biserica a fost atat de grav avariata de un cutremur, incat a fost inchisa. Intre anii 1952-1966 ea a fost restaurata in forma actuala dupa proiectul arhitectului Eugen Chefneux si a functionat ca muzeu de arta religioasa medievala. Ultima consolidare a fost efectuata intre anii 1991 si 1994, biserica fiind iarasi afectata de cutremurele din 1977 si 1986.

Biserica-fortareata 'Precista' intampina calatorul de peste 365 de ani, pe malul Dunarii, la kilometrul zero al Galatilor. Este cartea de vizita si 'Poarta' de intrare aici, la 'Poarta Portilor' dintre Occident si Orient. Actuala biserica a fost ridicata de fratii Dia si Serbul, fiii lui Coman, si de Constantin, feciorul lui Teodor', ne spune Moise N. Pacu, in 'Cartea judetului Covurlui', editata la 1891. Nu se cunoaste anul cand au inceput lucrarile, insa se stie ca a fost sfintita in septembrie 1647, in vremea domnitorului Vasile Lupu. Confruntarile dintre rusi, turci si tatari au distrus de mai multe ori zidul bisericii fortificate.

Vezi si Manastirea-cetate Berca, poarta fortificata a Vaii Buzaului - FOTO


Despre Biserica-fortareata 'Precista' din Galati — 'ctitorie de negustori' — au scris istoricii nostri, dar si calatori straini care au ajuns prin vechiul port de la sud de Moldova. La mijlocul secolului al XVII-lea, "cand este zidita Biserica-fortareata Precista, targul Galati este caracterizat ca un targ prosper, format 'in mare parte din negustori', ne relateaza istoricul galatean Paul Paltanea.

Cetatea 'Precista' este zidita in plina epoca culturala a domnitorului Vasile Lupu, iar din punct de vedere arhitectural este 'o remarcabila sinteza de arhitectura moldo-vlaho-transilvaneana', ridicata dupa modelul bisericilor-fortarete. A fost inchinata Manastirii Vatoped de la Muntele Athos.

Pe vremea comunistilor, bisericii fortificate "Sf. Precista", cea mai veche constructie galateana pastrata, monument unic, i se interzisese menirea pentru care fusese creata, cea religioasa, fiind transformata in muzeu. Dupa Revolutie i-a revenit menirea, dar si-a pierdut-o pe cea pur muzeala.

Vezi si Cetatea Soroca se va redeschide in luna mai

Arsa de cateva ori, biserica si-a schimbat infatisarea. Ar putea fi trecuta, simbolic, pe orice efigie a orasului. Avea crucile aurite, iar in ziduri are si piatra adusa de la ruinele castrului roman de Barbosi.

"In ´86, s-a descoperit un fragment de zid cu un fragment de capitel roman, iar Miron Costin vazuse in biserica o piatra cu inscriptie, acum disparuta, "Severus imperator romanorum", ne-a declarat directorul Muzeului de Istorie Galati, Cristian Caldararu.

Istoricul Cristian Caldararu a definit in cartea 'Biserica fortificata 'Precista', monument de cultura romaneasca', elementele mai putin cunoscute publicului.

'Constructie unica arhitectural, o remarcabila sinteza de arhitectura moldo-valaho-transilvaneana, prin dozajul mai multor stiluri impletite, cu ziduri groase pana la 1,8 metri, dublate la nord, cu o scara secreta intre ele, in stil sasesc, care-i silea pe atacatori sa urce in sir. Gasim si o capcana, pe la mijlocul scarii — o groapa de sapte metri. Treptele de deasupra erau trase in sus pe scripeti, putand opri astfel inaintarea. Exista si o 'tainita', un fel de seif medieval. Creneluri, locuri de tragere: exact ca o cetate', arata istoricul.

Vezi si A fost pusa piatra de temelie pentru o noua biserica la Prislop

Este remarcabil si sistemul acustic de la baza turlei Pantocratorului — cupola de deasupra naosului pe care este pictat Iiisus. 'Olanele acustice', oale ascunse in zid, ii dau cea mai buna acustica dintre bisericile galatene.

Dar cea mai interesanta este povestea tunelului subteran de sub Precista. Delegatul ministrului Instructiunei Publice si Cultelor, V. A. Urechia, Pantazi Ghica, ii semnala acestuia, in 1882, povestea unui tunel subteran care pornea din preajma altarului, pana la Brates. De negasit, insa, in biserica. Ghica n-a gasit nici martori: erau 'inventiuni' sau oamenii taceau din teama de expropriere? — se intreba delegatul.

Istoricul Paul Paltanea a precizat candva ca nu s-a descoperit nicio galerie cand a facut practica arheologica studenteasca in afara bisericii si nici nu s-au gasit mentiuni privind retragerea la vreun asediu. Acum doua decenii, un fost militian, Ion Constantin, a povestit insa ca a urmarit un infractor care s-a pierdut printr-un tunel larg, cat pentru o caruta, pe sub altar, iar inginera Margareta Balan a descoperit un tunel dinspre Brates spre oras. Povestile despre tunel continua si astazi... ca si despre ,,comoara fabuloasa a turcului'.

In timpul parintelui Anton Velichi, care a pastorit pana in 1920, 's-a incercat descoperirea odoarelor bisericesti furate si ascunse de turci in 1821' in curtea manastirii, spune Cristian Caldararu. Preotul ar fi instiintat in 1908 Protoieria ca un enorias de origine bulgara, Marin Gheorghiu, i-a povestit ca un angajat al sau, 'un batran turc care a luat parte la revolutia Eteriei Greco-Turca din 1821, a ingropat in cimitirul bisericii Precista, care pe vremea aceea a servit ca hambar al armatei turcesti, la o distanta anumita de la zidul bisericii dinspre rasarit, intr-o lada mare, foarte multe odoare bisericesti de o valoare insemnata, pradate de la bisericile din Galati cu ocazia acelei revolutii'.

Parintele a obtinut acordul ministrului Cultelor pentru efectuarea sapaturilor arheologice. Fara rezultat, desi turcul indicase si un semn pe zid. Dar 'poate ca viitoare campanii de sapaturi arheologice deschise la biserica Precista, efectuate sistematic, vor scoate la lumina acest tezaur', a spus Caldararu. De altfel, sapaturi arheologice au scos in anii ´80 fragmente ceramice, podoabe din aur si argint, monede etc, scrie Agerpres.

Directia Judeteana pentru Cultura
mentioneaza despre biserica "Precista", aflata pe Lista Monumentelor Istorice: 'Bijuterie defensiv bisericeasca, este o veritabila opera de arta a genului, remarcabila atat prin expresivitatea formelor si plastica arhitecturala, cat si prin eficacitatea sistemului defensiv.' Amestec arhitectonic: turla de pe naos e moldoveneasca, zidul are un element de arhitectura bizantina, rar in Moldova, 'dinti de ferestrau' etc. In 1829 se ridica cele doua turnuri actuale, patrate, initial hexagonale. Dupa cutremurul din 1940, in ´52 incepe consolidarea, cu arhitectul Eugen Chefneaux: mai existau doar zidurile, o parte a bazei turlei si a turnului de aparare.

'Ne sta inainte un monument impresionant, pe care nu il mai regasim astazi', scria in 2013 academicianul Razvan Theodorescu, despre 'cel mai cunoscut lacas galatean', care 'nu mai pastreaza astazi decat putin din structura originara, asa cum o indica si planul etajului, publicat in lucrari de specialitate'.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Biserica-fortareata_Precista2
biserica precista monument istoric galati cetate cotropitorilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1933 (s) | 26 queries | Mysql time :0.016964 (s)