News Flash:

Biserica fortificata din Cincsor - FOTO

26 Ianuarie 2016
745 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica fortificata din Cincsor1
Biserica evanghelica fortificata din Cincsor din comuna Voila, a fost construita incepand cu secolul XIII. Ansamblul care cuprinde biserica evanghelica si incinta fortificata figureaza pe lista monumentelor istorice 2010, cod LMI BV-II-a-A-11634.

Biserica prezentand un turn la vest este ridicata in anul 1427, lucrarile de constructie incepand de fapt in anul 1421. Biserica are hramul ,,Sfintii Apostoli Petru si Pavel”.

La jumatatea secolului al XV-lea este ridicata prima incinta si este adaugat un etaj de aparare deasupra corului. Acesta prezinta o galerie scoasa in exterior, rezolvarea fiind este de tip hourds, varianta in demiboisage consistand intr-o structura de sustinere din lemn completata cu paianta. Biserica fortificata din Cincsor este una din cele mai bine conservate biserici din Transilvania, modificarile survenite de-a lungul secolelor fiind minimale.

Vezi si Biserica evanghelica din Herina - FOTO

Ansamblul bisericii fortificate este compus dintr-o biserica construita in stilul goticului tarziu, clopotnita, patru turnuri de aparare si doua incinte imprejmuite de catre ziduri de aparare. In imediata apropiere a bisericii se regasesc doua edificii: fosta parohie evanghelica si fosta scoala evanghelica. Biserica actuala a fost construita pe baza unei vechi bazilici romane cu turn (pe parte vestica), existenta inca din secolul al XIII-lea. Parterul prezinta o serie de arcade care se intersecteaza si se deschid in arcade rotunde spre naos. Pe peretelui naosului ridicat in stil gotic, se poate vedea anul 1421 al constructiei sale. Acest an este considerat de catre specialisti ca fiind anul in care s-a construit biserica in stil gotic. O data cu secolul al XV-lea are loc si ridicarea fortificatiei si turnurile care pot fi vazute si astazi. In secolul al XIX-lea tavanul naosului este inlocuit cu unul din lemn. Orga bisericii a fost adusa de catre Samuel Matz Birthalm si este datata din anul 1805. Orga din Cincsor este una dintre cele mai renumite orgi bisericesti din Transilvania. In clopotnita exista doua clopote, unul mare datat din anul 1937 si unul mediu, datat din anul 1644.

Vezi si Picturi murale vechi de 1.700 de ani, in pericol sa fie complet distruse


Celebrul pictor transilvanean Carl Dorschlag a pictat actualul altar in anul 1868. Vechiul altar triptic se afla la Muzeul Tarii Fagarasului din anul 1951 si a fost restaurat in perioada 2004 - 2006 de catre Laboratorul zonal de restaurare al Complexului muzeal ASTRA.

Incercarea de datare a vechiului altar, a fost facuta de catre istoricul sas Viktor Roth in lucrarea sa din anul 1916, Siebengürgische Altar editata la Strassburg. Astfel, el considera ca altarul a fost pictat in anul 1655 in acelasi atelier in care s-a pictat si cel din Agnita in anul 1650. Deoarece nu apare inscriptionat anul pictarii, V.Roth crede ca acesta era mentionat pe coronamentul care insotea altarul, in mod similar ca si la cel din Agnita.

In cadrul micului muzeu din cadrul bisericii se pot vedea: un potir similar cu cele din Birthalm si Cincu, datat in secolul al XV-lea si un clopot mic din anul 1499.

Fortificatiile din jurul edificiului de cult au fost ridicate pe la mijlocul secolului al XV-lea, ele avand o forma poligonala, zidurile de aparare fiind dublate. Ele se aseamna cu fortificatiile din Atel si Felmer.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Biserica_fortificata_din_Cincsor2
biserica evanghelica cincsor voila monumentelor istorice demiboisage
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1833 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019799 (s)