Eveniment-Social

„Galaxia Iubirii” – Capela Sixtina a culturii romanesti

Publicat: 06 dec. 2002
_____ Vizualizări 0 Comentarii

•Cu a sa „Galaxie a Iubirii”, Sabin Balasa a trecut Iasul pe lista marilor centre culturale ale lumii •La Iasi a fost vernisata cea mai mare pictura murala din Romania •Maestrul Sabin Balasa crede ca Iasul ar putea fi unul dintre centrele renasterii spirituale a omenirii

Ieri, la ora 16.00, a fost vernisata cea mai mare pictura murala din Romania – „Galaxia Iubirii”, creatie a pictorului Sabin Balasa, amplasata in Aula „Mihai Eminescu” a Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi. Au participat maestrul si fiul sau, Tudor Balasa, care a realizat proiectul de executie si de intretinere a lucrarii, Constantin Dumitru, directorul Galeriilor de Arta „Top Business” si impresarul pictorului, rectorul Dumitru Oprea si membri ai conducerii Universitatii „Al. I. Cuza”, oficialitati locale si numerosi reprezentanti ai presei. Adunati in jurul maestrului in Sala Pasilor Pierduti a Universitatii, acestia au zabovit in fata celebrelor picturi realizate de Sabin Balasa in urma cu trei decenii, dupa care au privit impreuna capodopera care incununeaza ansamblul muralelor de la Iasi.
Vizibil emotionat de imensul aport cultural dedicat Iasului de maestrul Balasa prin aceasta serie de murale, dar si gata sa preintampine eventualele critici legate de suma relativ mare platita de Universitate pentru aceasta lucrare (200.000 de dolari), rectorul Dumitru Oprea a spus: „Am fost criticat de nenumarate ori pentru contractul pe care Universitatea l-a incheiat cu impresarii maestrului Balasa. S-a spus ca este vorba de o suma mult prea mare, s-a sugerat chiar ca ar fi fost facute oarece ilegalitati. Dupa ce am vazut aceasta pictura, pot sa mai spun doar atat: nu este cazul, dar daca ar fi sa fac puscarie pe viata pentru aceasta lucrare, m-as duce fara discutie. Eu, personal, ii voi fi vesnic recunoscator maestrului ca a facut din Universitatea noastra un loc sacru al romanilor”.

Centru al renasterii spirituale

In urma cu aproape treizeci de ani, maestrul Sabin Balasa finaliza seria de optasprezece picturi murale din Sala Pasilor Pierduti – o impresionanta viziune plastica asupra istoriei si literaturii poporului roman. De atunci, maestrul Balasa a dobandit o meritata recunoastere internationala, devenind membru al mai multor academii de arta internationale si fiind premiat de prestigioase institutii de cultura din intreaga lume. „Florenta si Iasul au fost intotdeauna orasele mele de suflet si locurile in care am simtit ca este posibila o noua Renastere. A fost o bucurie imensa pentru mine ca am putut sa lucrez iarasi in Iasi. Ceea ce am realizat in urma cu aproape treizeci de ani in Sala Pasilor Pierduti a fost rodul unei izbucniri creatoare, al unei inspiratii de pe alta lume si acum, reintors pentru aceasta lucrare, am simtit ca aici sunt cateva din radacinile artei mele”, a marturisit maestrul Sabin Balasa.
„Galaxia Iubirii”, cea mai mare pictura murala din tara (50 de metri patrati), reprezinta o incununare a frescelor din Sala Pasilor Pierduti si promite sa faca din Universitatea „Al. I. Cuza” un loc sacru „pelerinilor culturali” din tara si din strainatate. Asa cum a marturisit maestrul Sabin Balasa, „Galaxia Iubirii” inseamna si o incununare a creatiei sale de-o viata: „Sa stiti ca visele se implinesc intotdeauna, nu dorintele. Visele nasc pasiune, iar pasiunea duce la rezultate. Ceea ce am facut eu aici, in Iasi, este rodul unuia dintre cele mai mari vise ale mele”.
Dan POSTOLEA

Adauga un comentariu