News Flash:

Biserica fortificata din Saschiz - FOTO

26 Martie 2017
1842 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica fortificata din Saschiz1
Biserica evanghelica fortificata din Saschiz, judetul Mures, a fost construita in secolul al XIII-lea. Biserica figureaza pe lista monumentelor istorice 2010, cod LMI MS-II-a-A-15782.

Pe locul unde alta data se afla o bazilica romanica, s-a ridicat in 1493 o mare biserica fortificata in onoarea regelui Stefan I al Ungariei. Biserica masiva, construita din piatra de cariera, in stil gotic, este de tip sala, intarita cu 22 de contraforturi. Sala este foarte lata si lunga, iar corul este inchis pe trei laturi. In 1496 a fost terminat corul bisericii, iar in 1525 toate lucrarile au fost terminate. Un nivel de aparare a fost construit din caramida deasupra salii si a corului, in mod similar fiind ridicate deasupra boltii stelate a sacristiei inca doua niveluri. Biserica are trei portaluri cu ambrazuri terminate in arc frant. Prin vestul bisericii se afla doua turnulete din caramida prin care se face accesul in interior. Prin intermediul unor arcade late care sunt sprijinite pe retragerile contraforturilor este sustinut parapetul etajului de aparare care mascheza gurile de turnare. Deasupra tuturor se ridica doi pereti de grosime mica care au rol in diminuarea patrunderii proiectilelor aruncate din exterior. Peretii au prevazute metereze la care se poate ajunge printr-un coridor din lemn. Inglobat in sistemul defensiv este si turnul sacristiei care se regaseste sub acelas acoperis al bisericii si care se ridica deasupra etajului de aparare cu 16 metri.

Vezi si Cetatea Greavilor din Garbova - FOTO


Asemanator cu biserica fortificata din Mosna, corul pastreaza partial boltirea originala prevazuta cu penetratii. Se poate vedea si coronamentul unui tabernacul care lasa impresia unei marimi considerabile similare cu cel din Mosna. Tot aici, se afla doua lespezi, una a preotului Martin Roselerus, ea fiind atribuita marelui sculptor Elias Nicolai si una mai veche a unui preot Conradus.

Vezi si Biserica de lemn din Petrestii de Mijloc - FOTO


Relativ recent, in secolul al XIX-lea atat bolta navei cat si bolta corului au fost modificate inlocuindu-se boltile semicilindrice cu penetratii. Ferestrele bisericii sunt in stil gotic tarziu prezentand vederii muluri traforate precum si fragmente din rondele de sticla inglobate intr-o retea de plasa din plumb. Odinioara, orga se afla deasupra altarului. In secolul al XVIII-lea, aceasta a fost relocata intr-o tribuna pe latura vestica, special construita.

Turnul de aparare are un aspect masiv si are prevazute niveluri cu guri de tragere. El a fost construit la o distanta de circa 10 metri de sacristie. Ultimele caturi sunt ridicate din caramida, celelalte fiind din piatra. Transformarea sa in clopotnita s-a realizat o data cu construirea turnului cu ceas din Sighisoara, in anul 1677. Dupa putin timp de la transformare a avut loc un incendiu care l-a distrus aproape in intregime. Trecand inca printr-un incendiu, aspectul pe care-l are astazi se datoreaza refacerii sale din anul 1832. La fereastra etajului superior exista o figurina numita Bogdan, care acompaniaza bataile ceasului.

Biserica evanghelica fortificata din Saschiz face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Date privind fondurile din care s-a construit edificiul religios provin incepand din anul 1494 pana in 1525, acestea mentionand subventii acordate de catre "Provincia Sibiului". Exista de asemenea si o indulgenta papala acordata intre anii 1503 si 1507, localitatea avand de asemenea si scutiri de livrari de produse pentru armata ca si de incartiruiri.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Biserica_fortificata_din_Saschiz2
saschiz mures bisericii lemn martin roselerus preot conradus unesco
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1785 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025027 (s)