News Flash:

Biserica Kretzulescu, unul din cele mai valoroase monumente de arhitectura ale Bucurestiului - FOTO

10 Martie 2015
2956 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica Kretzulescu
Biserica Cretulescu, cunoscuta si sub grafia Biserica Kretzulescu este un lacas de cult ortodox din Bucuresti.

Biserica Cretulescu, considerata unul din cele mai valoroase monumente de arhitectura ale orasului de la sfarsitul perioadei brancovenesti, a fost ridicata in anii 1720 -1722 prin grija marelui logofat Iordache Cretulescu si a sotiei sale Safta, una din fiicele domnitorului Constantin Brancoveanu.

Marele logofat a construit in vecinatatea bisericii si un han, nu numai pentru ca asa se obisnuia in aceea vreme, dar si pentru faptul ca aici se afla, pe atunci, bariera de nord a orasului, pe "ulita cea mare" sau "Podul Mogosoaiei", in locul numit pe atunci "Putul cu zale".

Vezi si Biserica Stavropoleos, lacasul brancovenesc din buricul


Constructia are un plan trilobat, purtand deaspra naosului o turla svelta, iar deasupra pronaosului, clopotnita. Ambele sunt inzestrate cu ferestre inguste si lungi accentuand tendinta de verticalitate a monumentului, ceea ce se realizeaza prin plastica decorativa a fatadelor. Acestea sunt impartite in doua registre, cel inferior fiind ornat cu panouri dreptunghiulare, iar cel superior cu arcaturi duble, prelungi.

Vezi si Biserica de lemn din Grosi, Valcea - GALERIE FOTO


Intrarea in biserica se face printr-un pritvor deschis, sprijinit pe coloane inalte de piatra intre care se deschid arcade simple in plin centru.

Exteriorul bisericii a fost tencuit la origine dar cu ocazia restaurarii efectuate, in anii 1935-1936, sub ingrijirea arhitectului Stefan Bals, el a ramas in caramida aparenta. Pictura din pridvor este cea originala, dar cea din interior apartine lui Gheorghe Tattarescu, fiind realizata intre anii 1859 - 1860.

Biserica a fost reparata si intre anii 1942-1943, din cauza cutremurului din 1940. In perioada comunista se preconiza daramarea bisericii Kretzulescu. A fost salvata datorita arhitectilor, dintre care o amintim pe doamna Henriette Delavrancea. A fost realizata o noua restaurare atat la exterior cat si la interior, atat dupa cutremurul din 1977 cat si dupa revolutia din 1989. Toate aceste lucrari au fost realizate cu sprijinul preotului Paroh Vasile Raduca. Restaurarea a inceput in 1996 si a durat pana in anul 2003, atunci cand pictura veche a fost partial spalata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Biserica_Kretzulescu1
biserica cretulescu ortodox bucuresti perioadei brancovenesti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1739 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019940 (s)