News Flash:

Biserica Pogorarea Sfantului Duh din Ostrov

25 Septembrie 2013
1894 Vizualizari | 0 Comentarii
Atractia principala din Ostrov este biserica, la a carei ridicare s-au folosit resturi ale unor constructii romane. Prima constructie a fost ridicata din spolii romane si caramida. Clopotnita este cea mai bine conservata si reprezentativa clopotnita medievala a Hategului istoric. 
O icoana a Maicii Domnului Hodighitria, care dateaza din a doua jumatate a secolului al XIV-lea, este una dintre cele mai valoroase picturi medievale din Romania
Legendele familiilor nobiliare, alaturi de religie constituie motivele principale pentru care turistii vin in acest sat mic din judetul Hunedoara. Satul Ostrov se afla situat pe vechea sosea romana care facea legatura dintre Sarmizegetusa si locul iesirii Streiului din depresiune. A primit acest nume de la pozitia inconjurata de cursul Raului Mare si Apei Borii. Localitatea era locuita inca din secolele IX-X de catre o populatie romano-slava. Tatarii si apoi turcii au invadat si jefuit zona. 
 

In Evul Mediu, intregul tinut al Hunedoarei a fost proprietate regala sau a apartinut nobililor care au avut in stapanire castele si cetati. Au existat formatiuni voievodale si cneziale si cel mai cunoscut a fost voievodul Litovoi. „Comuna aceasta, atestata documentar din 1365, se gaseste intr-un loc deosebit din din toate punctele de vedere. Aici a fost unul dintre teritoriile primordiale, fiind o insula in marea Tetis, locul in care au supravietuit printre ultimii dinozauri de pe planeta, scriu cei de la 2012en.ro.
Tot aici, din strafundurile acestei mari disparute au rasarit ca un dar al lui Dumnezeu, muntii Retezat ale caror frumuseti alcatuiesc astazi Parcul National Retezat, plin de lacuri glaciare, specii unice de plante si animale salbatice. Pe aceste meleaguri a locuit Candea, mai tarziu Kendeffy, unul dintre cei mai importanti cneji romani care au contribuit la apararea Occidentului impotriva invaziilor turcesti”, a explicat dr. ing. Niculita Mang, primarul comunei Rau de Mori, de care apartine si satul Ostrov. Biserica din Ostrov s-a aflat in centrul cercetarilor istoricilor care, in secolul al XVIII-lea, au efectuat cercetari despre epoca romana. Cea dintai descriere a fost facuta de catre vicarul greco-catolic Stefan Moldovan, in anul 1853, care a clasat biserica in perioada secolelor VIII-XIII. Primele analize stiintifice au fost inaugurate de catre reputatul Virgil Vatasianu, intre anii 1936 si 1959. Au urmat cercetari amanuntite care au aratat etapele constructiei vechiului monument medieval.
Prima biserica a fost un mic edificiu uninavat, de 5,20 x 4,50 metri, cu grosimi ale zidariei de 0,90 metri, cu mic altar rectangular la ridicarea caruia s-au folosit din plin spolii romane, blocuri mari sau mai mici, dar si multa caramida. Altarul primei biserici a fost ulterior demolat, iar latura de nord a navei a fost inlocuita partial de un alt zid. Doua portaluri permiteau accesul in lacasul de cult: unul de vest, partial utilizat si astazi, si altul spre sud, care in momentul de fata este blocat. Peretele de sud a avut doua ferestre inguste, tipice pentru deschiderile ispravite in arc frant.
Probabil anterior inceputului secolului al XVI-lea, localnicii adaugat o clopotnita care porneste de la un soclu care delimiteaza un rectanglu, ridicat pana la 11,30 de metri inaltime. Aceasta este cea mai bine conservata si reprezentativa clopotnita medievala a Hategului istoric. 
 

Primul nivel, arata specialistii, are o deschidere in arc frant si o bolta in leagan, acum sparta, pentru a face loc unei scari fixe de acces. Urmatorul nivel a avut o alta intrare, cu scara mobila, ulterior transformata si o fereastra cu ancadrament gotic simplu, cu muchie tesita. Ultimul nivel are ferestre pe toate laturile, dar mai scunde. 
Acoperisul initial a fost realizat din lespezi de piatra si caramizi romane, asezate in con piramidal. Decorul cu fresce a atras atentia cercetatorilor. Mult timp a fost vorba doar despre o icoana a Maicii Domnului Hodighitria, aflata in timpanul portalului de vest despre care se spune ca ar data din a doua jumatate a secolului al XIV-lea. Aceasta icoana a fost recunoscuta a fi una dintre cele mai valoroase picturi medievale din Romania. Insa elementele de pictura sunt numeroase. 
In exterior, se disting scene cu sfinti, pe care se pot citi inscriptii zgariate. In nisa de deasupra intrarii sudice, exista un superb cap de cal, de la un sfant calaret. Peretii interiori, de sud si vest, au, in modul cel mai sigur, parti consistente din vechea fresca. Biserica a fost ctitorita de cnezii locali. In 1360, Petru de Ostrov a fost desemnat drept prim protopop cunoscut al districtului. 
Datele care ii mentioneaza pe localnici continua intr-un anume ritm, pana la mijlocul secolului al XV-lea. Apoi, tocmai de cand dateaza cele mai importante contributii la inzestrarea bisericii, iar vechii cnezi au devenit nobili cu privilegii regale, izvoarele scrise devin mai sarace. Insa, biserica de la Ostrov a suferit rigorile transformarilor religioase. Cnezii, apoi nobilii ostroveni au ajuns de la catolici la reformati. Si-au schimbat nu numai credinta religioasa, dar si etnia initiala. 
Acestei majore metamorfoze i se datoreaza acoperirea decoratiilor interioare, specifice cultelor istorice apostolice, nu celor protestante. Imaginea de astazi a bisericii este rezultatul unei ample transformari care a avut loc probabil in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea sau la inceputul secolului XIX. Dupa ce a trecut prin faza greco-catolica, dupa 1948, comunitatea si lacasul sunt ortodoxe.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ostrov biserica constructii romane icoana romania evul mediu dumnezeu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1607 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019044 (s)