News Flash:

Biserica Stavropoleos, lacasul brancovenesc din buricul Bucurestiului - FOTO

9 Martie 2015
863 Vizualizari | 0 Comentarii
Biserica Stavropoleos
Biserica Stavropoleos este o biserica ortodoxa, construita in stil brancovenesc, in centrul orasului Bucuresti. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil. Numele Stavropoleos este forma romaneasca a cuvantului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orasul Crucii”.

Biserica Stavropoleos este inclusa in Lista monumentelor istorice din Romania, avand codul de clasificare B-II-a-A-19464.

Vezi si Biserica de lemn din Grosi, Valcea - GALERIE FOTO

Biserica a fost inaltata in 1724, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Tarii Romanesti, 1719-1730), de catre arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir. In curtea hanului sau, construit in 1704, Ioanichie a zidit biserica si o manastire, sustinuta economic din veniturile de la han (o situatie frecvent intalnita in epoca). In 1726 staretul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei si exarh al Cariei. Manastirea pe care a construit-o poarta de atunci numele Stavropoleos, dupa numele vechiului scaun. La 7 februarie 1742 Ioanichie, in varsta de 61 de ani, moare si este ingropat in biserica sa.

Vezi si Biserica de lemn Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din Luncsoara, Arad - FOTO


Hanul si anexele manastirii au fost demolate la sfarsitul secolului al XIX-lea. De-a lungul timpului biserica a fost afectata de cutremure, care au subrezit turla pana la cadere. Picturile turlei au fost restaurate insa la inceputul secolului al XX-lea.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Biserica_Stavropoleos1
biserica stavropoleos biserica ortodoxa stil brancovenesc bucuresti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1586 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013533 (s)