News Flash:

Bombardarea Bucurestilor in ’44

27 Noiembrie 2013
2205 Vizualizari | 0 Comentarii
In bombardamentele din aprilie 1944 asupra Capitalei, tinta principala a fost Gara de Nord. SUA si Marea Britanie isi doreau ca astfel sa impiedice transporturile militare spre frontul din Moldova, unde armata sovietica, aliatul lor, forta inaintarea spre vest. 
Distributia Mogosoaia 
Potrivit arhivelor romanesti, „obiectivul strategic fundamental era distrugerea in Bucuresti, ca si in alte orase romanesti, a sistemului de transporturi feroviare, a industriei de razboi, in ultima instanta a tot ce tine de economie, inclusiv populatia civila”. 
Gara de Nord, bombardata de sase ori 
Astfel, Gara de Nord a fost lovita de sase ori, triajul de patru ori, gara Chitila de opt ori, gara Baneasa de patru ori. Bombardamentul din 4 aprilie 1944 nu a vizat doar Bucurestiul, ci si rafinariile prahovene, aflate la aproximativ 60 de kilometri de Capitala. In triajul Bucuresti, 1.000 de vagoane au fost distruse prin incendier
„Fara indoiala, reteaua feroviara si nodurile de comunicatii pe timp de razboi sint obiective militare, dar la 4 aprilie si in continuare pana in august, distrugerea acestora de catre aviatia americana si engleza este insotita de atacuri de o violenta fara precedent a zonelor populate”, se arata in arhivele militare puse la dispozitie reporterilor „Adevarul de Seara”de catre cercetatorul istoric Dan Antoniu. 
Bilant tragic 
Bilantul atacurilor de atunci a fost unul tragic. „Aceasta barbarie americana impotriva capitalei tarii, care avea sa se repete de inca 14 ori pana la iesirea Romaniei din alianta cu Germania (23 august 1944) s-a soldat cu insemnate pierderi de vieti omenesti si distrugeri”, se mai arata in arhivele militare. Aproape 3.000 de bombe brizante au fost aruncate atunci, din care 166 nu au explodat, iar o multime au fost incendiare.
Hoteluri facute praf 
Grave consecinte ale bombardamentelor au suferit atunci hotelurile Athenee Palace, Ambasador, Splendid, Papadopol, blocurile „Generala”, „Mica”, „Kapriel”, „Baicoianu”, Moara Romaneasca si Banca de Credit. 
„Se vedea arzand Athénée Palace, fum se ridica din alte parti ale orasului. Am iesit cu Lena din hotel si cu un sentiment de oroare ne-am indreptat spre Athénée Palace care tot ardea, flacari ieseau de prin fiecare fereastra; ceva mai sus, pe Calea Victoriei, am vazut fumegand hotelul Splendid, aproape complet daramat, pe trotuare numai sticla sfaramata de la vitrinele magazinelor distruse de suflul bombelor. In spatele Ateneului devastat, mai fumega locul expozitiei Comitetului de Patronaj. In sus pe Calea Victoriei, pe stanga si pe dreapta, din loc in loc, cladiri daramate. Pana in str.Frumoasa, mai toate geamurile facute farame; calcam cu prudenta si ocoleam gramezile. Din str. Sf. Voievozi inspre Gara de Nord, bombardamentul facuse ingrozitoare ravagii. Gara de Nord, Gara Basarab Marfuri, Calea Grivitei grav lovite. Am vazut un tramvai surprins in mers; conducatorul mort statea cazut cu pieptul lipit pe comenzi. N-am mers mai departe”, Acad. Gheorghe Zane, economist.
Atacuri-fulger 
Atacurile avioanelor durau aproximativ o ora, dar nimiceau totul in cale. Distrugeri au fost si in zilele de 15 aprilie, 21 aprilie, 24 aprilie. 
In acele zile, Capitala a fost crunt lovita in zona Chitila, Triaj, Gara de Nord, in zone central si periferice locuite. Sunt distruse in intregime Depoul Bucuresti, Centrul Autobazei Grivita, Halta Grivita, Halta Domenii, Spitalul 2 CFR, Metropola Societatii de Gaz si Electricitate. 
Pilotii britanici atacau Capitala doar noaptea 
Infernul din Capitala a continuat si in noaptea de 2/3 mai, intre orele 01,10 si 01,30, cand 70 de avione plecate din sudul Italiei au ajuns pe cerul Bucurestiului. 
Istoricii spun ca britanicii bombardau Romania numai pe timp de noapte. Atunci a fost inregistrat primul atac nocturn executat de englezi care au revenit cu o suta de bombardiere grele in noaptea de 6/7 mai. 
Pe 7 mai 1944, intre orele 10,49 si 12,06, un numar de 700 de avioane dintre care 500 de bombardament de tip B-24 si 200 de aparate de vanatoare s-au naspustit asupra Capitalei, la doar zece ore de la atacul nocturn britanic. 
Atacurile s-au concentrate asupra zonei Chitila, Grivita, Giulesti, Gara de Nord, in continuare spre central orasului pe o fasie cuprinsa intre Dambovita si Biserica Casin, avand ca limita Biserica Sfanta Vineri. 
Arhivele noteaza acest moment ca unul dintre cele mai barbare fiind distruse scoli, licee, spitalul Militar, Regina Elisabeta, Viting, depozitul sanitar al armatei Ministerul Sanatatii, Crucea Rosie, biserica Sfanta Vineri, Inspectoratul General Financiar, Judecatoria din strada Roma, oficii postale, ateliere din zona. La fel de grav afectate au fost retelele de telefonie, garniturile de tramvaie, dar si garile. 
Ultimul raid 
Documentele istorice consemneaza faptul ca in ciuda interventiei prompte a celor 75 de avioane de vanatoare romanesti si 64 germane, a artileriei antiaeriene, inamicul isi atinge obiectivele, provocand distrugeri de o amploare fara precedent in capitala tarii. „La aproximativ zece ore dupa atacul englez nocturn, greu s-a putut organiza si conduce actiunea de interventie a pompierilor, care intrau primii in lupta catre incendii, din cauza blocarii cailor de acces. Un alt atac este inregistrat in noaptea de 9/10 august, cand cele 100 de avioane de bombardament greu, britanice ce bombardeaza Ploiestiul, la intoarcere catre baze, se descarca de bombele nelansate, in Capitala, distrugand o casa la periferie si ucigand doi locuitori. Cu acest atac, inceteaza ofensiva aeriana strategic aliata asupra Bucurestiului, in cel de-al doilea razboi mondial”, se mai arata in arhive. 
Cifrele mortii 
Un bilant statistic arata ca de-a lungul celor 17 de bombardamente aeriene, incepand cu cel din 4 aprilie 1944, executate de americani si englezi cu aproximativ 3.640 de avioane de bombardament de diferite tipuri, insotite de circa 1.830 de avioane de vanatoare pe timp de zi, au fost ucisi 5.524 de locuitori, raniti 3.373, iar 47.974 au ramas fara adapost devenind sinistrati. 
Au fost distruse 3.456 de case de locuit, au fost distruse partial 3.473, 401 au fost avariate si au fost 2.305 de incendieri. Pentru apararea Capitalei, s-au ridicat si au angajat lupte antiaeriene, de multe ori in inferioritate numeric, 601 avioane de vanatoare romanesti si 709 germane. 
Eroilor americani.... 
Chiar daca multe cladiri au disparut, iar altele au fost reconstruite, un monument dedicat pilotilor americani inca mai aminteste despre bombardamentele din 1944 asupra Bucurestiului. O vreme a stat in curtea Muzeului Militar National „Ferdinand I” din Bucuresti, ulterior fiind mutat in Parcul Cismigiu. Acolo se afla si in ziua de astazi. 
Monumentul inchinat soldatilor americani din Parcul Cismigiu 
„Pentru americani sunt eroi, pentru noi, nu. Nu este o glorie faptul ca au bombardat si au ucis civili. Nu putem sa-i glorificam dupa acele bombardamente”, a declarat istoricul si colonelul in rezerva Ion Danila. 
Monumentul este asemenea unei carti deschise pe care sta inscriptionat faptul ca 378 de soldati americani „au murit la datorie in Romania pentru libertatea Europei si gloria SUA”. In bombardamentele din ‘44 si-au mai pierdut viata 22 de piloti romani, dar si 24 de piloti germani. 
Intre 23 si 26 august, Bucurestiul a mai fost victima unei noi serii de bombardamente, de data aceasta pornite de nemti. 
"Palatul Regal a fost in repetate randuri lovit de bombele inamicilor. Aripa dreapta este inca in flacari…, Cismigiul (…) a fost oribil mutilat de bombele aruncate din avioanele germane…, Opera Romana a fost arsa…, Intreaga Strada Regala era la un moment dat o mare in flacari", noteaza Narcis I. Gherghina. 
Atacurile nemtilor s-au soldat si ele cu sute de morti si mii de raniti. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bombardamentele 1944 capitalei distributia mogosoaia bilant tragic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1742 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012578 (s)