News Flash:

Branul risca sa ramana fara muzeele de stat, din cauza „ideilor” Ministerului Culturii

29 Ianuarie 2016
435 Vizualizari | 0 Comentarii
castelul bran
Muzeul satului branean, amenajat in parcul din vecinatatea Castelului Bran, a fost conceput ca muzeu in aer liber si prezinta principalele tipuri de gospodarii, locuinte, anexe gospodaresti, constructii economice si instalatii de prelucrarea a lemnului si a tesaturilor din lana. Acesta este administrat de catre Ministerul Culturii, iar unitatea care este sectie a Muzeului National Bran are in probleme in ceea ce priveste functionarea tinand cont ca „Vama Medievala”, unde au fost transferate toate colectiile din Castelul Bran dupa retrocedare, risca sa se inchida tinand cont ca si acest imobilul a fost retrocedat Casei Regale odata cu castelul, iar pana acum a functionat cu chirie.

Vezi si Noi masuri pentru protejarea monumentelor istorice

Consiliul Judetean Brasov a reluat demersurile in vederea preluarii Muzeului Satului, demersuri care au fost initiate inca din 2014. Acum doi ani, Ministerul Culturii a respins cererea CJ Brasov pe motiv ca „patrimoniul nu trebuie destructurat si analizat distinct pe sectii specifice, ci trebuie recunoscut si apreciat in ansamblul sau”. In noua adresa transmisa Ministerului, reprezentantii autoritatilor judetene au tinut sa sublinieze ca insusi  Ministerul Culturii a destructurat Muzeul National Bran, „prin desfiintarea Muzeului Vamii Medievale, in anul 2003, si apoi prin retrocedarea, in anul 2006, a Castelului Bran, componenta de importanta nationala, singura care ar indreptati acordarea statutului de muzeu national”. „Autoritatile locale au administrat Muzeul Bran in perioada 1957-1991, perioada in care remarcam amenajarea muzeului de istorie si arta medievala in Castelul Bran, organizarea muzeului in aer liber si a Muzeului Vamii Medievale”, se precizeaza in adresa CJ Brasov, potrivit bizbrasov.ro.

Vezi si Sala Unirii si Muzeul Unirii din Alba Iulia intra in reabilitare

Probleme si cu terenul

CJ Brasov a mai avut un demers birocratic pentru preluarea acestui muzeu si in 2006, cand a fost emisa o hotarare in acest sens, dar demersul nu a putut fi dus la capat, din cauza  litigiului in ceea ce priveste terenul, care a fost revendicat, dar care nu a fost rezolvat nici in ziua de astazi. Autoritatile judetene sunt acum optimiste si cred ca problema terenului va fi solutionata si vor sa preia patrimoniul, administrarea acestuia putand fi realizata de muzeele de Istorie si de Etnografie, iar pentru completarea colectiilor de la Bran, s-ar putea utiliza si piese ale celor doua muzee brasovene. Reprezentantii CJ Brasov se tem ca multe dintre piese al putea ajunge in diferite localitati din Romania, daca muzeul va fi desfiintat de Ministerul Culturii. In acest muzeu au fost aduse si reconstruite unele dintre cele mai vechi si mai reprezentative constructii din zona  Branului, dar si constructii pastorale, cum ar fi „hodaile”, care exista si in ziua de azi pe dealurile greu accesibile din zona. Muzeul a fost deschis pentru public in 1961, iar casele taranesti sunt construite din lemn si au cate doua sau trei camere.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

parcul castelului bran ministerul culturii casei regale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1690 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013706 (s)