News Flash:

Brest-Litovsk tratat umilitor pentru Rusia

23 Mai 2016
522 Vizualizari | 0 Comentarii
Brest Litovsk
In Primul Razboi Mondial, Imperiu Rus (condus de tarul Nicolae al II-lea) intrase in alianta cu Franta si Marea Britanie, formand Tripla Intelegere (sau „aliatii”). Adversara acesteia a fost Tripla Alianta sau Puterile Centrale, adica Imperiul German si Imperiul Austro-Ungar. Ambele aliante au primit noi membri pe parcursul evenimentelor: Bulgaria si Imperiul Otoman de partea Germaniei, iar SUA, Japonia, Romania si altii de partea aliatilor. Dar la 3 martie 1918, Rusia bolsevica a semnat Tratatul Brest-Litovsk, cu Puterile Centrale, iesind din razboi.

Bucurie efemera pentru Germania

Asa cum s-au stabilit clauzele Tratatului de pace de la Brest-Litovsk (pe teritoriul Ucrainei ocupate pe atunci de Germania), totul a fost o umilinta pentru noua conducere a Rusiei. Si asta pentru ca Rusia ceda Germaniei Tarile Baltice si mai multe provincii din sudul Caucazului catre Imperiul Otoman. Totodata, rusii erau obligati sa recunoasca independenta Ucrainei. Peste toate aceste pierderi teritoriale foarte dureroase, Rusia trebuia sa plateasca Germaniei despagubiri de razboi de sase miliarde marci-aur! Ulterior, cand germanii s-au plans ca Tratatul de la Versailles (iunie 1919) e „prea dur” pentru ei, li s-a amintit ce pretentii au avut ei de la rusi...

Cum a fost posibila o asemenea atitudine diplomatica a rusilor si semnarea unui tratat atat de nefavorabil din toate punctele de vedere? Raspunsul istoricilor este urmatorul: marile tulburari politice din interiorul Imperiului Rus, care au condus la caderea tarului Nicolae al II-lea (ultimul monarh rus) si la Marea Revolutie Socialista din Octombrie 1917 (25 octombrie pe stil vechi, iulian, si 7 noiembrie pe stil nou, gregorian). Prima etapa a schimbarilor radicale din Rusia s-a petrecut in februarie, cand o Revolutie axata in jurul orasului Petrograd (intre 8 si 12 martie 1917, stil nou) a condus la abolirea monarhiei si crearea Republicii Rusia. S-a constituit un guvern provizoriu si un Consiliu (Soviet) al orasului Petrograd.

Vezi si A incercat Marea Britanie sa-l asasineze pe Lenin?

Acel guvern provizoriu, condus de Kerenski, voia continuarea razboiului alaturi de aliati. Numai ca Sovietul muncitorilor si soldatilor din Petrograd, care formasera si Garzile Rosii, era impotriva razboiului. Si astfel, dupa Revolutia Socialista din octombrie, Lenin a semnat „Decretul pentru pace” si au inceput negocierile cu Germania si Austro-Ungaria. Rusii au intarziat discutiile, sperand ca Germania va primi lovituri dure de la aliati (intrase si SUA in razboi). Desi Lenin (caruia nemtii ii permisesera sa se intoarca din Elvetia) voia o pace rapida cu Germania, adversarii sai politici, tot de stanga, voiau taraganarea negocierilor. Dar ofensiva germana i-a obligat sa accepte conditiile la 3 martie 1918. Iar Tratatul Brest-Litovsk a durat pana la 5 noiembrie 1918, cand Germania s-a recunoscut invinsa in Primul Razboi Mondial. 

Dorinta de revansa

Primul Razboi Mondial s-a soldat cu disparitia a patru imperii: Imperiul Rus, Imperiul German, Imperiul Austro-Ungar si Imperiul Otoman. Dar, dupa cum s-au desfasurat lucrurile ulterior, URSS (proclamata ca atare in 1922) si Germania (proclamata al „Treilea Reich” in 1933) vor avea dispute teritoriale foarte dure.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

imperiu rus franta marea britanie tripla alianta puterile centrale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1947 (s) | 34 queries | Mysql time :0.054133 (s)