News Flash:

Burebista - primul organizator al statului dac

26 August 2013
3841 Vizualizari | 0 Comentarii
Burebista a fost un rege al geto-dacilor (82 i.Hr. - 44 i.Hr.), intemeietorul statului dac.
Dacia in timpul lui Burebista. In prima jumatate a secolului I i.Hr. dezvoltarea societatii geto-dacice, intarirea aristocratiei tribale militare si transformarea ei in clasa politica au determinat trecerea la organizarea de tip statal. Regele dac, Burebista isi incepe domnia in anul 82 i.Hr. Conform istoricului Iordanes, Burebista a mostenit o puternica uniune tribala, care s-a transformat in stat odata cu supunerea treptata a tuturor triburilor si uniunilor de triburi geto-dace catre autoritatea centrala. La acest proces de unificare nu au contribuit numai factori interni (aristocratia tribala si masa razboinica, puterea si iscusinta lui Burebista), ci si cei externi (cresterea amenintarilor celtilor si romanilor). Unificarea intr-un regat a triburilor geto-dace s-a realizat pe doua cai: pe cale pasnica, cand sefii daci de trib accepta supunerea fata de Burebista de buna voie, si pe cale razboinica, cand se doreste pastrarea puterii tribale de catre unii conducatori locali (cetatea Tyras a fost arsa din temelii). Desigur, cresterea puterii militare a lui Burebista a determinat supunerea de bunavoie a multor uniuni tribale geto-dacice. Strabon scria ca, ascultandu-l pe Deceneu, geto-dacii "s-au lasat induplecati sa taie vita de vie si sa traiasca fara vin". Unificarea triburilor geto-dacice se termina pe la 60 i.Hr.-59 i.Hr, cand Burebista incepe campania impotriva celtilor de pe Dunarea Mijlocie, din Bazinul Panonic. In muntii Orastiei va fi centrul statului dac format de Burebista. Aici el formeaza cetati de piatra, cele mai importante fiind: Costesti, Blidaru, Capalna si Sarmizegetusa, ultima transformata, pana la urma, chiar in capitala a regatului.
Pericolul cel mai apropiat de centrul statului (regatului) geto-dac al lui Burebista era reprezentat de celti care se extinsesera si in Bazinul Panonic. In anul 60 i.Hr. sau 59 i.Hr., regele Daciei porneste din spatiul carpatic o campanie fulgeratoare impotriva boilor, tauriscilor, eraviscilor si anartilor, pe care-i distruge. Rezultatul a fost o masiva migratie a celtilor spre vestul Europei. In teritoriile cucerite de Burebista, pe malul stang al Dunarii Mijlocii au aparut asezari geto-dace. In aceeasi campanie geto-daca au fost zdrobiti foarte probabil si scordiscii asezati mai la sud, la gura Tisei. Hotarele Daciei s-au extins astfel pana la confluenta raului Morava cu Dunarea Mijlocie.
Dupa campania impotriva celtilor, Burebista a acordat mare atentie zonei istro-pontice, unde primejdia romana era in crestere. In anii 73 i.Hr.-72 i.Hr. cetatile grecesti pontice sunt cucerite de generalul roman Marcus Terentius Varro Lucullus. Cetatile se rascoala impotriva guvernatorului Antonius Hybrida. Hybrida a organizat o expeditie, dar a fost infrant de greci, aliati cu bastarnii si getii. Burebista hotaraste apoi sa supuna cetatile de pe litoralul Pontului Euxin (Marea Neagra). In 55 i.Hr. cucereste orasul grecesc Olbia de la gurile Bugului, apoi Tyras. Au urmat apoi Histria, Tomis, Mesembria. Intregul litoral pontic si teritoriul pana la muntii Haemus (Balcani) se afla sub stapanirea lui Burebista. De aici, Burebista a organizat expeditii pana in Macedonia si Iliria. Devine astfel "cel dintai si cel mai mare dintre regii din Tracia", cum il numeste o inscriptie greaca contemporana.
Cuceririle istro-pontice ale lui Burebista au pus statul dac in conflict cu Roma. Aceasta n-a intervenit insa imediat din cauza situatiei interne, care culminase cu razboiul civil dintre Cezar si Pompei (49 i.Hr.). In primavara anului 48 i.Hr, cand luptele dintre Cezar si Pompei se dadeau in peninsula Balcanica, Burebista l-a trimis pe Acornion ca delegat cu o misiune pe langa Pompei. In schimbul ajutorului militar, Pompei recunostea vastele hotare ale Daciei. Acesta este insa infrant la Pharsalos si se refugiaza in Egipt, unde este ucis. Dupa aceasta victorie Cezar planuia o campanie impotriva Daciei. Isi concentrase in anul 44 i.Hr. o mare armata pe malul de est al Marii Adriatice.
Burebista este inlaturat si ucis de aristocratia nemultumita de cresterea puterii acestuia. Moartea lui Burebista a provocat mari transformari si tulburari. Regatul dac se destrama in 4, mai apoi in 5 state. Centrul din Transilvania va fi condus dupa moartea lui Burebista de marele preot Deceneu.
Moartea lui Burebista a avut drept efect destramarea regatului sau, ale carui limite fusesera: in nord: Carpatii Padurosi, in est: Pontul Euxin, in sud: muntii Haemus, in vest: confluenta raului Morava cu Dunarea Mijlocie. Dupa moartea lui Burebista continuitatea vietii politice se mentine in Sud-Vestul Transilvaniei, in zona fortificata a Sarmisegetuzei. Puterea in stat a fost preluata de Deceneu. Acesta era rege, mare preot si judecator suprem. Sub Deceneu, statul dac are un caracter teocratic (religios).
sursa: Les Celtes/Die Kelten, Venceslas Kruta, Ed. Hohe, 2007
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

burebista regele dac cetati costesti blidaru capalna sarmizegetusa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1411 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017766 (s)