News Flash:

Calendar ortodox 16 august. O noua sarbatoare mare in Biserica Ortodoxa

16 August 2018
574 Vizualizari | 0 Comentarii
sarbatoare

CALENDAR ORTODOX 16 AUGUST. In aceasta luna, in ziua a paisprezecea, inainte-praznuirea Adormirii Maicii Domnului.

CALENDAR ORTODOX 16 AUGUST.  In aceasta luna, in ziua a saisprezecea, pomenirea aducerii Icoanei celei nefacute de mana a Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, din cetatea Edesei, in pazita de Dumnezeu imparateasa cetatilor a Constantinopolului.

Icoana nefacuta de manaFacand multe minuni Domnul si marele Dumnezeu si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, pentru a Sa bunatate, precum este scris in Sfintele Evanghelii, si ducandu-se pretutindeni aceasta veste, a auzit si Avgar, domnitorul Edesei. Si dorea sa vada pe Iisus Hristos aievea si nu putea, pentru ca era cazut in boala fara leac, caci avea lepra neagra care ii cuprinsese tot trupul, de-l topea si-l manca; si pe langa aceea avea si boala veche cu dureri pe la incheieturi. Lepra insa il inspaimanta si il umilea, iar cealalta boala ii da dureri iuti si grele; pentru aceea nu iesea afara, si nu-l vedea nimeni din cei supusi ai lui. Iar in zilele Sfintelor Patimi ale Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, scriind el o epistola a trimis-o cu un oarecare Anania, invatandu-l sa zugraveasca statul, parul si fata si tot chipul trupesc, cu toata nevointa, si sa-i aduca Chipul acela al lui Hristos, de vreme ce Anania era foarte iscusit la mestesugul zugraviei.

CALENDAR ORTODOX 16 AUGUST.  Iar epistola avea aceste cuvinte: "Avgar, domnul cetatii Edesei, lui Iisus Mantuitorului Bunului Doctor, ce petrece in Ierusalim, sa se bucure. Auzit-am de Tine si de tamaduirile ce se fac de Tine, fara ierburi. Ca precum auzim, faci pe orbi sa vada si pe ologi sa umble, pe leprosi curatesti, duhurile necurate si demonii gonesti si pe cei ce se afla cu boli indelungate ii lecuiesti si pe morti inviezi. Si auzind acestea toate despre Tine, am gandit una dintr-acestea doua: Ca au Fiul lui Dumnezeu esti facand acestea, au Dumnezeu. Drept aceea dar, scriind, Te-am rugat sa iei osteneala si sa vii pana la mine, ca sa-mi tamaduiesti si boala ce am, si sa Te afli aicea cu mine. Ca am inteles ca si iudeii cartesc asupra Ta si vor sa-Ti faca rau; eu am o cetate mica, insa de cinste, care ne va fi din destul amandurora, a petrece cu pace".

CALENDAR ORTODOX 16 AUGUST.  Deci Anania mergand la Ierusalim si dand Domnului epistola, ii lua aminte de-L semuia cu multa chibzuinta. Dar neputand sa se apropie din pricina multimii ce se adunase, s-a suit pe o piatra ce era mai inalta putintel de la pamant, si indata isi puse ochii asupra Lui, si-si intari mana pe hartie scriind asemanarile cele ce vedea. AŽnsa nu putea nicicum sa-i insemneze chipul, pentru ca se arata cu alta fata si cu schimbata infatisare. Iar Domnul, ca un cunoscator al celor ascunse si cercetator al inimilor, cunoscand gandul aceluia, a vadit ceea ce se facea pe ascuns. Caci cerand apa sa se spele, i s-a dat si o mahrama in patru colturi; si dupa ce s-a spalat a sters cu ea preacurata si dumnezeiasca Sa fata. Si, o, minune: s-a intiparit pe acea mahrama dumnezeiescul Sau chip si fata; si El a dat-o lui Anania, zicandu-i: "Mergi de o da celui ce te-a trimis, si du-i si epistola aceasta: Fericit esti, Avgare, de vreme ce nu M-ai vazut si ai crezut in Mine. Ca scris este pentru Mine, ca cei ce M-au vazut sa nu creada in Mine, iar cei ce nu M-au vazut, aceia sa creada si sa fie vii. Iar despre cele ce Mi-ai scris ca sa vin catre tine, sa stii ca Eu trebuie sa plinesc toate cele pentru care sunt trimis; iar dupa ce le voi plini Ma voi sui catre Tatal, Cel ce M-a trimis. Si cand Ma voi sui, iti voi trimite pe unul din ucenicii Mei, anume Tadeu, care si boala iti va tamadui si viata vesnica iti va da si pace, si tie si celor ce sunt cu tine. Si cetatea iti va intari, ca sa nu poata nimeni din vrajmasi impotriva ei". Punand la sfarsitul epistolei si sapte peceti, insemnate cu slove evreiesti care talmacindu-se, arata: Teu Tea, Tion Tavma, adica: A lui Dumnezeu fata, dumnezeiasca minune.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dumnezeu constantinopolului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1984 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036612 (s)