News Flash:

Calendar ortodox, 28 ianuarie. Ce sfant mare este sarbatorit astazi

28 Ianuarie 2019
282 Vizualizari | 0 Comentarii
sarbatoare mare

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. In aceasta luna, in ziua a douazeci si opta, pomenirea preacuviosului nostru parinte Efrem Sirul.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Acest astru stralucitor al Bisericii a rasarit in Orient in indepartata cetate Nisibe (Mesopotamia) prin anul 306. Inca din frageda tinerete fu alungat din casa parinteasca de catre tatal sau - preot pagan - din cauza ca iubea Religia Crestina. Fu primit de Sfantul Episcop Iacob (praznuit in 13 ianuarie) care il invata sa iubeasca virtutile si sa se dedice neincetat meditarii asupra cuvantului lui Dumnezeu. Invatatura Sfintei Scripturi aprinse in el o flacara care il facu sa dispretuiasca bunurile si grijile acestei lumi pentru a-si inalta sufletul catre bucuria bunurilor ceresti. Credinta si increderea sa in Dumnezeu, de neclintit precum muntele Sionului, il facura sa adopte un mod de viata nemaipomenit. Avea o curatenie a trupului si a sufletului care depasea limitele naturii umane si care il facea sa tina sub stapanire toate miscarile sufletului sau, nelasand nici un gand urat sa se iteasca in mintea sa. La sfarsitul vietii sale recunostea ca nu a vorbit niciodata de rau pe nimeni si nici nu a lasat sa scape din gura lui o singura vorba fara noima.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Lepadandu-se de toate, precum Apostolii, luptandu-se ziua cu foamea si noaptea cu somnul, invaluindu-si faptele precum si vorbele in sfanta smerenie a lui Hristos, primi de la Dumnezeu harul caintei si al lacrimilor neincetate, intr-o asemenea masura incat el ocupa in Corul Sfintilor locul ales de "dascal al caintei". Printr-o minune ce se face cunoscuta doar celor care se jertfesc cu totul Domnului, ochii sai fusesera transformati in doua izvoare nesecate de lacrimi. Ani intregi, zi si noapte, aceste ape luminoase, purificatoare si purtatoare de sfintenie, acest al doilea botez al lacrimilor, nu incetara sa curga din ochii sai, transfigurandu-i fata intr-o sclipire limpede, in care se oglindea prezenta lui Dumnezeu. Plangea fara incetare pentru pacatele sale sau ale oamenilor, si uneori, cand se lasa purtat de contemplarea minunatiilor pe care Dumnezeu le-a facut pentru noi, plansul sau se preschimba in lacrimi de bucurie. Ca un cerc misterios, in care nu ne putem da seama unde e inceputul nici sfarsitul, gemetele nasteau in el lacrimile ; lacrimile, nasteau rugaciunea ; rugaciunea nastea propovaduirea, care era intrerupta de noi tanguiri. Citind incantatoarele sale discursuri despre cainta sau descrierile atat de realiste ale Judecatii de Apoi, chiar si inimile cele mai impietrite nu pot sa nu se inmoaie. Pentru multe generatii si pana in ziua de azi, lecturile din Sfantul Efrem au facut sa curga multe lacrimi, deschizand pacatosilor calea pocaintei si a crestinarii.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. La ceva timp dupa Botezul sau, pe la varsta de 20 de ani, Efrem se retrase in pustiu, fugind de agitatia orasului pentru a sta de vorba in liniste cu Dumnezeu si pentru a trai in preajma Ingerilor. Trecea dintr-un loc in altul, neinrobit de nimic, indreptandu-se intr-acolo unde il conducea Duhul Sfant, spre ajutorul lui si al fratilor sai. Astfel ajunse in cetatea Edesa in pelerinaj, fiind in cautarea unui om sfant cu care sa duca o viata de calugarie. Intalnind in calea sa pe o femeie desfranata, el se prefacu atunci ca ii accepta propunerile si, spunandu-i sa il urmeze, o conduse spre piata publica, in loc sa caute un loc retras potrivit pacatuirii. Prostituata ii atrase atentia : "De ce ma aduci aici ? Nu te rusinezi sa te vada lumea ?" Sfantul ii raspunse : "Nefericito, te temi de ochii oamenilor : de ce nu te temi de privirea lui Dumnezeu care vede totul si care va judeca in ultima zi faptele noastre si gandurile noastre cele mai ascunse?". Cuprinsa de teama, femeia se cai si se lasa condusa intr-un loc care sa fie de ajutor mantuirii ei. Dupa cativa ani petrecuti in Edesa Sfantul Efrem se intoarse sa traiasca in pustiu. Cum auzise laudele aduse virtutilor Sfantului Vasile, Dumnezeu ii arata intr-o revelatie ca Episcopul Cezareei se asemana cu o coloana de foc care unea pamantul cu cerul. Fara sa mai zaboveasca, Efrem pleca spre Capadocia. Ajunse in Cezarea in ziua Bobotezei si intra in biserica in momentul in care era oficiata Sfanta Liturghie. Desi nu intelegea greceste, fu cuprins de admiratie vazandu-l pe marele Episcop propovaduind, caci vedea un porumbel alb pe umarul acestuia, care ii soptea la ureche cuvinte dumnezeiesti. Acelasi porumbel ii vesti Sfantului Vasile prezenta in multime a umilului ascet sirian. Trimise dupa el, vorbira cateva minute in Altar si, ca raspuns la cererea lui, primi de la Dumnezeu ca Efrem sa vorbeasca dintr-odata in greceste ca si cum ar fi cunoscut aceasta limba dintotdeauna. Apoi il ordona Diacon, si il lasa sa plece in patria lui.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. In acele timpuri incepu un lung sir de razboaie intre Romani si Persi (intre 338 si 387), in tot regatul persecutii fara indurare fura organizate impotriva crestinilor, considerati drept aliati ai romanilor. Afland in pustiu de suferintele fratilor sai, Sfantul Efrem se intoarce atunci la Nisibe pentru a le veni in ajutor prin faptele si cuvintele sale. Inca din copilarie ii fu revelata chemarea lui Dumnezeu, printr-o viziune cu o vita de vie roditoare crescand de la gura sa si umpland intreg pamantul. Toate pasarile cerului veneau sa se aseze si sa se indestuleze din fructele sale si cu cat ciuguleau mai mult cu atat via se umplea de struguri. Harul Duhului Sfant il umplea cu o asemenea abundenta incat atunci cand se adresa poporului limba sa nu mai prididea sa profereze gandurile ceresti pe care i le inspira Dumnezeu, si parea ca prins de balbaiala. De aceea adresa lui Dumnezeu aceasta rugaciune surprinzatoare : "Retine, Doamne, valurile harului tau!".

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Cand nu se ocupa cu invatatul altora pentru a intari credinta impotriva paganilor si ereticilor, se punea cu umilinta in serviciul tuturor, ca un adevarat diacon, asemeni lui Hristos care s-a facut "slujitorul" nostru.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Astfel, smerindu-se, refuza mereu inaltarea la Preotie. Virtutile sale, rugaciunea sa, roadele contemplarilor si meditarilor sale, tot harul pe care i-l dadea Dumnezeu, nu il pastra pentru el insusi, ci impodobea cu el Biserica, Mireasa lui Hristos, ca o coroana de aur batuta cu pietre scumpe. La asediul orasului Nisibe in 338, orasul fu eliberat datorita rugaciunii sale si a Sfantului Iacob. Dar dupa mai multe razboaie, cazu in final in mana crudului suveran al Persilor, in 363. Refuzand sa traiasca sub dominatie pagana, Sfantul Efrem si multi alti crestini plecara atunci spre Edesa. Isi petrecu acolo ultimii zece ani din viata, si - pentru a continua opera inceputa in scoala de exegeza fondata la Nisibe de Sfantul Iacob - propovaduia la Scoala din Edesa, care fu numita "Scoala Persilor". Atunci a redactat cea mai mare parte a admirabilelor sale lucrari, in care cunoasterea pe care o avea intr-ale celor ale lui Dumnezeu si ale Sfintelor Dogme imbraca podoaba de splendoare a unei limbi poetice inegalabile. Se spune ca ar fi compus in grai sirian peste trei milioane de versuri : comentarii ale aproape tuturor cartilor Sfintei Scripturi, tratate impotriva ereziilor, Imnuri inchinate Raiului, Fecioriei , Credintei, marilor Minuni ale Mantuitorului si ale Sarbatorilor Anului. Mare parte din aceste imnuri a servit la compunerea Cartilor Liturgice ale Bisericii de limba siriana, de unde numele care i s-a dat de "Lira a Sfantului Duh" si "Doctor al universului". Alte tratate, foarte numeroase, ne-au fost transmise in greceste. Ele vorbesc cu precadere de cainta, asceza si virtutile calugariei.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Dupa ce a organizat ajutoarele in cetate in vremea foametei din 372, Sfantul Efrem isi incredinta sufletul lui Dumnezeu, in 373, inconjurat de un mare numar de calugari si asceti iesiti din manastirile lor, din pustiul lor, din pestera lor, pentru a lua parte la ultimele clipe ale sale. Le lasa un testament emotionant, plin de smerenie si de cainta, in care cere staruitor tuturor celor care il iubesc sa nu il cinsteasca prin ceremonii funerare marete, ci sa ii depuna trupul in groapa strainilor, daruindu-i, drept flori si miresme, ajutorul rugaciunilor lor.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Tot in aceasta zi, pomenirea cuviosului nostru parinte Paladie.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Fericitul Paladie si-a facut o casuta mica intr-un munte si s-a inchis intr-insa. Si-a impodobit viata cu privegherea, cu rugaciunea necurmata si cu postirea. Pentru aceasta a luat de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Astfel, un negutator care avea mult aur la el, a fost ucis de un ucigas si aruncat mort langa chilia sfantului. Cand s-a facut ziua si s-a vadit fapta, toti dadeau vina uciderii pe cuviosul Paladie. Iar el, inconjurat fiind de multa multime de oameni, a facut rugaciune si a inviat mortul. Acest mort sculandu-se a aratat pe ucigas. Si alte minuni a facut cuviosul, dar mai ales s-au minunat credinciosii de virtutile lui. Mutandu-se in pace catre Domnul a lasat Bisericii scrieri folositoare.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Tot in aceasta zi, pomenirea cuviosului nostru parinte Iacov Sihastrul.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Acest cuvios, lepadandu-se de toate cele lumesti, a locuit ca un sihastru cincisprezece ani intr-o pestera, aproape de o cetatuie numita Porfirion. Niste desfranati au adus odata la acest cuvios o femeie desfranata, care salta cu nerusinare si-l indemna spre pacatuire. Sfantul insa, aducandu-i aminte de muncile focului ce vor sa fie, a adus-o la pocainta si la credinta in Hristos. Dar fiindca nimeni nu scapa de cursele vicleanului, s-a intamplat ca si acest cuvios sa cada in mare ispita. Caci lasandu-se biruit de pofta trupului a cazut atat de jos incat a ajuns si la pacatul uciderii. Si venindu-si in fire si gandindu-se la adancul prapastiei in care se gasea, s-a deznadajduit de mantuire si a plecat in lume. Pe drum insa l-a intampinat un monah cuvios si plecandu-se sfatuirilor acestuia, s-a varat intr-un mormant, unde a indurat vietuire foarte aspra. Si facandu-se seceta in acel loc, Dumnezeu a adus la cunostinta episcopului cetatii ca, de nu va face rugaciune Iacov cel din mormant, nu va conteni seceta. Atunci episcopul cu tot poporul, ducandu-se la el, l-au induplecat, dupa multe rugaminti, sa se roage, si fericitul facand rugaciune, multa ploaie a curs si pamantul s-a saturat de apa. De aici cuviosul luand nadejdi bune, avand ca semn al ingaduintei lui Dumnezeu ploaia multa care cazuse la rugaciunile lui, a dus viata si mai aspra. Si asa, in vietuire buna savarsindu-se, si-a dat lui Dumnezeu duhul, multe minuni facand dupa moarte.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Tot in aceasta zi, pomenirea celor doua sfinte mucenite, maica si fiica, care de sabie s-au savarsit.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintei Haris, careia taindu-i-se picioarele, s-a savarsit.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Isaac Sirul, episcop de Ninive.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Isaac SirulSfantul Isaac Sirul, episcop de Ninive, a trait in secolul al saselea. El si fratele sau au intrat in manastirea ascetului Matei langa Ninive si au primit tunsoarea monahala. Invatatura sa, virtutile si modul de viata ascetic au atras atentia fratilor si acestia i-au propus sa conduca treburile manastirii. Sfantul Isaac nu voia o asemenea povara asupra lui, preferand sa traiasca in singuratate, de aceea a parasit manastirea pentru a vietui in pustiu.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Fratele sau a insistat de mai multe ori pe langa el sa se intoarca la manastire dar nu a acceptat. Cu toate acestea, cand renumele sfinteniei vietii sale s-a raspandit, a fost facut Episcop de Ninive. Vazand cruzimea si neascultarea locuitorilor cetatii, sfantul a simtit ca era peste puterile lui sa le fie conducator si cu atat mai mult plangea de dorul singuratatii. Odata, doi crestini au venit la el, cerandu-i sa le judece o pricina. Unul confirma ca datora bani celuilalt, dar cerea sa i se mai dea putin ragaz. Cel care il imprumutase il ameninta ca il va duce la judecata pentru a-l forta sa plateasca. Sfantul Isaac, cu un citat din Evanghelie, ii ceru sa fie milos si sa ii mai lase datornicului ceva timp pana sa plateasca. Omul ii spuse : "Mai lasa-ma cu Evanghelia ta!". Sfantul Isaac ii raspunse : "Daca nu te supui poruncilor Domnului din Evanghelie, ce mai vrei de la mine?" Dupa numai cinci luni ca Episcop, Sfantul Isaac s-a retras din functie si a plecat in munti sa traiasca impreuna cu pustnicii. Mai tarziu, s-a dus la manastirea din Rabban Shabur, unde a trait pana la moarte, ajungand la un inalt nivel de desavarsire spirituala.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. De la inceputul secolului al optulea si pana la inceputul secolului al optsprezecelea, in Europa nu s-a stiut nimic despre Sfantul Isaac Sirul, cu exceptia numelui sau si a lucrarilor sale.

CALENDAR ORTODOX, 28 ianuarie. Abia in 1719 o biografie a sfantului a fost publicata la Roma, alcatuita de un autor arab anonim. In 1896, mai multe informatii despre Sfantul Isaac au fost date la iveala. Invatatul soteriolog francez, abatele Chabot, a publicat mai multe lucrari din secolul al optulea despre istoria Siriei scrise de Iezudena, episcop de Barsa, unde a fost gasita istoria Sfantului Isaac Sirul.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

calendar ortodox efrem sirul bisericii orient nisibe religia crestina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1978 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039244 (s)