News Flash:

Calendar ortodox, 6 februarie. Ce sfant mare este pomenit in aceasta zi

6 Februarie 2019
234 Vizualizari | 0 Comentarii
sarbatoare mare

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. In aceasta luna, ziua a sasea, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Vucol, episcopul Smirnei.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Acest sfant, din tanara sa varsta pazindu-se pe sine curat, s-a facut vas al Sfantului Duh. De aceea de Hristos iubitul si dumnezeiescul Ioan, cel de Dumnezeu cuvantator, aflandu-l iscusit si vrednic, l-a hirotonit episcop si pastor ales al Bisericii din Smirna. Ca episcop, calauzit fiind de lumina Duhului Sfant, lumina pe cei ce se aflau in intunericul ratacirii; iar prin sfantul botez, ii facea fii ai luminii, mantuindu-i de neimblanzitele fiare, adica de salbaticii si intunecatii demoni. Mai inainte de a se savarsi din viata a hirotonit urmas, in locul sau, in aceasta cetate, si pastor si dascal al oilor celor cuvantatoare, pe fericitul Policarp. Si asa s-a mutat catre Domnul. Cinstitul sau trup a fost ingropat in pamant, iar Dumnezeu a facut sã creasca un copac la care isi gasesc tamaduire pana astazi, cei ce se apropie de el, cu credinta.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului mucenic Iulian, cel din Emesa.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Acest mucenic era din cetatea Emesei. Pe cand se gasea in floarea varstei, vrand sa-si arate credinta in Dumnezeu, a gasit cu cale sa poarte grija intocmai ca un doctor de trupurile oamenilor, ingrijindu-se in acelasi timp si mai mult de sufletele lor, incat era deopotriva doctor si al trupurilor si al sufletelor. Cand, pe vremea imparatiei lui Numerian, au fost prinsi episcopul Silvan, Luca diaconul si Mochie anagnostul si au fost osanditi de inchinatorii la idoli a fi dati prada fiarelor, in timp ce acestia erau dusi la locul de chin, sfantul Iulian, intampinandu-i, s-a inchinat lor. Dar fiind prins si el, dupa moartea acelora, i s-au batut piroane de fier in cap, in maini si in picioare, si asa precum se afla cu piroanele infipte in el, a fost inchis, intr-o pestera, unde si-a dat duhul lui Dumnezeu.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici, Fausta, Evilasiu si Maxim.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Sfanta Fausta a trait pe vremea imparatului Maximian si era din cetatea Cizicului. Avea parinti bogati si piosi, iar dupa moartea lor a ramas stapana pe multa bogatie. Dar nici tineretea varstei, nici inselaciunea bogatiei nu au despartit-o de faptele cele bune; ci s-a pastrat in nestricaciune, in post si in rugaciune, avand pururea gandul la dumnezeiestile Scripturi. Vestea despre ea ajungand pana la imparat, a fost trimis la ea un oarecare Evilasiu, care facea parte dintre cei mai alesi barbati ai senatului, ca sa o induplece sa jertfeasca idolilor, iar daca nu se va lasa induplecata, sa o arunce in mare. Acela intrebuintand fata de ea toata cercarea chinurilor, si vazand-o ca s-a izbavit in chip minunat din ele, si ca facea minuni, a crezut in Hristos. Apoi a fost trimis Maxim eparhul la Evilasiu si la sfanta Fausta. Acela i-a supus pe amandoi la chinuri cumplite, dar prin minuni si prin rugaciuni mucenicesti, a crezut si acesta in Hristos. Apoi intrand, impreuna cu cei doi de buna voie in cazanul pe care-l pregatise pentru sfinti, din porunca imparatului, si-au savarsit toti lupta, luandu-si sfarsitul prin foc.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Varsanufie, "Marele Batran", si a cuviosului Ioan, cel numit "Proorocul", ucenicul sfantului Varsanufie.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Sfantul Varsanufie cel Mare si Ioan Profetul au trait in timpul secolului al VI-lea, in timpul domniei imparatului Iustinian I (483-565). Ei au dus o viata ascetica in manastirea Avvei Seridus (Serid sau Serida) din Palestina, langa orasul Gaza.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Sf. Ioan, discipol al Sf. Varsanufie, a locuit intr-o chilie in afara manastirii Avvei Seridus timp de 18 ani pana la moartea sa. Sf. Ioan l-a imitat pe invatatorul sau in virtute, viata ascetica si folosirea tacerii. Datorita darului inaintevederii cu care era invrednicit, sfantul era numit "profetul".

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Exista manuscrise cu date despre viata, faptele si darurile cu care erau inzestrati Sfintii Varsanufie si Ioan, care au fost traduse pe vremea Sf. Paisie Velicicovschi (praznuit la 15 noiembrie) in limbile romana si slavona.  Manuscrisele au fost traduse in limba rusa si publicate in secolul al XIX-lea de parintii Manastirii Theotokos - Optina. O suta din "scrisorile" acestea de raspuns la problemele monahilor din comunitatea sa se gasesc in volumul 11 din Filocalia romaneasca, in traducerea Parintelui Dumitru Staniloae .

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Invataturile Sfintilor Varsanufie si Ioan arata deslusit perfectiunea lor duhovniceasca si dragostea pentru oameni, dar contin prea putine elemente despre viata lor.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Dupa ce a petrecut timp indelungat in izolare, pana la moartea Sf. Ioan Profetul si dupa aceasta, Sf. Varsanufie s-a dedicat celor din jur, povatuindu-i pe calea mantuirii, dupa cum marturiseste Avva Dorotei (praznuit la 5 iunie). Sf. Varsanufie raspundea celor ce intrebau, prin Sf. Ioan, uneori cerandu-i lui sa dea raspunsuri. Alteori il ajuta Avva Seridus (praznuit la 13 August), care-si nota raspunsurile sfantului.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. In raspunsurile celor doi sfinti, care erau indrumatori de viata spirituala nu numai pentru contemporani ci si pentru generatiile urmatoare, se vede foarte clar induhovnicirea lor crescanda, "din putere in putere".

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Nu stim cand a ajuns Sf. Varsanufie la manastirea Avvei Serid (Seridus) si nici nu stim nimic despre casa si familia Sf. Ioan Profetul. Ascultand povetele Sfantului Varsanufie, Ioan a atins culmile perfectiunii, asemanandu-i-se intru totul mentorului sau. Din smerenie, Ioan ii indruma spre Avva Varsanufie pe cei care veneau sa ceara cuvinte de folos de la el.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Sf. Ioan a prevazut si a proorocit o multime de lucruri, pana si data mortii sale, la o saptamana de la moartea Avvei Seridus. Avva Elian, tanarul egumen al acestei manastiri, l-a implorat pe Ioan sa ramana cu el inca doua saptamani ca sa-l invete cum sa conduca manastirea. Sf. Ioan i-a indeplinit rugamintea si s-a stins din viata doua saptamani mai tarziu.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Sf. Varsanufie cel Mare a trait mai mult decat discipolul si prietenul sau dar a imbratisat tacerea refuzand sa mai dea raspunsuri oamenilor.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Despre cuviosul Parintele nostru Varsanufie se spune ca era unul din acei putini pentru care tinea Dumnezeu lumea in timpul sau, fiind supranumit "Marele Batran". A trecut la Domnul pe la anul 540, in chip minunat.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Acesti doi sfinti au lasat mostenire cartea mantuitoare de suflete numita INDREPTAR DE VIATA SPIRITUALA: RASPUNSURI LA INTREBARILE DISCIPOLILOR de catre Sfintii Monahi Varsanufie si Ioan, care a fost foarte cunoscuta printre sfintii, ascetii si scriitorii generatiilor urmatoare, dupa cum arata scrierile Sf. Teodor Studitul (11 noiembrie si 26 ianuarie), ieromonahului Nikon Chernogorets (+1060) sau Sf. Simeon Noul Teolog (praznuit pe 12 Martie).

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Tot in aceasta zi, pomenirea cuviosului Ioan, cel din cetatea Lico, care in pace s-a savarsit.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Fotie marturisitorul, cel intocmai cu apostolii, patriarhul Constantinopolului.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Sfantul Fotie, patriarhul ConstantinopoluluiSfantul Fotie, Patriarhul Constantinopolului, "farul departe luminator al Bisericii", a trait in secolul IX, intr-o familie de crestini zelosi. Tatal sau, Serghie, a murit ca martir aparand sfintele icoane. Sf. Fotie a primit o educatie excelenta si, datorita faptului ca familia lui apartinea casei imperiale, el a ocupat functia de prim secretar de stat in Senat.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Contemporanii sai spuneau despre el: "Avea cunostinte remarcabile in aproape toate stiintele vechi, incat, pe buna dreptate ai putea compara gloria vremurilor sale cu cea a anticilor."

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Mihail, tanarul succesor la tron, impreuna cu Sf. Chiril, viitorul iluminator al slavilor, au fost instruiti de el. Credinta lui crestina puternic inradacinata l-a ferit pe Sf. Fotie de seductia sarmului vietii de la palat, tanjind cu tot sufletul sau dupa viata de calugarie.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. In 857 Bardas, care a condus impreuna cu Imparatul Mihail, l-au deposedat pe Patriarhul Ignatie (la 23 octombrie) de Scaunul din Constantinopol. Episcopii, cunoscand credinta si vastele cunostinte ale lui Fotie, i-au spus imparatului ca el ar fi vrednic sa ocupe tronul arhipastoral. Sf. Fotie a acceptat propunerea cu smerenie si a trecut prin toate rangurile clericale in 6 zile. In ziua Nasterii Domnului a fost sfintit episcop si ridicat la tronul patriarhal. In scurt timp insa au aparut tulburari in cadrul Bisericii datorita inlaturarii Patriarhului Ignatie. Pentru a calma spiritele a fost convocat Sinodul din 861, in care s-a retras Ignatie si a fost instalat Fotie ca Patriarh.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Papa Nicolae I, care-si trimisese acolitii la sinod, a crezut ca prin recunoasterea lui Fotie ca patriarh, il va putea subordona lui. Dar cand noul patriarh s-a dovedit nesupus, Nicolae l-a anatemizat pe Fotie intr-un sinod roman.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Sf. Fotie a fost un luptator ferm impotriva intrigilor papale si ale schimbarilor din cadrul Bisericii de Rasarit, pana la sfarsitul vietii sale. In 864, Bulgaria s-a convertit de buna voie la crestinism. Printul bulgar Boris a fost botezat de insusi Sf. Fotie. Mai tarziu, sfantul a trimis preoti si un arhiepiscop pentru a boteza poporul bulgar. In 865, Sfintii Chiril si Metodie au fost trimisi sa propovaduiasca pe Hristos in limba slavona. Cu toate acestea, partizanii papei i-au incitat pe bulgari impotriva misionarilor ortodocsi.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Situatia dezastruoasa din Bulgaria s-a agravat o data cu invazia germanilor din cauza carora au fost nevoiti sa ceara ajutor din vest, iar printul bulgar l-a rugat pe papa sa-si trimita episcopii. Cand au ajuns in Bulgaria, trimisii papali au inceput sa inlocuiasca credinta si practicile ortodoxe cu invatatura si obiceiurile latinesti.  Sf. Fotie, ca ferm aparator al dreptatii si demascator al falsitatii, a scris o enciclica prin care i-a informat pe episcopii de rasarit despre actiunile papei, explicand ca diferentele dintre biserica romana si cea ortodoxa nu constau doar  in ritual, ci si in confesiunea credintei. Astfel s-a convocat un sinod in care s-a cenzurat aroganta celor din vest.
In 867, Vasile Macedoneanul a pus mana pe tronul imperial, asasinandu-l pe imparatul Mihail. Sf. Fotie a denuntat crima si nu i-a permis acestuia sa se impartaseasca cu Sfintele si Dumnezeiestile Taine.  Drept aceea, Sf. Fotie a fost inlaturat de la tronul patriarhal si inchis in manastire sub paza, iar Ignatie a fost readus ca patriarh in locul sau.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Sfantul Sinod din 869 s-a intrunit pentru a cerceta atitudinea Sfantului Fotie. La sinod au participat reprezentanti ai papei, care au cerut ca toti cei prezenti sa semneze un document (Libellus) prin care sa-l condamne pe Fotie si sa recunoasca suprematia papei. Episcopii de rasarit nu au fost de acord cu asa ceva si s-au certat cu delegatii papei. Chemat la sinod, Sf. Fotie a primit toate acuzatiile in tacere. Doar cand judecatorii l-au intrebat daca se caieste pentru cele facute, el a raspuns: "De ce va credeti judecatori?" Dupa lungi dispute, acuzatorii lui Fotie au iesit victoriosi. Chiar daca nu aveau motive pentru acuzatiile facute, ei i-au anatemizat atat pe patriarhul Fotie cat si pe episcopii care l-au aparat. Sfantul a fost condamnat la 7 ani de inchisoare si, conform propriei lui marturii, I-a multumit lui Dumnezeu pentru rabdarea cu care si-a indurat judecatorii.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. In tot acest timp, clerul latin a fost expulzat din Bulgaria iar Patriarhul Ignatie si-a trimis episcopii acolo. In 879, la doi ani de la moartea Patriarhului Ignatie, s-a convocat un alt sinod (considerat de multi ca al optulea sinod ecumenic) in care Sf. Fotie a fost, din nou, numit ca arhipastor recunoscut legal al Bisericii din Constantinopol. Papa Ioan al VIII-lea, care l-a cunoscut personal pe Fotie, a declarat prin trimisii sai ca deciziile papei de dinainte au fost anulate. Sinodul a recunoscut caracterul neschimbat al Crezului de la Niceea - Constantinopol, respingand conceptul fals de "filioque" si recunoscand independenta si egalitatea ambelor tronuri si ambelor biserici, cea de vest si cea de rasarit. Consiliul a decis renuntarea la ritualurile si invataturile latine din biserica bulgara introduse de clerul roman.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Sub succesorul imparatului Vasile, Leo, Sf. Fotie a suferit din nou din cauza falselor acuzatii, fiind acuzat ca vorbeste impotriva imparatului. In 886 a fost deposedat din nou de Scaunul sau si si-a incheiat cursul vietii in anul 891. A fost inmormantat la manastirea Eremia.

CALENDAR ORTODOX, 6 FEBRUARIE. Biserica Ortodoxa il venereaza pe Sf. Fotie ca pe un "stalp si fondator al Bisericii," un "ghid inspirat pentru ortodocsi" si un teolog intelept care a lasat in urma o multime de lucrari in care demasca erorile latinilor, respinge ereziile distrugatoare de suflete, explica Sfanta Scriptura si exploreaza multiplele aspecte ale Credintei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vucol episcopul smirnei sfantului duh hristos dumnezeu bisericii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1963 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032386 (s)