News Flash:

Camil Petrescu, initiatorul romanului modern

9 Aprilie 2015
977 Vizualizari | 0 Comentarii
S-a nascut la Bucuresti, in 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu (mort, se pare, inainte de nasterea scriitorului) si al Anei Cheler. A fost crescut de o doica din familia subcomisarului de politie Tudor Popescu, din mahalaua Mosilor. Dupa gimnaziu, continua studiile la Colegiul „Sfantul Sava“ si la Liceul „Gheorghe Lazar“ din Bucuresti. Rezultatele bune la invatatura il transforma in bursier intern, iar din 1913 urmeaza cursurile Facultatii de Filozofie si Litere de la Universitatea Bucuresti. Isi ia cu brio licenta, cu calificativul „magna cum laude“, in fata unei comisii prezidata de profesorul de filosofie P.P. Negulescu. Devine mai apoi profesor de liceu la Timisoara. Isi ia doctoratul in filosofie cu o teza despre teatru, intitulata „Modalitatea estetica a teatrului“. A publicat un studiu in lucrarea „Istoria filosofiei“, coordonata de N. Bagdasar, legat de un camp nou, fenomenologia in opera lui Husserl.

Debuteaza in revista Facla (1914), cu articolul Femeile si fetele de azi, sub pseudonimul Raul D.

Vezi si Opera lui Denis Diderot

Intre 1916 - 1918 participa ca ofiter la Primul Razboi Mondial, iar experienta traita acum se regaseste in romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi (1930). In 1916, e mobilizat si pleaca pe front, unde e ranit. Dupa un stagiu intr-un spital militar, ajunge iarasi in prima linie, dar cade prizonier la unguri. In timpul unui bombardament german isi pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea il va marca intreaga viata, dupa cum isi noteaza in Jurnal: „Surzenia m-a epuizat, m-a intoxicat, m-a neurastenizat. Trebuie sa fac eforturi ucigatoare pentru lucruri pe care cei normali le fac firesc(…) Sunt exclus de la toate posibilitatile vietii. Ca sa merg pe strada trebuie sa cheltuiesc un capital de energie si de atentie cu care altii pot ceti un volum. Aici unde totul se aranjeaza «in soapta» eu ramin vecinic absent“. Ambianta razboiului va intra, de asemenea, in roman. In 1918 va fi eliberat din lagarul german, revenind la Bucuresti.

Vezi si George Bacovia in perioada interbelica

Inca din anul 1920 participa la sedintele cenaclului Sburatorul condus de Eugen Lovinescu, iar in revista omonima publica primele poezii. Furtunosul gazetar de stanga, N. D. Cocea e modelul sau spiritual. Acesta va fi prototipul viitorului sau erou Gelu Ruscanu din drama Jocul ielelor si a eroului sau, Ladima, din romanul Patul lui Procust.

Debutul editorial se petrece cu un volum de Versuri. Idee. Ciclul mortii in 1923. In 1933 publica cel mai valoros roman al sau si unul dintre romanele importante ale Modernismului european, Patul lui Procust.

In 1939 este numit directorul Teatrului National din Bucuresti, unde va rezista doar 10 luni, iar din 1947 este ales membru al Academiei Romane.

Moare la 14 mai 1957, la Bucuresti. Astfel, masivul roman social inchinat lui Nicolae Balcescu Un om intre oameni ramane neterminat. Ion Negoitescu ii va caracteriza sec romanul, drept „o intreprindere jalnica” pe motiv ca autorul imbratisase principiile realismului socialist si devenise unul dintre sustinatorii noului regim comunist.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bucuresti camil petrescu anei cheler tudor popescu bursier facla
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1736 (s) | 23 queries | Mysql time :0.021368 (s)