News Flash:

Campania de 1000 de ani impotriva primei femei medic

6 Decembrie 2013
806 Vizualizari | 0 Comentarii
In secolul al XI-lea, daca voiai sa devii medic, atunci Salerno era locul ideal unde puteai urma studiile necesare. In acea vreme se pare ca aici se gasea primul centru medical medieval care nu depindea de Biserica. Mai mult, potrivit cartii lui Sue Vilhauer Rosser,  „Women, Science, and Myth”, tot in Salerno si tot in aceasta perioada  a luat nastere prima universitate europeana in care se studia medicina. Scoala Medicala Salernitana s-a bucurat de un succes rasunator si a atins apogeul in secolele X-XIII.  Salerno gazduia spitale si medici renumiti, pentru care oamenii erau dispusi sa strabata distante uriase in speranta de a se trata. Reputatia si renumele medicilor au fost cladite in timp si cu truda, aici existand o traditie academica solida, care se traducea prin numeroase tratate medicale scrise de specialisti, scriu cei de la gorj-domino.ro.
Faimoasa profesoara
Ceea ce facea ca aceasta scoala sa fie si mai diferita de altele era faptul ca aici femeile erau acceptate atat ca studente, cat si ca profesoare.  Dintre aceste femei a facut parte si faimoasa si misterioasa Trotula de Ruggiero, o profesoara a carui scop era acela de a diminua suferintele femeilor. Aceasta a scris carti medicale tocmai pentru a-i instrui pe medicii de sex masculin cu privire la afectiunile femeilor si la modul de tratare. Pentru ca mare parte din personalul medical educat era alcatuit din barbati si din moment ce tabuurile legale si religioase le impuneau acestora sa pastreze distanta fata de femei, putini erau cei care aveau informatii corecte cu privire la problemele ginecologice.  Aici a intervenit Trotula, cu scopul de a procura cat mai multe date ce priveau maladiile femeilor. Astfel, ea a scris doua carti importante. Una dintre lucrarile ei, „De Passionibus Mulierum Curandarum” (Trotula major), acoperea problemele ginecologice si de obstetrica, dar trata si ideea conform careia, nu numai femeile, dar si barbatii pot fi infertili.  Aceasta carte este impartita in 27 de sectiuni sau capitole ce descriu o varietate de probleme medicale intalnite la femei si solutii venite atat din medicina latina, cat si din cea araba.
Carti si tratate
Unul dintre subiectele abordate in carte este cel al disfunctiilor uterine, despre care autoarea sustine ca sunt cauzate de un exces de material seminal feminin. Alte probleme tratate erau fistula colo-vaginala si regimul potrivit pentru un copil nou-nascut.  Cealalta carte scrisa de Trotula, „De Ornatu Mulierum” (Trotula Minor), continea mai multe sfaturi pentru femei, de la ingrijirea cosmetica si remedii pentru ochi umflati, pana la tehnici de tratare a bolilor de piele. In lucrarile despre care se crede ca ar fi fost scrise de femeia misterioasa se regasesc 96 de plante, 20 de preparate din animale, 17 minerale si 6 preparate amestecate care erau utilizate atat in scopuri cosmetice, cat si medicale. Multe dintre aceste ingrediente mentionate in texte astazi nu mai sunt utilizate deoarece sunt considerate periculoase pentru sanatate (de exemplu mercurul si unele ciuperci).
A existat sau nu Trotula, femeia medic?
Dar oare aceste carti chiar au fost scrise de o femeie medic sau sunt lucrari ale unui barbat care a ales acest pseudonim pentru a nu avea probleme?  De indata ce aceste doua carti au fost facute publice, au aparut si zvonurile ca ele ar fi scrise de un barbat. Femeile academicieni erau in numar foarte mic, comparativ cu barbatii, iar femeile care studiau medicina erau si mai putine. Desigur, exista posibilitatea ca zvonul sa fi aparut deoarece existau destul de multi indivizi care considerau ca niciodata o femeie nu ar putea fi capabila sa faca astfel de observatii stiintifice.  Asa se face ca in anii 1500, istoricii si doctorii au argumentat ca nu a existat niciodata o femeie pe numele Trotula care sa fi fost medic si astfel personajul a devenit unul semi-mitic. Mai exact, in 1566, Caspar Wolff a republicat opera Trotulei drept un text scris de „Eros Juliae”. Explicatia lui  Wolff a fost aceea ca in era medievala, literele T si E erau intersanjabile si ca exist posibilitatea ca cel de-al doilea T din numele autorului sa fi fost scris gresit, el in realitate fiind un S si un J. Astfel Trot=Eros, Trotula=Erotula si Trosulae=Erosjulae. Schimbarea numelui autorului a alimentat banuielile de pana atunci potrivit carora cartea a fost scrisa de un barbat.
Dovezi ale existentei sale
In plus, mai exista o dovada importanta care sustine existenta acestui personaj misterios. Geoffrey Chaucer, considerat parintele literaturii engleze, a scris in „Povestirile din Canterbury”, mai exact in povestea „Wife of Bath”, despre Trotula. In prolog el vorbeste despre Trotula major si explica faptul ca personajul din poveste era familiarizat cu practicile prezentate de autoarea cartii.  Daca a existat sau nu Trotula ca personal medical de sex feminin, se pare ca istoricii nu pot spune inca cu certitudine. Cu toate acestea, un lucru este sigur. Cele doua carti despre care se crede ca ar fi scrise de aceasta femeie medic au marcat profund istoria medicinei. Odata ajunse in universitati, aceste manuscrise au contribuit la educarea si informarea viitorilor medici si la bunastarea femeilor, iar acest lucru este demonstrat de numarul mare de copii ale celor doua carti care au supravietuit.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

salerno faimoasa profesoara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1771 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013378 (s)