News Flash:

Campania din Italia si din Europa de Est dusa de Otto I al Sfantului Imperiu Roman

23 Noiembrie 2015
567 Vizualizari | 0 Comentarii
Otto I al Sfantului Imperiu Roman
Otto I cel Mare (n. 23 noiembrie 912 – d. 7 mai 973), fiul lui Henric I regele germanilor si a Matildei von Ringelheim, a fost duce al saxonilor, rege al germanilor si primul imparat al Sfantului Imperiu Roman. (Cu toate ca Charlemagne a fost incoronat imparat in 800, imperiul sau a fost impartit intre nepoti, si ulterior asasinarii lui Berengario in 924, titlul imperial a ramas vacant pentru aproape 40 de ani).

In acea perioada, in Italia domnea haosul politic. Dupa moartea (probabil asasinare prin otravire), in 950, a lui Lothar de Arles, tronul italian a fost mostenit de Adelaida de Italia (Adelheid), fiica, nora, si vaduva ultimilor trei regi ai Italiei. Un nobil regional, Berengar de Ivrea (sau Berengar de Friuli), s-a autoproclamat rege al Italiei si a rapit-o pe Adelaida; in incercarea de a-si legitimiza tronul, a silit-o sa se marite cu fiul sau, Adalbert. Adelaida a reusit sa fuga la Canossa, de unde a cerut interventia
germana.

Vezi si Elisabeta a Frantei, prima sotie a regelui Filip al IV-lea al Spaniei

Liudolf de Suabia si Henric au profitat de ocazie si, cu armate separate, au invadat nordul Italei. Dar Otto a patruns in 951 cu o oaste in Italia si l-a pus pe Berengar sa i se supuna prin juramant. Fiind vaduv (din 946), Otto s-a insurat cu Adelaida.

Aceasta casatorie a starnit o noua revolta. Cand Adelaida i-a nascut lui Otto un fiu (pe nume Henric), Liudolf s-a temut pentru pozitia sa de mostenitor al lui Otto si, in 953, a declansat o rebeliune armata (rascoala liudolfina) impreuna cu cumnatul sau Konrad cel Rosu si cu arhiepiscopul Friedrich de Mainz. Otto a initiat o campanie militara pentru restabilirea autoritatii in Lotharingia, dar a fost capturat in timp ce asedia orasul Mainz. Pana in 954, rebeliunea s-a extins in tot regatul, centrul rasculatilor mutandu-se in Bavaria, unde au fost sprijiniti de ducele Arnulf. Liudolf si Konrad s-au aliat cu ungurii. Repetatele incursiuni de prada ale acestora in sudul Germaniei, in 954, i-au determinat pe nobilii germani sa convoace Dieta la Arnstadt (Reichstag-ul in Arnstadt), in Turingia. Liudolf si Konrad cel Rosu au fost deposedati de titluri, iar autoritatea lui Otto a fost restabilita. In 955, autoritatea lui Otto a crescut ca urmare a victoriei militare asupra ungurilor, obtinuta in acelasi an, la 10 august, in celebra Batalie de la Lechfeld, langa orasul Augsburg.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

henric i italia haosul politic adelaida canossa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2120 (s) | 23 queries | Mysql time :0.062634 (s)