News Flash:

Cand a luat nastere fratia masonica din Cluj

17 Octombrie 2013
2879 Vizualizari | 0 Comentarii
In ziua de 29 octombrie 1876, la initiativa elitei locale, Marele Maestru al Marii Lojii Simbolice Maghiare, baronul Pulszky Ferencz, a aprobat formarea unei loji la Oradea care a primit denumirea de ”Laszlo Kiraly”. (…) Cu aceasta ocazie, un numar de 15 personalitati ale elitei maghiare oradene au fost initiate in masonerie. Datorita lor, dar si altor frati care au aderat ulterior, prin prestigiul activitatii depuse in timp, loja masonica ”Laszlo Kiraly” a dobandit o faima deosebita atat in Transilvania, cat si in afara ei. Membrii ei vor fi cei care isi vor aduce, asa cum s-a mai spus, un aport consistent si la formarea Lojii Unio din Cluj, pe data de 24 octombrie 1886. In acea zi, la loja din Oradea au venit un numar de noua persoane –si ele personalitati de marca a elitei maghiare clujene- pentru a fi initiate in masonerie si pentru a fi ajutate sa deschida un atelier in orasul din inima Transilvaniei. (…)
Cu ocazia acelor ceremonii succesive, cei noua frati din Cluj, proaspat initiati, au semnat un juramant prin care au decis sa recunoasca faptul ca au aderat la masonerie din convingere, de buna voie si nicidecum prin forta, din interes sau din pura curiozitate. Tot ei s-au mai angajat sa promita ca ceea ce vor vedea, vor auzi sau vor experimenta ulterior intre peretii lojii nu vor divulga in afara.
Juramantul in sine a avut si un act aditional in care erau stipulate obligatiile celor proaspat admisi in sanul masoneriei maghiare:
1. Respectarea legilor statului;
2. Toate informatiile dobandite in interiorul lojii nu vor fi deconspirate fata de nimeni, doar daca acea persoana se dovedeste a fi frate de incredere;
3. Ajutorarea celorlalti frati sau a altor profani cu vorba constructiva, cu fapta si cu morala sanatoasa;
4. Calitatea de mason, odata oferita cuiva, va fi pastrata, respectata si dusa la indeplinire ca si cel mai sfant juramant; (…) La scurt timp dupa acest important eveniment, cei noua frati initiati in masonerie, reintorsi la Cluj, au organizat, pe data de 14 noiembrie, o tinuta in casa avocatului Deaky Albert. Discutiile urmau sa vizeze constituirea unei loji masonice in orasul din inima Transilvaniei. (…) Tot cu ocazia acestei tinute s-a decis ca noua loja sa adopte numele de Unio. (…) S-a mai trimis la Budapesta un plan arhitectural al cladirii noii loji, care urma sa se construiasca, lista membrilor fondatori. (…) Conform primului raport de loja inedit, in anul de fondare 1886, principala preocupare a fratilor s-a raportat la organizarea noului atelier format, iar pe domeniul de curand achizitionat s-au inceput demersurile pentru ridicarea incintei templului. Deocamdata insa, in cadrul muncii depuse, singurul progres inregistrat a constat in aceea ca s-a reusit realizarea planului de edificiu, iar la inceputul lunii septembrie 1886 s-a primit din partea autoritatilor orasului Cluj si aprobarea de constructie. Arhitect al templului a fost deja cunoscutul Maetz Frigyes. Domeniul primit era situat in Piata Trencsin, loc periferic si intunecat, pe care trona o balta imensa. Aici era in realitate piata de lemne a Clujului de odinioara invecinata cu cartierul tiganesc, respectiv o veche cazarma militara. (…) Pe data de 21 decembrie 1889 s-a reusit terminarea templului din piata Trencsin.
(Elite masonice maghiare. Loja Unio din Cluj (1886-1926) – in documente inedite -, Varga Attila, Academia Romana, Institutul de Istorie George Baritiu din Cluj-Napoca, Editura Argonaut, 2010)/ transilvaniareporter.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pulszky ferencz oradea oja masonica cluj
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1623 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014160 (s)