News Flash:

Caragiale si Asociatia Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman (ASTRA)

3 Iulie 2014
1714 Vizualizari | 0 Comentarii
Caragiale s-a bucurat de un mare respect in randurile tuturor artistilor si ale militantilor pentru cauza nationala. In acest sens sunt edificatoare cateva randuri dintr-o scrisoare pe care Vasile Goldis i-a trimis-o, la 26 februarie 1911, in perioada colaborarii sale la Romanul:
„Poate nici nu poti sa-ti dai seama ce mare serviciu ai facut cauzei noastre nationale. Sa ne ajuti acum cu puterea de leu a d-tale la biruinta. Sa ne scrii. Fie articole de fond, fie vreo schita literara, fie, in fine, orice, numai sa fie iesit din sufletul lui Caragiale si sa fie iscalit numele Caragiale. Atat ne trebuie si invingerea noastra e sigura.”

Vezi si Caragiale vazut de fiica sa, Ecaterina - VIDEO 
In acest timp, la Brasov, Andrei Barseanu a introdus opera lui Caragiale in activitatea didactica si in manifestarile anuale ale Societatii de lectura a studentilor. Printre militantii societatilor culturale romanesti din Transilvania care l-au cunoscut pe Caragiale, s-au aflat si Valeriu Braniste, George Moroianu si Zaharia Barsan, ultimul scriind chiar si un articol consacrat lui Caragiale la implinirea a 25 de ani de activitate literara (1901): „Este un fapt imbucurator aceasta afectiune din partea publicului, mai ales in tara romaneasca unde munca scriitorilor e rasplatita asa de ingrat.”

Vezi si O fotografie cu o valoare INESTIMABILA! Caragiale, Cosbuc si Vaida, la o bere!  
In Gazeta Transilvaniei de la Brasov au aparut articole si informatii despre sarbatorirea lui Caragiale la Bucuresti. Cel mai important moment al legaturilor lui Caragiale cu ASTRA a fost reprezentat de adunarea generala jubiliara a Asociatiunii, prilejuita de implinirea a 50 de ani de activitate (Blaj, 28 - 30 august 1911). Au fost prezenti Gheorghe Pop de Basesti, Vasile Goldis, Octavian Goga, Octavian Codru Taslauanu, Andrei Barseanu, Horia Petra Petrescu.
La sarbatorirea jubileului de 50 de ani de activitate a ASTREI, de la Blaj, in zilele de 14 - 17 august 1911, au participat peste patruzeci de mii de romani, veniti din toate judetele tarii. Printre delegatii trimisi de organizatiile culturale de la Bucuresti s-au aflat si scriitorii: N. Iorga, G. Cosbuc, Octavian Goga, St. O. Iosif, Victor Eftimiu. In programul serbarilor, pe langa expozitii, conferinte si alte actiuni, a fost prevazut si un zbor demonstrativ al aviatorului Aurel Vlaicu: „Caragiale a plans de emotie vazand cutezanta si maiestria lui Vlaicu” (V. Eftimiu). Serbarea a fost apreciata, in ansamblu, ca „cea mai impunatoare manifestatie romaneasca, din Transilvania, de la 1848 si pana atunci”. Au mai fost prezenti la manifestari Sextil Puscariu si J. Urban Jarnic.
„De la inceput Asociatia a fost a lui Saguna si a lui Sulutiu, si a sibienilor si a blajenilor ... si aceasta alcatuieste insusirea ei de capetenie si cea mai scumpa... Unde dezbina legea uneste cartea, lumina... ” —Nicolae Iorga
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

caragiale respect cauza nationala romanul brasov transilvania astra
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1584 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014221 (s)