News Flash:

Cardinalul Mindszenty si lupta impotriva comunismului

27 Martie 2013
1358 Vizualizari | 0 Comentarii
Potrivit recensamantului din 1949, 70% din populatia Ungariei (aproximativ 6.5 milioane de oameni) era catolica. Asadar, Biserica Catolica avea o importanta influenta sociala, publica si politica in societatea ungara, precum si resurse materiale semnificative. In aceste conditii, dupa 1945, era evident ca Biserica va deveni una din tintele prioritare ale comunistilor.
In octombrie 1945, Papa il numea pe József Mindszenty in fruntea Bisericii Catolice din Ungaria. Mindszenty, care a fost pentru prima oara detinut politic in timpul regimului comunist al lui Bela Kun, era cunoscut pentru opozitia sa fata de vechiul regim de extrema dreapta. Ca Episcop de Veszprém, el fusese intemnitat in 1944 pentru pozitia adoptata fata de Partidul Crucilor cu Sageti, si a fost eliberat dupa intrarea Armatei Sovietice in Ungaria. Atunci, in aprilie 1945, Mindszenty a fost primit ca un erou national, si nu doar de catre catolici, ci si de catre populatia protestanta a tarii, care i-a recunoscut meritele in lupta impotriva totalitarismului de dreapta. Pe 16 sepmtebrie 1945, Papa Pius al XII-lea l-a numit arhiepiscop de Esztergom si lider al Bisericii Catolice maghiare, iar un an mai tarziu il promova la rangul de cardinal. La prima conferinta episcopala, tinuta in octombrie 1945 la Budapesta, Mindszenty a criticat public reforma agrara propusa de comunisti, precum si politica lor anticlericala.
Incepand cu anul 1947, Mátyás Rákosi, liderul comunistilor maghiari, a inceput sa fie presat de sovietici sa puna capat disidentei din Ungaria, incepand cu Biserica Catolica. Prima victima a fost sistemul educational al Bisericii: in aprilie 1948, guvernul propunea renationalizarea scolilor catolice. Cardinalul Mindszenty a cerut atunci renuntarea la planul de secularizare a scolilor, fara succes insa: in iunie 1948, 6500 de scoli catolice, intre care 5000 erau scoli primare, au fost nationalizat. A urmat apoi excluderea bisericii din sistemul de sanatate si asigurari sociale.
Prelatii catolici au adoptat o pozitie ferma impotriva comunistilor, atunci cand au refuzat sa recunoasca Republica Ungara, despre care spuneau ca nu este altceva decat un satelit al URSS. Cardinalul Mindszenty a justificat aceasta pozitie spunand ca preotilor le este imposibil sa recunoasca un regim ateu. Ca urmare a acestui fapt, cardinalul a fost arestat, in decembrie 1948. Cu putin timp inaintea arestarii sale, el a trimis o scrisoare in care declara ca nu fusese implicat in nicio conspiratie si ca orice confesiune va face va fi rezultatul toturii.
Comunistii l-au acuzat, printre altele, ca planuia sa fure bijuteriile Coroanei si sa-l incoroneze pe Otto de Habsburg imparat al Europei de Est
Cardinalul Mindszenty a fost acuzat si judecat pentru conspiratie, tradare si spionaj in serviciul capitalistilor occidentali. Cardinalul a fost detinut la sediul politiei secrete, pe bulevardul Andrassy, la numarul 60, unde astazi se afla Casa Terorii, un muzeu dedicat regimurilor dictatoriale din Ungaria. Mindszenty a fost batut si torturat aproape constant timp o luna de zile, pana a cedat si a acceptat sa apara intr-un proces-spectacol in cadrul caruia a recunoscut toate acuzatiile ce i se aduceau.
 
Presa si propaganda comunista au jucat un rol important pe durata procesului, incercand sa manipuleze opinia publica privind presupusele crime ale cardnalului si a reactiunii catolice. Procesul, desfasurat intre 3 si 8 februarie 1949, s-a sfarsit cu condamnarea lui Mindszenty la inchisoare pe viata. Notorietatea cardinalului, in Occident si in randul lumii catolice, i-a salvat atunci viata, in conditiile in care persoane cu acuzatii mai putin grave ca ale sale erau executate.
Mindszenty a fost eliberat din inchisoare in timpul Revolutiei Ungare din octombrie 1956. In ziua de 2 noiembrie, el aparea in fata multimii adunate pe strazile Budapestei, iar in ziua urmatoare declara la radio ca este in favoarea recentei evolutii politice din Ungaria. A urmat insa invazia sovietica; constient ca va fi arestat si poate chiar executat, Cardinalul Mindszenty a cerut si a obtinut azil politic la ambasada Statelor Unite din Budapesta. El va ramane acolo timp de 15 ani, neputand parasi teritoriul ambasadei fara riscul de a fi arestat de autoritatile comuniste.
Mindszenty, tradat de Sfantul Scaun  pentru imbunatatirea relatiilor cu comunistii
La inceputul anilor '60, noua politica de destindere a rela?iilor dintre cele doua blocuri a adus si schimbarea relatiilor dintre Papalitate si sovietici. Papa Ioan al XXII-lea si Papa Paul al VI-lea au fost adeptii imbunatatirii relatiilor cu Uniunea Sovietica. Situatia Cardinalului Mindszenty, perceput ca martir si erou anticomunist, punea insa in pericol noua politica a Sfantului Scaun, motiv pentru care Papa Paul al VI-lea a incercat sa-l convinga pe acesta sa paraseasca Ungaria. Si americanii erau nemultumiti de azilul prelungit al lui Mindszenty, deoarece acesta punea probleme relatiilor bilaterale dintre SUA si Ungaria. In cele din urma, Mindszenty a acceptat sa plece in exil si, in urma unui acord cu autoritatile ungare, i s-a permis sa plece din tara.
Cardinalul s-a stabilit la Viena din cauza racirii relatiilor cu Sfantul Scaun, care i-a recomandat sa renunte voluntar la conducerea Bisericii Ungare. Mindszenty a refuzat, dar in decembrie 1973, chiar cand cardinalul se pregatea sa-di publice memoriile, Papa i-a retas toate titlurile, inclusiv cel de arhiepiscop de Esztergom. Pana la moartea sa, din mai 1975, Mindszenty a sustinut constant ca el nu a abdicat din functia sa, ci a fost depus, si a continuat relatiile cu maghiarii aflati in exil in Occident. Cardinalul a fost inmormantat la Viena, iar ramasitele sale au fost aduse la Esztergom in 1991 de noul regim democrat ungar.

sursa:historia.ro 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

proces
cardinalul mindszenty lupta comunisti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1717 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018583 (s)