News Flash:

Care era situatia dinaintea rascoalei lui Horea, Closca si Crisan

1 Martie 2015
624 Vizualizari | 0 Comentarii
Numarul zilelor de munca ale iobagilor ajunsese la patru la saptamana cu bratele, trei cu animalele si doua pentru jeleri. Asupra taranilor apasau si o serie de dari: zeciuiala din produsele agricole si animale, plocoanele, carausiile, cazarea functionarilor ce incasau birurile, incartiruirea militarilor. Nobilimea detinea monopolul vanatului, moraritului si pescuitului, cotropise paduri, pasuni si multe terenuri agricole ceea ce ii nemultumea pe tarani. Au mai fost supusi unor obligatii privind mineritul, construirea de cuptoare, transportul lemnului si al minereului, ca si la plata unor impozite. Iobagii aveau voie sa se casatoreasca numai cu aprobarea nobililor.

Vezi si Tradati pentru rasplata: Horea, Closca si Crisan

Desi imparateasa Maria Tereza emite decretul de toleranta pentru romanii de religie ortodoxa din Transilvania si le permite numirea unui episcop ortodox, masurile nu au efectele scontate. Fiul ei, Iosif al II-lea, a ajuns prima oara in Transilvania pe cand era asociat la tron, in 1773. In timpul calatoriei a adunat un numar impresionant de petitii, cam 19.000, la fel intamplandu-se si cu prilejul celei de-a doua calatorii, din 1783. Conducatorul rascoalei, Horea, a fost de patru ori la Viena pentru a-i prezenta imparatului nedreptatile la care sunt supusi taranii romani din Transilvania, ultima audienta fiind in aprilie 1784.

Vezi si Urmarile si ecourile rascoalei lui Horea, Closca si Crisan


In vara anului 1784 s-a dispus de catre imparatul Iosif al II-lea o conscriptie militara, in cadrul regimentelor de granita; cei inrolati urmau sa primeasca arme si sa nu mai faca slujbe iobagesti, iar pamanturile si casele pe care le aveau in folosinta vor deveni ale lor. Numarul celor care doreau sa se inscrie a depasit insa cu mult asteptarile autoritatilor. Conscriptia a fost anulata de guvernatorul Transilvaniei Samuel von Brukenthal, sub presiunea nobililor maghiari care isi simteau amenintate privilegiile de clasa, ceea ce i-a nemultumit si mai mult pe tarani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iobagilor produsele agricole animale nobilimea iobagii maria tereza
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2383 (s) | 23 queries | Mysql time :0.077987 (s)