News Flash:

Care sunt cele noua arte

28 Aprilie 2013
8167 Vizualizari | 0 Comentarii
Artele au fost clasificate dupa ideea lui Hegel. Dupa moartea acestuia notele sale au fost compilate intr-o carte "Estetica" in care se explica viziunea sa asupra relatiei dintre lume si arta.
- Prima arta: arhitectura
- A doua arta: sculptura
- A treia arta: pictura 
-A patra arta: dansul 
-A cincea arta: muzica 
-A a sasea arta: poezia 
-A saptea arta: cinematografia 
-A opta arta: televiziunea
-A noua arta: benzile desenate

Concret, aceasta inseamna ca arhitectura este pe primul loc, deoarece este arta care foloseste mai mult material si este limitata in exprimarea sentimentelor.
Pe locul 2 vom gasi sculptura, deoarece este o arta care se concentreaza in primul rand pe materiale cum ar fi lemnul, piatra, marmura, bronzul, printre altele, dar care lasa mai mult spatiu de exprimare.
Apoi vine pictura, unde prezenta emotiilor este si mai palpabila, urmata in aceasta ierarhie de dans, muzica si poezie.
Pentru Hegel, poezia era arta perfecte, deoarece plonja in cele mai profunde sentimente ale inimii, dincolo de material.
Hegel a murit inainte de nasterea cinematografiei. Sintagma "a saptea arta", vine prin urmare, de la un critic italian, Ricciotto Canudo, care a propus-o in 1912. Canudo a numit cinematografia a saptea arta deoarece este un amestec de material si estetica. Este cea mai „consumata" pentru ca incorporeaza cele cinci elemente de ale artei : limbajul, sunetul, imaginea, miscarea si interactivitatea.
Cat despre cea de-a opta arta, Roger Clausse a publicat in 1941 cartea Radioul, a opta arta. Astfel, televiziunea substituia radioul. Benzile desenate au primit titlul de a noua arta de la Morris, creatorul lui Lucky Luke, si de la Pierre Vankeer care au desenat timp de 3 ani benzi pentru rubrica intitulata A noua arta. Initial voiai sa foloseasca titlul A opta arta, insa aceasta deja exista si astfel si-au justificat alegerea numind-o „a noua".

sursa:roportal.ro 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

artele hegel estetica lume arta arhitectura sculptura pictura dansul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1564 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013705 (s)