News Flash:

Cariera artistica a lui Victor Brauner

11 Martie 2015
731 Vizualizari | 0 Comentarii
Victor Brauner
Victor Brauner (n. 15 iunie 1903, Piatra Neamt - d. 12 martie 1966, Paris) a fost un pictor si poet suprarealist evreu, originar din Romania.

Viziteaza orasele Falticeni si Balcic, si incepe sa picteze peisaje "cezanniene". Apoi, dupa propria-i marturisire, trece prin toate fazele: "dadaiste, abstractioniste, expresioniste". In 1924, la 26 septembrie, are loc prima sa expozitie personala, la Bucuresti, la "Galeriile Mozart". In aceasta perioada il intalneste pe poetul Ilarie Voronca, cu care va infiinta revista 75 HP, in care Victor Brauner publica manifestul "Pictopoezia" si un articol "Supra-rationalismul". Picteaza si expune "Cristos la Cabaret" (in maniera pictorului Georg Grosz) si "Fata din fabrica" (in maniera lui Holder). Participa la expozitia "Contimporanul" (noiembrie 1924). In 1925 face primul voiaj la Paris, de unde se intoarce in tara, la Bucuresti in 1927. In perioada 1928 - 1931 colaboreaza la revista "Unu", revista de avangarda, cu conceptii dadaiste si suprarealiste, in care publica reproduceri dupa majoritatea tablourilor si desenelor sale: "desene limpezi si portrete facute de Victor Brauner prietenilor sai, poeti si scriitori"

In 1930 se instaleaza la Paris, unde il intalneste pe Brancusi, care-l initiaza in arta fotografica. Tot in aceasta perioada se imprieteneste cu poetul evreu Benjamin Fondane si il intalneste pe Yves Tanguy, care-l va introduce mai tarziu in cercul suprarealistilor. Locuieste pe strada Moulin Vert, in acelasi imobil cu Giacometti si Tanguy. In acest an picteaza "Autoportretul cu ochiul scos", tema premonitorie.

In 1933 are loc prima expozitie personala la Paris, la "Gallerie Pierre", prezentata de André Breton. Sunt expuse o serie de tablouri in care tema ochiului e mereu prezenta: "Puterea de concentrare a domnului K" si "Straniul caz al domnului K" sunt tablouri pe care André Breton le compara cu piesa "Ubu Roi" a lui Alfred Jarry, "o imensa satira caricaturala a burgheziei."

Vezi si Expozitie inedita la Casa Corpului Didactic din Iasi

Victor Brauner participa la toate expozitiile suprarealiste.

In 1935 revine in tara, la Bucuresti. Se incadreaza aici in randurile Partidului Comunist din Romania pentru scurta vreme si fara o inregimentare expresa. La 7 aprilie 1935 are loc vernisajul unei expozitii personale, in sala Mozart. Despre aceasta, Sasa Pana, in romanul autobiografic "Nascut in 02" scrie: "7 aprilie 1935... Expozitie de factura suprearealista".

Catalogul prezinta 16 picturi cu un vers, cu o imagine suprararealista, delicioase prin insolitul lor, poate creatii ale unui dicteu automat si, precis, fara nici o referire la panza respectiva. Sunt redactate in franceza. Savoarea lor se pastreaza si in romaneasca lor transpunere. Expozitia a prilejuit aparitia in ziare si reviste a numeroase, interesante articole critice si luari de atitudine cu privire la suprarealismul in arte si literatura.

Vezi si Ultimii ani din viata lui Pablo Picasso


Alte aprecieri despre participarile lui Brauner la expozitii suprarealiste: "Acest curent cu toata aparenta sa de formula absurda... este un punct de tranzitie spre arta care vine." (D. Trost, in "Rampa" din 14 aprilie 1935). In "Cuvantul Liber" din 20 aprilie 1935, in articolul "Expozitia lui Victor Brauner", Miron Radu Paraschivescu scria: "Fata - de exemplu - de ceea ce putem vedea in salile de expozitie vecina lui Victor Brauner, pictura acestuia insemneaza integrare, atitudine care, in masura artisticului, este sociala, fiindca V. Brauner ia atitudine prin insasi factura si ideologia plasticii lui."

In ziua de 27 aprilie, creeaza ilustratiile pentru culegerea de poeme a poetului Gellu Naum "Drumetul incendiar" si "Libertatea de a dormi pe frunte".

In 1938 se intoarce in Franta. La 28 august, pierde ochiul stang intr-o disputa violenta care a avut loc intre Dominquez si Esteban Frances. Victor Brauner, incercand sa il apere pe Esteban, a fost lovit cu un pahar aruncat la Dominquez: premonitia s-a adeverit. Episodul il inspira pe scriitorul argentinian Ernesto Sabato care il foloseste in romanul sau "Despre eroi si morminte".

In acelasi an o intalneste pe Jaqueline Abraham care-i va deveni sotie. Creeaza o serie de picturi numite "lycantrope" sau uneori "chimere". In 1940 paraseste Parisul insotit de Pierre Malbille. Locuieste catva timp la Perpignan, la Robert Rius, apoi la Cant-Blage (in Pirineii Orientali) si la Saint-Felin d'Amont, unde are domiciliu obligatoriu, dar pastreaza legaturile cu suprarealistii refugiati la Marsilia.

In 1941 obtine permisiunea de a locui in Marsilia. Grav bolnav, este internat in clinica "Paradis".

Picteaza "Preludiu la o civilizatie" (aflata in colectia Gelman). Dupa razboi, ia parte la bienala din Venetia; calatoreste in Italia. In 1959 se instaleaza in atelierul din strada Lepic. In 1961 calatoreste in Italia. Se instaleaza la Varangéville, unde lucreaza in cea mai mare parte a timpului.

In 1965, creeaza un ansamblu de tablouri-obiecte pline de inventivitate si vioiciune, regrupate sub titlurile "Mythologie". si "Fêtes des mythes". Mitologia lumii moderne, unde omul este infatisat cu umor, tandrete si pesimism totodata, instrainat de noile sale "mame" care sunt "L'automoma" si "L'aeroplapa". Critica sau acceptarea acestei lumi, altadata "atat de inspaimantatoare" si in care "realitatea devenea un lucru teribil de vatamator", dar pe care viata a facut-o mai acceptabila. Nu se va nega ca aceste tablouri, pictate la Varangéville, in 1964 la Athanor, unde Victor Brauner s-a retras, sunt viziunile pline de umor si de fantezie a lumii viitorului, pe care voia sa ni le lase, ca un dar (sarbatoare) pe care ni-l ofera ea acum. In aceasta Mitologie se afla si ultimul tablou prevestitor "La fin et le debut" (realizat in 1965) care aminteste ca "daca viata pictorului s-a sfarsit, opera lui insa incepe sa traiasca" (Dominique Bozo, in "La petit journal des grandes Expositions" - "Victor Brauner" - au Musée National de l'Art moderne - Paris du 2 juin au 28 septembre 1977").

In 1966 este ales pentru a reprezenta Franta la Bienala din Venetia, unde o sala intreaga ii este consacrata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

victor brauner pictor poet evreu romania galeriile mozart bucuresti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1597 (s) | 23 queries | Mysql time :0.010612 (s)