News Flash:

Cariera de istoric si literat a lui Edgar Quinet

17 Februarie 2015
702 Vizualizari | 0 Comentarii
Edgar Quinet (n. 17 februarie 1803, Bourg-en-Bresse, Ain - d. 27 martie 1875, Versailles) a fost un reputat scriitor, istoric si om politic francez. In perioada 1842-1846 a fost profesor la Collège de France, unde i-a avut ca studenti pe multi dintre „pasoptistii” romani. In 1852, dupa moartea primei sale sotii, s-a casatorit cu Hermione Asachi, fiica scriitorului roman Gheorghe Asachi. A ramas cunoscut si ca filoroman, atat prin scrierile sale, cat si prin sprijinul moral pe care l-a acordat generatiei de la 1848 din Tarile Romane.

In 1824 Edgar Quinet incepe traducerea lucrarii lui Herder „Idei asupra filosofiei istoriei omenirii” (dupa o versiune in limba engleza). Primind un acont pentru drepturile de traducator, in anul urmator Quinet face o calatorie in Anglia. Tot in 1825 el devine corespondent la Revue britannique si la Revue germanique si incepe sa colaboreze la publicatia Le constitutionnel.

In 1826 Quinet intreprinde o calatorie in Germania. La Heidelberg, centrul romantismului german din acea perioada, l-a cunoscut pe profesorul Friedrich Creuzer, fondatorul mitologiei comparate. Tot la Heidelberg, face cunostinta cu Wilhelminna More, viitoarea sa sotie, fiica unui notar din Grunstadt. Edgar Quinet frecventeaza cursurile Universitatii din Heidelberg, cunoscandu-i pe romanticii germani: Tieck, Schlegel, Görres si Uhland.

Vezi si Povestea celebrului filosof Philipp Melanchthon

In 1828 ii apare volumul al treilea al traducerii operei lui Herder Idei asupra filosofiei istoriei omenirii, precum si Eseu asupra operelor lui Herder. Publica eseul De la Grèce moderne, et de ses rapports avec l’antiquité („Despre Grecia moderna si raporturile ei cu antichitatea”, 1830), care este tiparit si in limba germana in anul urmator (1831). In mai 1831 publica articolul Des épopées françaises du XII-e siècle („Despre epopeile franceze din secolul al XII-lea”), care starneste vii controverse in ziarele vremii, Le National si Le Temps. Publica lucrarea De l’Allemagne et de la Révolution („Germania si Revolutia”) in 1832.

Vezi si Boris Pasternak si epoca stalinista

In 1833 apare poemul in proza Ahasvérus, parabola a istoriei umanitatii, la care Edgar Quinet meditase inca din adolescenta. Despre aceasta „epopee romantica” Léon Cellier spunea ca ofera „o doctrina rationalista a perfectibilitatii continue, colective, a spetei umane”.

In urmatorii ani continua sa publice poeme, eseuri si articole de filozofie, istorie si critica literara. In 1837 face cunostinta cu Adam Mickiewicz si este vizitat de poetul Heinrich Heine, iar in martie 1838 publica poemul Prométhée („Prometeu”).

La 29 aprilie 1838 Edgar Quinet a fost numit cavaler al Legiunii de onoare.

Dupa sustinerea celor doua teze de doctorat la Universitatea din Strasbourg (ianuarie 1839) Edgar Quinet este numit profesor universitar, titular al catedrei de literaturi straine, la Universitatea din Lyon, in luna mai 1839. Cursul sau inaugural a fost Uniunea morala a popoarelor moderne. In anul urmator, 1840, sotii Quinet se stabilesc definitiv la Paris. In acelasi an Edgar Quinet publica brosura 1815 - 1840, un pamflet indreptat impotriva oligarhiei burgheze din Franta, in care afirma deschis ideile sale republicane. Ii apare lucrarea Génie des religions („Geniul religiilor”, 1841), fundamentala pentru conceptiile sale despre filozofia istoriei. Tot in 1841 publica articolul Avertissement au pays („Avertizare catre tara”), una dintre cele mai lucide critici la adresa regimului lui Ludovic-Filip.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

edgar quinet scriitor istoric gheorghe asachi sprijinul moral anglia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1658 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020432 (s)