News Flash:

Cariera de scriitor a lui Alexandru Odobescu

10 Martie 2015
824 Vizualizari | 0 Comentarii
Format la scoala clasicismului francez si la aceea a antichitatii, om de gust si de stiinta, fondator al arheologiei in Romania si istoric, Alexandru Odobescu a scris o proza admirabila in eleganta si puritate. A priceput, ca si Junimea, ca literatura adevarata trebuie sa exprime sufletul poporului roman asa cum se reflecta in istorie, in limba, in folclor. Cu drept cuvant, Maiorescu, care-l stima mult, il privea ca pe unul din ai lor. Si Odobescu se opusese fanteziilor etimologice ale Academiei si chiar reusise sa publice un dictionar opus celui al lui Laurian si Massim.

Primul sau eseu poate fi considerata scrierea Cateva ore la Snagov, publicata in Revista romana (1862), caracterizata mai tarziu de Tudor Vianu ca „o calatorie arheologica”. Se evidentiaza atat placerea scriitorului de a-si desfata cititorii prin eruditie, cat si inclinatia acestuia spre o retorica neobisnuita a textului:
„O! Matei Basarab, cu adanc respect iti datoreaza natiunea romana pe care azi, din negura anilor, tu inca ai sti s-o inveti a-si apara si a-si dobandi drepturile sale rapite! Numele tau glorios, pe care-l intalnim in fruntea oricarei propasiri nationale, ar trebui sa insufle o veneratiune religioasa poporului pentru care ai jertfit, in munca si sudoare, o viata de aproape optzeci de ani! In chipul tau smead si costeliv, inconjurat de o barba alba si rara, in buzele-ti subtiri si zambitoare, in fruntea ta lata si inalta, in ochii tai mici si vii, afundati sub sprancene negre si stufoase, imi place adesea a descoperi cata finete, cata intelepciune si cata energie trebuiesc spre a forma caracterul unui mare domnitor.”

Vezi si Marin Preda! Accident sau crima?!


Nuvelele sale istorice - Mihnea cel Rau, Doamna Chiajna - si mai ales spiritualul Pseudokynegeticos („Fals tratat de vanatoare”), in care se vede imensa lui eruditie, gustul constant, poezia delicioasa a evocarii peisajului romanesc, au incantat generatiile trecute si prezente.

Eseul Pseudokynegetikos, despre care George Calinescu afirma ca este un text in care autorul „bate campii cu gratie”, cuprinde consideratii estetice si descrierea a trei opere de arta cu subiecte cinegetice, un basm (Povestea lui Fat Frumos imparat cu noroc la vanat) si chiar si un fragment autobiografic in care autorul povesteste o vanatoare de dropii in Baragan, pasare disparuta de pe teritoriul Romaniei in urma vanarii ei salbatice.

Vezi si Ascensiunea politica a lui Mihail Sadoveanu

„«Pseudo-Kinegeticos» este un pot-pourri bine armonizat, un magazin de bric-à-brac literar, cuprinzand orice obiect artistic, de la descriptia exacta de amator a unui tablou, pana la cuplet. Farmecul sta in scandalul de a surprinde un om atat de serios, schitand cancanul pe scara rulanta a bibliotecii lui intesate cu autorii greci sau de a ascunde litografii libertine in sala cu marii maestri ai picturii.”

Initial, Odobescu intentiona sa scrie o „precuvantare” (introducere) la „Manualul de vanatoare” al lui C. Cornescu, bun prieten si ruda cu autorul. Propunandu-si sa treaca in revist modul in care diversele arte au reprezentat vanatoarea, Alexandru Odobescu a depasit scopul initial, acela de a scrie o introducere, rezultand un eseu de sine-statator (de unde si titlul, de o subtila ironie, Pseudokynegeticos - „Fals tratat de vanatoare”). Simuland improvizatia (dar de fapt opera este atent elaborata) autorul asociaza, intr-un savuros sistem de digresiuni, peisaje (printre care faimosul tablou al Baraganului), savante dispute filologice (despre denumirea graurilor si a sturzilor in limbile romanice), mostre de critica de arta (comparatia dintre Diana cu ciuta de la Muzeul Luvru si Diana lui Goujon), un basm cult si numeroase referinte literare, muzicale, plastice, ba chiar si ironii la adresa latinistilor etc. Indiferent de modul in care criticii literari au definit-o („opera-mozaic”, „cozerie”, sau eseu), Pseudokynegetikos marcheaza un reper in istoria literaturii romane.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

clasicismului francez antichitatii romania istoric eleganta junimea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1720 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018844 (s)