News Flash:

Cariera lui Mihai Beniuc

15 Iulie 2014
1130 Vizualizari | 0 Comentarii
Mihai Beniuc
Mihai Beniuc (n. 20 noiembrie 1907, Sebis, Arad - d. 24 iunie 1988) a fost un poet, prozator si psiholog roman. Mihai Beniuc este cunoscut in general ca poet proletcultist, al regimurilor comuniste din Romania alaturi de autori ca A. Toma, Dan Desliu, Eugen Frunza, A. E. Bakonsky sau Maria Banus, intre altii, urmarind cu interes directiunile Partidului Comunist Roman. A activat, de asemenea, ca psiholog (specialist in psihologia animalelor), profesor la Universitatea clujeana.
Mihai Beniuc a fost fiul lui Athanasie Beniuc si al Veselinei. Urmeaza Liceul Moise Nicoara din Arad intre 1921-1927, unde il are ca profesor de literatura pe profesorul Alexandru T. Stamatiad. Debuteaza in revista liceului, „Laboremus”. Participa la cenaclul lui Victor Papilian. Licentiat in psihologie, filozofie si sociologie al Universitatii din Cluj, in 1931. Dupa o specializare la Hamburg cu J. von Uexkull in psihologia animalelor, a parcurs ierarhia universitara de la asistent la profesor universitar.

Vezi si Tragicul destin al marelui filosof roman Petre Tutea
Dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, este conferentiar la Facultatea de Psihologie din Cluj (ca specialist in psihologia animalelor) si autorul unor volume de versuri (Cantece de pierzanie, 1938, Cantece noi, 1940, Orasul pierdut, 1943), privite de public si de critica literara cu intelegerea si simpatia cu care este privita arta naiva.

Vezi si Jacinto Benavente, marele dramaturg spaniol
Adevarata sa cariera literara incepe in 1946, cand publica volumul intitulat Un om asteapta rasaritul, si pleaca in calitate de consilier cultural la Moscova. Dupa doi ani se intoarce in tara si se stabileste la Bucuresti.
Publica in medie cate o carte pe an; isi reediteaza unele lucrari; altele ii sunt traduse in strainatate.
In 1965 este inlaturat din functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor. Redevine profesor de zoopsihologie, de data aceasta la Universitatea din Bucuresti.
Mihai Beniuc renunta la promovarea cartii sale de versuri din 1951, „Cantec pentru tovarasul Gh. Gheorghiu-Dej”, si se reprofileaza, incepand sa scrie cateva poeme pentru liderul comunist de atunci, Nicolae Ceausescu. In ultimii ani de viata se stabileste in vila sa din cartierul Primaverii si isi continua activitatea de poet, pe formula realismului-socialist. Poemele sale se publica in principalele ziare si reviste ale epocii. Moare la 24 iunie 1988 si este inmormantat in Cimitirul Evanghelic Luteran din Bucuresti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Mihai_Beniuc1
mihai beniuc poet prozator psiholog roman poet proletcultist romania
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1480 (s) | 25 queries | Mysql time :0.012353 (s)