News Flash:

Cariera lui Mihai Beniuc de dupa 1946

20 Noiembrie 2015
659 Vizualizari | 0 Comentarii
Mihai Beniuc 1
Mihai Beniuc (n. 20 noiembrie 1907, Sebis, Arad - d. 24 iunie 1988) a fost un poet, prozator si psiholog roman. Mihai Beniuc este cunoscut in general ca poet proletcultist, al regimurilor comuniste din Romania, alaturi de autori ca A. Toma, Dan Desliu, Eugen Frunza, A. E. Bakonsky sau Maria Banus, intre altii, urmarind cu interes directiunile Partidului Comunist Roman. A activat, de asemenea, ca psiholog (specialist in psihologia animalelor), profesor la Universitatea clujeana.

Adevarata sa cariera literara incepe in 1946, cand publica volumul intitulat Un om asteapta rasaritul, si pleaca in calitate de consilier cultural la Moscova. Dupa doi ani se intoarce in tara si se stabileste la Bucuresti.

Vezi si Simpozion international la Iasi, organizat in memoria unui important dramaturg


Publica in medie cate o carte pe an; isi reediteaza unele lucrari; altele ii sunt traduse in strainatate.

In 1965 este inlaturat din functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor. Redevine profesor de zoopsihologie, de data aceasta la Universitatea din Bucuresti.

Mihai Beniuc renunta la promovarea cartii sale de versuri din 1951, „Cantec pentru tovarasul Gh. Gheorghiu-Dej”, si se reprofileaza, incepand sa scrie cateva poeme pentru liderul comunist de atunci, Nicolae Ceausescu. In ultimii ani de viata se stabileste in vila sa din cartierul Primaverii si isi continua activitatea de poet, pe formula realismului-socialist. Poemele sale se publica in principalele ziare si reviste ale epocii. Moare la 24 iunie 1988 si este inmormantat in Cimitirul Evanghelic Luteran din Bucuresti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

mihai beniuc poet prozator psiholog roman cariera literara moscova
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1614 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019182 (s)