News Flash:

Cariera militara a generalului Vasile Zottu

12 Martie 2015
1346 Vizualizari | 0 Comentarii
Vasile Zottu
Vasile Zottu (n. 14 noiembrie 1853, Bucuresti - d. 12 noiembrie 1916, Bucuresti) a fost unul dintre generalii Armatei Romaniei din Primul Razboi Mondial.

Dupa absolvirea scolii militare de ofiteri cu gradul de sublocotenent, Vasile Zottu a participat la Razboiul de Independenta, comandand un pluton din Compania 3 Geniu. Ulterior a ocupat diferite pozitii in cadrul unitatilor de geniu, a Serviciului geniului din Corpul 2 Armata sau in Administratia Centrala a Razboiului. Intre 1901 si 1904 a fost comandant al Scolii Militare de Infanterie si Cavalerie.

In anul 1904 trece definitiv in arma infanterie, incredintandu-i-se comanda unor mari unitati cum ar fi: Brigada 4 Infanterie, Divizia 5 Infanterie, Divizia 4 Infanterie sau a Cetatii Bucuresti. Ocupa in doua randuri pozitia de sef al Statului Major General, intre 31 martie - 18 noiembrie 1911 si 1 aprilie 1914 - 14 august 1916.

Vezi si Generalul roman Grigore Crainiceanu

La 1 aprilie 1914, a fost trecut in rezerva pentru limita de varsta, fiind concentrat in aceeasi zi ca sef al Marelui Stat Major, iar la 15 august 1916, mobilizat ca sef al Marelui Cartier General. Comanda sa a fost doar una nominala, fiind in imposibilitatea exercitarii ei din cauza bolii de care suferea, conducerea efectiva a Marelui Cartier General fiind exercitata de subseful acestuia, generalul Dumitru Iliescu.S-a sinucis la data de 12 noiembrie 1916 in locuinta sa din Bucuresti, din strada N. Golescu nr.1-3 (Str. C.A. Rosetti nr.7 - fosta Clementei).

Vezi si Viata fostului general roman Ioan Mihail Racovita

Motivele sinuciderii sale sunt controversate. Generalul istoric Radu R. Rosetti il caracteriza pe generalul Zottu ca fiind „un om de bine, cu simtamantul onoarei foarte dezvoltat, cum a dovedit si prin sinuciderea sa dupa dezastrul de la Turtucaia”.

O alta ipoteza este ca Generalul Zottu s-a sinucis fiind-ca a fost banuit ca, prin unele activitati ale sale, ar fi favorizat transmiterea catre inamic a „Planului de campanie al Armatei Romane”, numele sau aflandu-se pe celebra „lista a lui Günther”, alaturi de numele celor care au colaborat cu Puterile Centrale. Prim-ministrul Ion I. C. Bratianu ar fost informat de aceste scurgeri de informatii, l-a pastrat nominal ca sef al Marelui Stat Major pe generalul Zottu, pentru a nu avea neplaceri cu Puterile Centrale, dar a insarcinat o alta persoana, respectiv pe generalul Dumitru Iliescu, cu pregatirea armatei pentru razboi. Ion G. Duca considera insa ca „generalul Vasile Zottu era vadit nepotrivit pentru un loc de asa mare raspundere”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vasile zottu sublocotenent generalul zottu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2449 (s) | 23 queries | Mysql time :0.074286 (s)