News Flash:

Cariera militara a lui Antonio López de Santa Anna

21 Aprilie 2015
564 Vizualizari | 0 Comentarii
Antonio de Padua María Severino López de Santa Anna y Pérez de Lebrón (n. 21 februarie 1794 – d. 21 iunie 1876), cunoscut sub numele de Santa Anna sau López de Santa Anna, a fost un lider politic mexican, general si presedinte al Mexicului. Santa Anna a luptat la inceput impotriva independentei Mexicului fata de Spania, dupa care a intors armele si a sustinut-o. El nu a fost primul caudillo (lider militar) al Mexicului, dar a fost printre primii. A ajuns la rangul de general si a fost presedinte al tarii in mai multe randuri de-a lungul unei turbulente cariere de 40 de ani. A fost presedinte al Mexicului de unsprezece ori de-a lungul unei perioade de 22 de ani.

In 1810, an in care Miguel Hidalgo y Costilla a initiat prima tentativa a Mexicului de cucerire a independentei fata de Spania, Santa Anna s-a alaturat armatei spaniole coloniale. In 1811, Santa Anna a fost ranit in bratul sau mana stanga de o sageata in timpul unei campanii in orasul Amoladeras, din statul San Luis Potosí. In 1813, Santa Anna a luptat in Texas impotriva expeditiei Gutiérrez-Magee, si la batalia de la Medina, in care curajul sau a fost remarcat.

Vezi si Cariera militara a lui Patrice de Mac-Mahon

A fost rapid promovat; a devenit sublocotenent in februarie 1812, si locotenent pana la sfarsitul anului. Dupa rebeliune, tanarul ofiter a fost martor la politica de contrainsurgenta a comandantului sau Arredondo, aceea de executii in masa. Istoricii au speculat ca Santa Anna si-ar fi modelat propriile politici si propriul comportament din timpul Revolutiei Texane pe baza experientei de sub comanda lui Arredondo.

Vezi si Piotr Krasnov - inceputurile carierei militare

In urmatorii ani, in care razboiul de independenta a ajuns in impas, Santa Anna a ridicat sate pentru cetatenii refugiati in apropiere de Veracruz. Atunci s-a apucat de jocurile de noroc, viciu care l-a urmarit pe parcursul intregii vieti.

In 1816, Santa Anna a fost promovat la rang de capitan. El a efectuat ocazional campanii impotriva amerindienilor sau de restaurare a ordinii dupa cate o rascoala. Teritoriul mexican se intindea la acea vreme pana in Oregonul de astazi spre nord si pana in Panama la sud. Teritoriul era prea vast pentru a putea fi controlat de Coroana Spaniei.

In 1821, Santa Anna si-a declarat loialitatea fata de El Libertador (Eliberatorul): viitorul imparat al Mexicului, Agustín de Iturbide. El s-a remarcat rapid, indepartand fortele spaniole din importantul port Veracruz in acelasi an. Iturbide l-a rasplatit cu rangul de general. Santa Anna a exploatat aceste onoruri in folos personal. A achizitionat o mare hacienda si a continuat jocurile de noroc.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

santa anna primul caudillo guti rrez-magee medina istoricii arredondo
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2244 (s) | 34 queries | Mysql time :0.072156 (s)