News Flash:

Carol Quintul, imparatul care a vrut sa fie inmormantat cu un tablou al lui Titian!

18 Octombrie 2015
1073 Vizualizari | 0 Comentarii
carol quintul
In 1551, Carol Quintul, celebrul imparat romano-german, i-a comandat vestitului Titian un tablou cu care sa fie inmormantat. Lucrarea - intitulata ”La Gloria” - a fost terminata trei ani mai tarziu. In 1558, cu cateva clipe inainte de a se stinge, suveranul a fost dus sa-si dea suflarea in fata faimoasei picturi!

Nascut la 1500, Carol Quintul a fost imparat al Sfantului Imperiu Romano - German din 1519 pana in 1556, suind pe tron al o varsta la care abia prinsese a se barbieri in raspar. Mostenind patru case regale importante din Europa, a reusit sa uneasca, sub acelasi sceptru, teritorii extrem de vaste si dispersate, de la Aragon la Tarile de Jos, de la coloniile spaniole ale Americii, ce incepeau sa prinda contur, la Napoli, de la Sicilia la Castilla, deviza sa fiind ”Plus Ultra” (”Mai departe”). Pretindea ca vorbeste ”spaniola cu Dumnezeu, italiana cu femeile, franceza cu barbatii si germana cu al meu cal”. Considera ca Parisul nu este un oras, ci un Univers. Era extrem de cult, gratie si faptului ca in tinerete il avusese tutore pe Adrian de Utrecht, cel care, mai tarziu, avea sa devina Papa Adrian al VI-lea.Suferind de epilepsie, afectat de guta si avand un maxilar inferior extins, Carol s-a gandit, de multe, sa se retraga la o manastire. La 1551, l-a chemat pe Titian, vestitul pictor al Scolii Venetiene. L-a pus sa-i faca un tablou cum nu a mai existat, cu care sa fie inmormantat. Artistul, autorul, printre alte capodopere a ”Inaltarii la cer a Fecioarei”, s-a pus pe treaba. A lucrat mai bine de trei ani la a sa opera, pe care a dat-o gata in 1554.

Vezi si De ce a abdicat Carol Albert al Sardiniei?


”La Gloria” (denumita, uneori si ”Sfanta Treime” ”Judecata de Apoi” sau ”Paradisul”) era un ulei de 8,3 metri patrati, reprezentand figuri ale catolicismului, precum Sfanta Treime, Fecioara Maria, Moise, Noe. De asemenea, in tablou apar si Carol Quintul, cu intrega sa familie.

Din ce in ce mai bolnav, imparatul abdica in 1555, in favoare fiului sau, Filip al II-lea al Spaniei, retragere intrata, efectiv, in vigoare, un an mai tirziu. Se duce la o manastire din Yuste, Extremadura, Spania, intr-o chilie cu ceasuri atarnate pe toti peretii, simbolizand lipsa sa de timp din perioada domniei.

Pe 21 septembrie 1558, de dimineata, a cerut sa fie dus in fata tabloului pe care-l comandase cu sapte ani inainte. Acolo a si decedat, bolnav de malarie. Este inmormantat, cu pictura langa el, in El Escorial, Panteonul regilor Spaniei. ”La Gloria” ramane alaturi de Carol Quintul vreme de 279 de ani. In 1837 ajunge la Muzeul Prado, unde se afla si astazi.

In zilele noastre, cine-si mai doreste sa fie inmormantat cu un tablou?
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carol quintul imparat romano-german titian tablou parisul univers
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2412 (s) | 34 queries | Mysql time :0.070519 (s)