News Flash:

Cartierul CRANGASI - istoria zbuciumata a unui catun

25 Martie 2015
799 Vizualizari | 0 Comentarii
sursa foto muzeuldefotografie ro
Situat in sectorul 6 al Capitalei, cartierul Crangasi are o istorie destul de zbuciumata

Inceputurile acestui cartier se pierd prin secolul al IV-lea, lucru atestat prin descoperirea pe aceste locuri, in perioada moderna, a unor monede romane din vremea lui Valentinian I (364-375 d.Hr.).

Numele cartierului Crangasi se trage de la existenta, in aceasta zona, a unei prelungiri din Codrii Vlasiei, denumita si crang. In acest loc traiau crangasii.

In cea de a doua jumatate a secolului al XVI-lea existau, pe locul in care se afla astazi Bucurestiul, Obilestii pe Colentina, b, in zona de Nord-Est, actualul Otopeni si Crangasii pe Dambovita la Nord-Est de oras.

Vezi si Alexandru Orascu, autorul "Planului Orascu" al Bucurestilor

La inceputul secolului al XX-lea acest catun reprezenta o mica zona locuita din apropierea raului Dambovita, mai exact la granita dintre Bucuresti si comuna Marele Voievod Mihai, ulterior comuna 16 Februarie.

Vezi si Cum s-a schimbat Bucurestiul in 555 de ani

In 1923, o parte din catunul Crangasi a fost inclus in teritoriul capitalei, iar in 1936, se punea temelia unei adevarate capodopere de arhitectura bisericeasca in stil neobizantin, Biserica Belvedere, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel si Sfanta Mucenita Ecaterina.

In perioada interbelica a Bucurestiul, Crangasiul a facut parte din Sectorul Negru al Capitalei, actualul sector 6, stiind fiind faptul ca, la momentul respectiv, Bucurestiul era impartit in cinci sectoare, in cadrul a patru culori: galben, negru, albastru si verde.

Intre 1940 si 1960, terenul din aceasta zona, mai putin afectat de inundatiile periodice (primavara) ale Dambovitei, a inceput sa fie ocupat in etape succesive de locuintele individuale, din paianta si chirpici, ale unor familii sarace. In 1946, se infiinteaza organizatia de tineret a Partidului National-Taranesc, din comuna Voievodul Mihai, asa cum se numea atunci actualul cartier Crangasi – Giulesti, potrivit observator.tv.

Incepand cu anul 1960, pe loturile ramase libere, au inceput sa fie ridicate primele blocuri de locuinte pentru muncitorii din metalurgie. In urma inundatiilor din anii 70, Crangasiul s-a numarat printre cele mai afectate zone.

Abia la inceputul anilor '80, au inceput sa se construiasca masiv blocuri si s-a sistematizat albia Dambovitei, rezultand actualul lac Ciurel, de dimensiuni uriase.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sectorul 6 capitalei crangasi cartier perioada moderna monede romane
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2456 (s) | 23 queries | Mysql time :0.075498 (s)