News Flash:

Casa Cantacuzino-Pascanu din Iasi - FOTO

18 Martie 2015
1571 Vizualizari | 0 Comentarii
Casa Cantacuzino Pascanu din Iasi
Casa a fost construita pe la 1840 de marele logofat Dumitrache Cantacuzino-Pascanu si de Profira, sotia sa. Casa, inconjurata cu un zid, avea in fata o gradina mare cu arbori inalti iar in spate acareturile unei curti boieresti: bucataria, hambarele, grajdurile si locuintele robilor tigani. Casa logofatului Cantacuzino-Pascanu era cunoscuta ca una dintre cele mai renumite din vremea aceea, atat datorita arhitecturii, cat si prin sindrofiile si partidele de carti care erau organizate aici. Domnitorului Grigore Ghica (1849-1856) a fost un obisnuit al casei, coana Profira fiind matusa sa. Dupa moartea logofatului, logofeteasa se muta si vinde casa lui Grigore Cozadini, care o trece apoi fratelui sau Dimitrie Cozadini. Incepand cu anul 1875, palatul lui Dimitrie Cozadini devenea resedinta domneasca temporara, Carol I si invitatii sai locuind aici in timpul vizitelor la Iasi.

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea palatul este cumparat de stat pentru Corpul IV de armata, aici fiind adapostite Comandamentul, Brigada de artilerie, Serviciul de Geniu si alte unitati militare. Casa continua sa fie resedinta regala pentru Carol I si printul mostenitor Ferdinand si sotia sa Maria.

Vezi si Comoara ascunsa a Cantacuzinilor

In timpul Primului Razboi Mondial, datorita ofensivei armatelor Puterilor Centrale soldata cu ocuparea Bucurestiului, conducerea Romaniei se refugiaza la Iasi care devine astfel capitala de razboi a tarii. In aceasta perioada resedinta oficiala a regelui Ferdinand a fost casa lui Cuza din strada Lapusneanu (Ulita Mare). Regina Maria impreuna cu copiii, dupa ce a asteptat mai bine de o saptamana in trenul regal oprit in gara Grajduri, a putut in final sa se adaposteasca in casa Cantacuzino-Pascanu, casa pusa la dispozitie de Ministerul de Razboi.

Vezi si Piramida lui Menkaura, cea mai mica dintre cele trei structuri megalitice de la Giza


Dupa razboi cladirea a ramas in proprietatea reginei Maria, aceasta donand-o in 1929 Fundatiuni „Regele Ferdinand I” pentru a instala aici un institut cu internat pentru educatia fiicelor de ofiteri, institut care a primit numele de «Institutul de Educatiune „Regina Maria”». Aceasta institutie administrata de Fundatiunea „Regele Ferdinand I” a functionat aici pana spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In 1944 cladirea devine intai un lagar pentru militarii Armatei Rosii iar apoi, dupa ofensiva trupelor sovietice in marea Batalie de la Iasi de la sfarsitul lunii august-inceputul lunii septembrie, pentru militarii romani, germani sau italieni prizonieri ai sovieticilor.

Intre 1945-1965 cladirea isi schimba din nou destinatia, devenind Caminul „Ion Niculi” al studentilor politehnisti ieseni. In 1965 cladirea devine Palatul Pionierilor, dechiderea oficiala a noii institutii fiind la 16 ianuarie 1966. O ultima schimbare de nume survine dupa decembrie 1989 cand devine Palatul Copiilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Casa_Cantacuzino-Pascanu_din_Iasi2
casa dumitrache cantacuzino-pascanu profira grigore cozadini carol i
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1669 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019140 (s)