News Flash:

Casa memoriala George Topirceanu din Iasi

10 Aprilie 2015
1037 Vizualizari | 0 Comentarii
Casa memoriala George Topirceanu din Iasi se afla pe Strada Ralet nr. 7. Cladirea a fost sediul revistei Insemnari literare (1919)[1] tiparita sub directia lui Mihail Sadoveanu si George Topirceanu, din colectivul de redactie mai facand parte Garabet Ibraileanu si Demostene Botez.

Casa, construita la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, a fost in proprietatea Lizetei Stroici cumnata scriitorului Demotene Botez prieten cu George Topirceanu, care i-a pus casa la dispozitie lui George Topirceanu, in anul 1932.

Vezi si Casa memoriala George Topirceanu din Namaesti

George Topirceanu a locuit in aceasta cladire din 1932 pana la decesul sau, survenit la 7 mai 1937. Pana in 1983, casa a servit drept locuinta particulara. In anul 1983, casa a fost donata de proprietarii Teodor Neagu si Adrian Vulpe Complexului Muzeal Iasi. A fost renovata, si la 22 iunie 1985 a fost inaugurat acest obiectiv al Muzeului Literaturii Romane Iasi.

Vezi si Casa memoriala Ilie Pintilie


La 12 mai 1957, pe unul din peretii casei in care a locuit George Toparceanu a fost montata o placa comemorativa.

In muzeu sunt expuse obiecte memoriale ale poetului George Topirceanu, precum o calimara, toc, scrumiera, pipa, discuri, aparat de fotografiat, acte, fotografii originale, picturi de A. G. Sutu, manuscrise, reviste.

In prezent, Casa memoriala George Topirceanu, din Iasi, datata din secolul al XIXlea, este declarata monument memorial, cod IS-IV-m-B-04359.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iasi mihail sadoveanu lizetei stroici demotene botez
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1555 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019461 (s)