News Flash:

Casa Regala a Romaniei in IMAGINI - FOTO

12 Iunie 2013
9558 Vizualizari | 2 Comentarii
Casa Regala a Romaniei a fost intemeiata de printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, devenit la 10 mai 1866 regele Carol I al Romaniei. Romania a devenit „Republica Populara” la 30 decembrie 1947, in urma abdicarii de la tron a regelui Mihai I.
Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 24 august 1865, Sigmaringen - d. 20 iulie 1927, Sinaia), numit si Ferdinand I Intregitorul, rege al Romaniei, membru si presedinte de onoare al Academiei Romane din 16 martie 1890. In timpul domniei sale s-a infaptuit Marea Unire din 1918, s-au pus bazele consolidarii statului national unitar roman si s-au adoptat masuri fundamentale pentru dezvoltarea tarii noastre: votul universal, reforma agrara, Constitutia din 1923. Activitatea sa a fost puternic influentata de Ion I. C. Bratianu, presedinte PNL, dar regele il considera pe acesta „zodia buna a Romaniei”, avand deplina incredere in deciziile sale politice. La 15 octombrie 1922, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Catedrala Reintregirii Neamului din Alba-Iulia, regele Ferdinand I si regina Maria au fost incoronati ca suverani ai Romaniei Mari, act ce simboliza unirea tuturor romanilor „de la Nistru pana la Tisa” sub acelasi sceptru. Spre sfarsitul vietii a fost mahnit ca a trebuit sa taie „creanga putreda” din arborele dinastiei, pe fiul sau cel mare Carol al II-lea. Acesta a renuntat la prerogativele de mostenitor al Coroanei, astfel ca succesor la Tronul Romaniei a fost desemnat nepotul regelui, Mihai I. Pe tot parcursul domniei sale, regele Ferdinand I a fost un monarh constitutional. In 1914, cand Ferdinand a urcat pe tron, Romania avea 7,7 milioane locuitori si 137.000 km patrati; in 1927, la moartea sa, tara numara 17,1 milioane locuitori si avea 295.049 km patrati. Dintr-o tara mica, Romania ajunsese un stat cu marime medie in Europa (locul 8 dupa numarul de locuitori si locul 10 dupa suprafata). In cei 13 ani de domnie, Romania a cunoscut mari progrese pe toate planurile - cultural, politic, economic, un dinamism cu adevarat remarcabil, care demonstra in mod graitor vocatia constructiva si inteligenta poporului roman, cu care regele Ferdinand s-a identificat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

familie_regala5
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

dan cotzofana  | #9667
Oribil articol în ceea ce privește Casa REGALĂ a României. Din prima frază (cea cu 10 mai 1866 în care zici că a fost întemeiată - de fapt, Carol I a devenit rege tot pe 10 mai, dar 15 ani mai târziu) mi-am dat seama că am de-a face cu un semidoct (dacă nu cu un sfertodoct, cu o facultate la care sala de curs era undeva în garaj).
În rest, dacă doriți să îi prezentați pe fiecare, pe scurt, de ce nu i-ați luat în ordine cronologică, măcar în ordinea în care au condus Statul Român (de pildă, ce caută, în articol Ferdinand I înainte de Carol, Regina Elena după Regele Mihai I etc..)
În rest, trăiască COPY-PASTE
dan cotzofana  | #9669
În plus, de ce imaginile sunt ”colorizate”, devreme ce, în original, cred că erau alb-negru? PhotoShop, ceva...? Cred că imaginile ORIGINALE ar putea fi alese din ceea ce se găsește pe Internet, dar nu ar trebui prelucrate.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1669 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013457 (s)