News Flash:

Castelul Kendeffy

21 Iulie 2013
1963 Vizualizari | 0 Comentarii
Familia Kendeffy este una dintre cele mai cel celebre si reprezentative din istoria Transilvaniei. Atesta din 1236, de origine cumana, trecere la ritul catolic si capata denumirea astazi celebra. Ioan, fiul lui Kende din Rau de Mori, a fost scutit de orice serviciu cnezial de voievodul transilvan in anul 1406, iar in 1415 a avut deja privilegiu nobiliar. Regele Sigismund daruieste susnumitului Ioan blazon familial. Ioan a avut doi fii, astfel familia s-a despartit in doua ramuri, cea de Kendeffy si cea de Kenderessy. Ambii frati au primit drept de palos de la regele Matia Corvinul. Ridicarea pe plan politic si economic a familiei a fost posibila mai ales prin casatorii, efectuate cu membrii familiilor de nobili inalti, in acest mod familia Kendeffy a procurat mosii intinse in partea de sud a comitatului Hunedoara, in regiunea Hategului. Familia a detinut trei resedinte impunatoare in zona: in Rau de Mori se afla conacul stravechi al familiei, castelul din Carnesti a fost construit intre anii 1871–1875, in stil neorenascentist, iar castelul din Santamaria Orlea a avut mai multe faze de constructie.
Istoria castelului
Aceste faze urmaresc istoria familie, dar si contextul politic. Prima etapa ar fi contructia efectiva realizata de contele Elek Kendeffy la sfarsitul secolul al XVIII. Stim cu siguranta aceasta, prin inscriptia de pe frontonul principal: AEDES/ QUAS HOSPES VIDES/ NON TAM OPERIS MOLE ET ORNATU/ QUAM/ QUIETATAE/ HABITATIONIS COMMODITATE/ ILLUSTRES/ DEO IPSO/ SUMMO ET EX SUPERANTISSIMO/ DIVINARUM HUMARUMOUE [sic!] RERUM/ RECTORE/ FATORUMQUE ARBITRO/ QUO SINE FRUSTRA LABORATUR/ AUXILIUMN [sic!] TE/ FELICITER CONSTITUIT/ ALEXIUS KENDEFI/ COMES DEI [sic!] MALOMVIZ/ SACR[AE] CAES[ARAE] REGIAEQ[UE] ET APOST[OLICAE]/ MAIEST[ATIS] IN SUMMO M[AGNI]. PRINCIP[ATUS] TRANSYLV[ANIAE]/ SENATU CONSILIARISQ[UE] ACT[UALIS] ET INT[IMUS]/ CUM CONIUGE CARISSIMA/ CHRISTINA BETHLENIA/ NATA COMITISSA/ EASQUE [sic!]/ DEO STATORI/ CARIS PIGNORIBUS ET AMICIS/ EX VOTO DICAVIT/ ANNO AE[RAE?/TATIS?] CH[RISTI] MDCCLXXXII. (In traducere: Cladirea pe care o vezi, straine, nu se distinge datorita muncii enorme si prin decoratile sale, ci datorita linistii si a confortului unei locuinte calme, pe care cu ajutorul Dumnezeului cel mare, directorul si aparatorul intelept al treburilor divine si terestre, fara a carui sfat orice munca ar fi in zadar, a construit-o Elek Kendeffy, conte de Rau de Mori, consilierul intim al altetei sale imperiale si regale, si a marelui principe al Transilvaniei, cu sotia sa iubita, contesa Krisztina Bethlen, cu copiii sai, au fagaduit-o pentru Dumnezeu in anul 1782).  A doua, o infrumusetare realizata de Adam Kendeffy, la inceputul secolului al XIX lea. Iar a treia, o transformare majora a castelului in stil neogotic, facuta de contele Arpad Kendeffy, la sfarsitul secolului XIX.Acesta se pare ca ar fi apelat la serviciile oferite de arhitectul Josef SchulzsiFerenc Storno c. B., ultimul fiind restaurator, pictor si decorator interior.  Mai mult, in aceasta perioada castelul beneficiaza si de o atentie sporita in ceea ce priveste aranjarea gradinilor. 
Ultima parte din istoria acestui edificiu este destul de trista. Ultimii proprietari, Gábor Kendeffy si sotia sa Zsuzsanna Bánffy, au fost expropriati in 1948. Atunci castelul a intrat in proprietarea statului roman, fiind  folosit fie de IAS, fie ca destinatie pentru taberele de vara. Din 1984 el este organizat ca hotel. In toata aceasta perioada el sufera o degradare continua.
Descrierea castelului
Cladirea are un plan dreptunghiular si este compusa din trei corpuri. Atrage atentia mai ales datorita turnului sau monumental, aflat pe fatada vestica, avand plan rectangular, patru nivele si un acoperis piramidal. Aripa nordica a cladirii are o compozitie asimetrica. In aceasta aripa se afla si intrarea principala. Legatura dintre turn si corpul central se face printr-o aripa cu doua niveluri. Partea centrala a fatadei are trei niveluri, incoronate de o atica, articularea orizontala a fatadei fiind asigurata de un brau deasupra primului nivel si de prezenta unui crenelaj. O scara conduce catre o terasa care se afla in axul intrarii principale, terasa fiind marginita de un parapet. Elementul cel mai spectaculos al fatadei principale este o placa baroca, opera sculptorului clujean József Hoffmayer, pe care se vad urmele celor doua blazoane ale familiilor Kendeffy si Bethlen si o inscriptie referitoare la constructie. Ferestrele in arcuri frante si balcoanele castelului sunt impresionante si ofera o panorama superba asupra parcului si asupra Muntilor Retezat, care se vad in departare, scrie historia.ro.
Vizita
In momentul de fata castelul functioneaza ca hotel cotat cu o stea. Motiv pentru care nu atrage foarte multi turisti. Costul de cazare, in 2009,  era de 80 lei pe noapte camera simpla si 120 lei apartamentul. Un pranz costa 20 lei, trei feluri de mancare. Recomandabil doar pe timp de vara, pentru ca iarna cladirea este neincalzita. Chiar si asa, o vizita in zona va poate indrepta pasii si spre castelul Kendeffy.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

familia kendeffy celebre reprezentative transilvaniei castelul vizita
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1698 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017900 (s)