News Flash:

Castelul Nakó din Sannicolau Mare - FOTO

22 Ianuarie 2016
916 Vizualizari | 0 Comentarii
Castelul Nako
Castelul Nakó, situat in centrul orasului Sannicolau Mare, a fost construit in anul 1864, pentru contele Kálmán Nakó, in stil neoclasic si plasat in mijlocul unui parc cu arbori de esenta rara.

Nakó este numele maghiarizat al lui Nacu. Provine dintr-o familie de aromani veniti din Grecia si stabiliti in Banat. Fratii Nacu, Hristu si Chiril, care faceau parte din cea mai vestita familie nobiliara din nordvestul judetului Timis-Torontal in secolele XVIII-XIX, cea a grofilor Nacu, au trecut la catolicism si s-au maghiarizat, luandu-si nu mele de Nakó Kristóf si Cziril. Acestia au cumparat domeniul de la Sannicolau la o licitatie, in anul 1781, pe care in 1864 s-a inceput constructia castelului.

Vezi si Catedrala episcopala "Sfantul Nicolae" din Tulcea - FOTO

Cladirea, strajuita de un turn in stil medieval, are 99 de incaperi. Pe vremea sa da maxima prosperitate, in castel se afla o biblioteca cu 5 000 de volume, picturi, staui, mobila sculptata, portelanuri rare, scrisori de la Deák Ferenc, Franz Liszt si Richard Wagner. Valorile din castelul contilor Nako au disparut imediat dupa Primul Razboi Mondial, cand Banatul, pentru scurt timp, s-a aflat sub ocupatie sarbeasca, apoi franceza. Dupa Primul Razboi Mondial, in castel s-a organizat prima scoala agricola din Romania, pentru ca in 1941 sa devina sediu legionar si apoi cazarma-depozit de armament.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, iintre anii 1949 - 1951 in castel a functionat o scoala de tractoristi iar in anii 1953-1955 o scoala agricola. In 1975, Primaria Sannicolau Mare a organizat in castel Muzeul „Béla Bartók", pe care l-a inaugurat in 1981. Tot in anii '80, in castel a functionat si Casa Pionierilor. Dupa Revolutia Romana din 1989, a devenit discoteca si club de calculatoare. Apoi in castel s-a organizat Casa de cultura si muzeul orasului. Este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Timis cu codul TM-II-m-A-06287.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Castelul_Nako2
castelul nak sannicolau mare nacu grecia banatul romania
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1659 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018942 (s)