News Flash:

Cat de gurmanzi erau romanii?

26 Noiembrie 2013
1374 Vizualizari | 0 Comentarii
Inainte de a face aceasta calatorie imaginara, sa ne amintim ca romanii luau cina intr-o incapere special amenajata – triclinium – numita astfel deoarece in jurul unei mese patrate se aflau trei paturi, pe care comesenii sedeau tolaniti, sprijinindu-se pe cotul stang, pentru ca sa aiba mana dreapta libera, cu care sa se poata servi.
Latura a patra a mesei ramanea neocupata si pe acolo sclavii aduceau bucatele.
Meniul unei cine romane – la cei instariti, se intelege – era foarte bogat. Se incepea prin gustatio saupromulsis (aperitiv) la care se mancau scoici, laptuci, oua, crustacee si se bea vin amestecat cu miere. Aceasta era prima parte a cinei. A doua parte, cea principala, consta din doua pana la sapte feluri de mancare.
Se serveau tot soiul de fripturi, pregatite in variate chipuri, la care se beau vinuri mai alese. Cand se incepea partea a doua a cinei, se faceau libatii zeilor si se arunca pe altar faina amestecata cu sare. In partea a treia a cinei se serveau prajituri si, in general, articole de patiserie, precum si branza, fructe, vin. Dintre fructe se mancau, mai ales, merele, de aici proverbul ab ovo ad male (de la ou la mere) adica de la inceputul pana la sfarsitul unui lucru, scriu cei de la istoriesicultura.ro.
Calitatea ospetelor sau, mai bine zis, amploarea destinderii la un ospat depindea de comunitatea de sentimente si idei a comesenilor. Cicero se simtea mai bine la ospete, fiindca se afla intre prieteni care aveau, mai ales, aceleasi idei politice. Se intimpla insa ca, la unele ospete, sa nu se creeze acea placuta atmosfera care l-a facut pe Cicero sa spuna ca, in timpul unui convivium, se traieste cel mai intens.
Astfel de ospete erau acelea oferite de parveniti, care, in epoca imperiala, mai ales, au oferit material de observatie si discutie prozatorilor si poetilor, cum au fost Petroniu, Martial si Iuvenal. Parvenitul era un fost sclav sau un om liber din paturile inferioare care, prin diferite mijloace, de cele mai multe ori reprobabile, ajunsese sa-si faca o mare avere. Ospatul pentru el era un minunat prilej de a-si etala bogatia. Aceasta insa era in contrast cu incultura si manierele lui.
Invitatii, in aceste cazuri, erau sau oameni de aceeasi categorie sociala, sau „clienti“, pentru ca, in dorinta de a parea un om la fel cu cei din aristocratie, el isi avea „clientii“ lui, oameni adesea cu mult mai inteligenti si cu mai mult bun simt. Clientii saraci erau multumiti cand primeau o invitatie la masa cate unui bogat, in nadejdea de a se infrupta din bunatati pe care saracia lor nu le ingaduia sa si le procure. Dar deceptia lor era, de multe ori, mare. Parvenitul, pe langa badaranie si incultura, dovedea si o meschinarie care revolta pe clientii famelici.
Martial, unul dintre cei mai mari poeti ai Romei, care a trait el insusi viata de client, ne descrie, cu maiestrie si umor amar, o cina la un parvenit:
“Zoilus sade tolanit pe pat in haina-i sofranie si loveste pe ceilalti oaspeti cu coatele, in dreapta si in stanga, sprijinindu-se pe asternut de purpura si pe pernite de matase. Sta-n picioare langa el tanarul desfranat si-i da pene rosii si scobitori de lentisc cand vomita, iar concubina ii face vant placut, cand s-a incalzit, din evantaiul de culoarea prazului. Un sclav ii alunga mustele cu varga de mirt. Maseza, cu multa dibacie, isi plimba mainile pe toate madularele…
El imparte conducatorilor de palestra organele mistretului, iar concubinului ii da pulpa de turturea. Si, in timp ce noua ni se pun inainte vinuri acre, ligurice sau musturi fierte la fum din Massilia, el inchina, din cupe de cristal, unui bufon, vin de pe vremea consulului Opimius (adica vin de peste o suta de ani). Apoi, Zoilus, stropindu-se cu parfumuri fabricate de Cosmus nu se roseste sa ne imparta dintr-o scoica aurita pomada cu care se da o prostituata saraca. Noi stam la masa si, cand ni se face semn, primim porunca sa pastram tacere la sforaiturile lui“.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romanii cina triclinium bucatele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1772 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018933 (s)