News Flash:

Catedrala arhiepiscopala din Galati - FOTO

29 Aprilie 2015
2610 Vizualizari | 0 Comentarii
Catedrala arhiepiscopala din Galati este cel mai mare edificiu religios din Galati, catedrala a Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, cu hramul "Sfantul Andrei si Sfantul Nicolae". A fost construita intre 1906 si 1917 si este un simbol al orasului. Catedrala are o lungime exterioara de 37 m si o inaltime de 42,5 m.

In anul 2006, a fost sarbatorit centenarul Catedralei episcopale din Galati, prilej cu care au sosit in oras moastele Sfantului Nectarie de la Eghina.

Piatra de temelie a Catedralei arhiepiscopale din Galati a fost asezata la 27 aprilie 1906, de catre printul Ferdinand si regina Maria, alaturi de episcopul Dunarii de Jos de atunci, Pimen Georgescu, viitorul mitropolit al Moldovei, constructia durand pana in anul 1917 si fiind realizata dupa planurile arhitectilor Petre Antonescu si Stefan Burcus.

Vezi si Catedrala Saint Paul din Londra

Cutremurul din 1940 a prabusit turla cea mare. Abia in anul 1950 a inceput restaurarea, dupa un proiect al arhitectului Stavru Cosifide si al inginerului E. Sataru, iar executarea lucrarilor a fost coordonata de arhitectul Eugen Chefeneux. Pictura a fost refacuta de Niculina Dona. Biserica a fost resfintita la 7 iulie 1957.

Vezi si Catedrala Sfantul Sava din Belgrad - FOTO


Cutremurul din 1977, dar mai ales ridicarea panzei freatice in zona, au determinat degradari care au impus noi lucrari de conslidare, care au constat in realizarea unei retele de centuri si stalpi din beton armat, asociata cu consolidarea locala la arcele timpan naos, absida si bolta altarului, precum si la arcele, boltile si cupolele ce compun pridvorul. Local, s-a impus inlocuirea a doua coloane din beton armat. In zonele unde betonul armat conlucreaza cu zidaria s-a folosit mortar beton in stare fluida. In paralel cu lucrarile de consolidare, s-a executat si restaurarea picturii.

Catedrala cu hramul “Sf. Ierarh Nicolae si Sf. Apostol Andrei” a fost resfintita in anul 2006. La aceasta sarbatoare au participat 16 membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, mitropolitul Efrem de Ydra, Spetses si Eghina — Grecia, precum si foarte multi preoti si credinciosi. Resfintirea acestui locas s-a facut la implinirea a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie si la 10 ani de la aducerea pentru prima oara, in Romania, a moastelor Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, protector al municipiului Galati. Cu aceasta ocazie au fost aduse la Galati si o parte din moastele Sf. Ierarh Nectarie de Eghina.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Catedrala_arhiepiscopala_din_Galati2
catedrala arhiepiscopala galati edificiu religios simbol orasului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1708 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013760 (s)