News Flash:

Cauzele infrangerii lui Mihai Viteazul la Miraslau

26 Mai 2015
592 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia de la Miraslau a avut loc la 18 septembrie 1600 langa Miraslau intre valahii condusi de Mihai Viteazul (sprijiniti de secui) si trupele austriece ale generalului italian Gheorghe Basta (sprijinite de sasi si de nobilimea din Transilvania).

Trecerea sasilor de partea Casei de Habsburg a fost cauzata de numeroasele jafuri comise de trupele lui Mihai Viteazul, precum cele de la Ghimbav, Codlea, Merghindeal, Cincu, Sura Mica, Cristian, Calnic etc. In plan extern Polonia nu a acceptat trecerea Moldovei sub dominatia Tarii Romanesti, iar sprijinul imparatului Rudolf al II-lea fata de Mihai Viteazul a scazut, in contextul suspiciunii ca Mihai va trece de partea otomana. Generalul Giorgio Basta a fost trimis in Transilvania pentru a intari cursul antiotoman.

Vezi si Cinci momente decisive ale domniei lui Mihai Viteazul


In aceasta conjunctura a avut loc batalia de la Miraslau din 16 septembrie 1600 intre Mihai Viteazul si generalul imperial Basta, care se indrepta spre Alba Iulia. Mihai, care se afla la Orastie, l-a intampinat langa satul Miraslau. Cu toate ca-si alesese o pozitie intarita in mod natural, Mihai cu firea lui impulsiva, nu a profitat de aceasta asezare strategica si s-a lasat provocat de Basta, care a simulat o retragere. Mihai considerand aceasta retragere ca un semn de slabiciune a trupelor lui Basta, paraseste pozitia intarita si incepe sa urmareasca pe inamic.

Vezi si Cronica uciderii lui Mihai Viteazul

Aceasta mare greseala a fost una din cauzele infrangerii de la Miraslau. O alta cauza a fost superioritatea trupelor lui Basta. Trebuie amintit ca dincolo de succesele sale militare, pozitia lui Mihai era fragila din cauza precaritatii mijloacelor sale pecuniare si militare. O alta cauza, dupa parerea cancelarului polon Ioan Zamoyski, este ca „domnului roman i-au lipsit cele mai bune unitati pe care le avea: mercenarii lui Baba Novac, oastea lui Udrea si oastea romana a lui Sava armasul si Radu Buzescu”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mihai viteazul gheorghe basta transilvania ghimbav codlea merghindeal
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2085 (s) | 34 queries | Mysql time :0.078120 (s)