News Flash:

Cavaleria in epoca napoleoniana

21 Mai 2015
906 Vizualizari | 0 Comentarii
Cavaleria era folosita datorita capacitatii sale de a „lua” o pozitie si gratie fortei de impact impresionante pe care o au calaretii in galop, acestia putand produce brese in liniile inamice (actiuni de soc). Odata ce cavaleria cucerea o pozitie, era esential ca infanteria sa fie rapid dispusa pe acea pozitie, deoarece cavaleria era mult mai putin capabila sa mentina sau sa apere acea pozitie. Principala arma de cavalerie era sabia sau spada, dar majoritatea unitatilor erau inarmate si cu arme de foc: carabine sau pistoale. In ciuda denumirilor foarte diverse pe care le aveau unitatile din aceasta perioada, cavaleria se imparte la randul sau in functie de gabaritul calului, al calaretului si in functie de armament, in: usoara, „de linie” (medie) si grea. Misiunea principala a cavaleriei era aceea de a invinge cavaleria inamica, daca se angaja o lupta de cavalerie, ceea ce nu era intotdeauna cazul. Organizarea era aceeasi ca in cazul infanteriei, cu exceptia faptului ca regimentul se impartea in 4 escadroane, impartite in 8 companii de cate aproximativ 60 de oameni.

Vezi si Tactica militara in epoca napoleoniana

Cavaleria de linie. Forma grosul acestei arme si era reprezentata din unitati adaptabile, capabile sa indeplineasca mai multe tipuri de misiuni: actiune de soc, recunoastere, lupta cu cavaleria inamica, urmarirea inamicului sau acoperirea retragerii. Dragonii, care purtau casti de metal, erau cel mai des intalnit tip de cavalerie, acestia fiind deseori antrenati sa lupte si pedestru. Tot din aceasta categorie faceau parte si lancierii, denumiti, in functie de tara, fie „chevau-légers”, fie „ulani”.

Cavaleria grea. Acest termen desemna unitati cu denumiri foarte diverse, in functie de tara. Ceea ce aveau in comun era faptul ca soldatii erau mari de inaltime si calareau cai masivi. Erau inarmati cu sabii drepte, lungi si cu o pereche de pistoale. Cavaleria grea tipica era reprezentata de cuirasieri, care purtau casti de metal, plastron (platose pentru piept si abdomen) si, in anumite tari, purtau si dosiera (platose care proteja si spatele). Cu toate acestea, la inceputul perioadei napoleoniane, o parte dintre puterile europene (cu exceptia Frantei si a Austriei) renuntasera la cuirase, doar pentru a le reintroduce pe parcursul sau dupa razboaiele napoleoniene. Alte tipuri de cavalerie grea o reprezentau carabinierii, grenadierii calare sau „Dragoon Guards”. Unele din aceste unitati foloseau si pusti scurte (carabine), dar arma principala ramanea sabia, eficienta acestor unitati constand in forta de impact si nu in puterea de foc.

Vezi si Ce-l face pe Nicolae Balcescu atat de fascinant?

Cavaleria usoara. Avea ca scop principal cercetarea campului de batalie, escota sau patrularea. Erau inarmati cu sabii scurte curbate si cu pusti. Principala calitate a acestor unitati era viteza. In aceasta categorie intrau husarii, Vanatorii calare (specifici Frantei), dragonii usori. Mai ales husarii erau antrenati pentru lupta si calareau cai putin mai masivi decat celelalte tipuri de cavalerie usoara.

Unitati neregulate. In special Rusia si statele din afara Europei detineau astfel de unitati, dintre care cei mai faimosi sunt cazacii. Aceste trupe, desi aveau o valoare combativa indoielnica, erau disponbile in numar mare si puteau fi folosite in principal ca cercetasi si pentru a intarzia miscarile infanteriei inamice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cavaleria capacitatii fortei calaretii galop liniile inamice rusia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2286 (s) | 23 queries | Mysql time :0.069154 (s)