News Flash:

Cazimir al III-lea al Poloniei, ultimul rege polonez din dinastia Piast

3 Aprilie 2015
1735 Vizualizari | 0 Comentarii
Cazimir al III lea
Nascut in Kowal, Cazimir cel Mare s-a casatorit prima data cu Ana, sau Aldona Ona, fiica Marelui Duce Gediminad din Lutiania. Fiicele din aceasta casatorie au fost Cunigunde, care s-a casatorit cu Lodovic al VI-lea, fiul lui Ludovic al IV-lea Imparatul Roman, si Elisabeta, care s-a casatorit cu Ducele Bogislav al V-lea de Pomerania. Aldona a murit in 1339, iar Cazimir s-a casatorit cu Adelaide de Hesse. A divortat de Adelaide in 1356, si s-a casatorit cu Cristina de care a divortat, casatorindu-se pentru a patra oara cu Hedwig de Głogów si Sagan.

Cele trei fiice cu cele patru sotii erau foarte tinere cand tatal lor a murit, si erau considerate ca avand o legitimitate indoielnica din cauza bigamiei lui Cazimir. Deoarece cei cinci copii nascuti cu prima si a patra sotie era fete, Cazimir nu a lasat nici un mostenitor de sex masculin legal.

Cand Cazimir, ultimul rege al Dinastiei Piast, a murit in 1370, in urma unui accident de vanatore, nepotul sau, Regele Ludovic I al Ungariei, a reusit sa devina Rege al Poloniei.

Cazimir este singurul rege polonez care a primit si a pastrat titlul de cel Mare in istoria poloneza. Cand a venit la tron, vecinii sai nu i-au recunoscut titlul sau, numind-l Rege al Cracoviei.Economia era distrusa iar regatul fusese depopulat si epuzat dupa razboi. La moartea sa, Cazimir a lasat regatul sau dublat in dimensiune (prin adaugarea terenurilot din zilele noastre, Ucraina, pe care l-a numit Ducatul Halicz), mai prosper, mai bogat si cu noi perspective pentru viitor. Desi era descris ca un rege pasnic, el a purtat mai multe razboaie victorioase.

Vezi si Alegerea ca rege a lui Stefan Báthory

Cazimir cel Mare a construit multe cladiri in timpul domniei sale (Castelul Wawel, Orle Gniazda), a reformat armata poloneza si civilii polonezi. La Sejm in Wiślica, la 11 martie 1347, el a introdus reforme legislative in sistemul judiciar din regatul sau. A aprobat un cod de legi pentru Polonia Mare si Mica, a fondat Universitatea din Cracovia (cea mai veche universtitate din Polonia). A organizat o intalnire cu regii in Cracovia (1364) in care a expus bogatia regatului polonez.

Spre deosebire de tatal sau, noul rege a avut o inclinatie pentru greutatile vietii militarilor. Inca de la inceput, Cazimir a actionat cu prudenta, castigand in 1335 cererile lui Ioan la tronul polonez. In 1343, Cazimir a stabilit mai multe dispute la nivel inalt cu Ordinul Teutonic asupra unui compromis teritorial, ducand la Tratatul de la Kalisz, un tratat de pace care a incheiat Razboiul Polonezo-Teutonic din 1326-1332. Regiunile Dobrzyń si Kuyavia au fost recuperate de Cazimir.

La acea vreme, Polonia a inceput sa se extinda spre est iar printr-o serie de campanii militare intre 1340 si 1366, Cazimir a anexat zona Halici-Volodymyr de Rus. Orasul Lviv a atras noi veniti de diferite nationalitati, si i s-a acordat drepturi municipale in 1356, incepand sa fie primul centru plonez in mijlocul unei populatii ortodoxe. Sustinut de Ungaria, relege polonez a promis tronul polonez casei maghiare, in cazul in care acesta va muri fara mostenitori de sex masculin.

Vezi si Stanislaw August Poniatowski, ultimul rege al Poloniei

Cazimir, care in 1339 a renuntat oficial la drepturile sale asupra mai multor principate, a incercat fara succes sa le recupereze, prin efectuarea unor activitati militare impotriva Luxemburgului, intre 1343 si 1348, apoi a incercat blocarea seprararii Sineziei de Arhiepiscopia Gniezno a lui Carol al IV-lea.

Aliat cu Danemarca si Pomerania de Vest, Cazimir a fost capabil sa impuna unele corecturi la frontiera de vest. In 1365, Drezdenko si Santok au devenit feuda Poloniei, in timp ce districtul Walcz a fost luat in 1368, rupand legatura dintre Brandenburg si teutoni si conectand Plonia de Pomerania.

In scopul de a inrola sprijinul nobilimii, Cazimir a fost nevoit sa acorde privilegii importante, care l-a facut sa domnie cetatenii (burghezii sau mieszczaństwo).

In 1335, in Tratatul de la Trentschin, Cazimir a renuntat la pretentiile sale din regiunea Silezia. In 1355, in Buda, Cazimir l-a desemnat pe Ludovic I al Ungariei ca succesor al sau. In schimb, povara fiscala szlachta a fost redusa, acestia nefiind obigati sa plateasca cheltuielile de expeditie militara in afara Poloniei. Aceste concesii importante au dus in cele din urma la cresterea democratiei unice a nobililor polono-lituaneini.

A doua sa fiica, Elisabeta, Ducesa de Pomerania, a nascut un fiu in 1351, Cazimir al IV-lea de Pomerania. El a fost trecut ca mostenitor insa nu a reusit sa preia tronul, murind fara copii in 1377, la 7 ani dupa moartea Regelui Cazimir. A fost singurul descendent legitim de sex masculin a regelui care a trait in timpul vietii sale.

De asemenea, cumnatul sau Ludovic al VI-lea de Bavaria, Margraf si Print-Elector de Brandenburg, a fost un posibil succesor ca rege al Poloniei. Cu toate acestea, el nu a fost considerat eligibil dupa ce sotia sa, Cunigunde, a murit in 1357, fara copii.

Cazimir nu a avut nici un fiu legitim. Aparent, si-a considerat descendentii sai ca fiind ori necorespunzatori ori prea tineri pentru a mosteni tronul. Astfel, in scopul de a oferi o linie clara de succesiune si pentru a evita incertitudinea dinastica, a aranjat pentru nepotul sau, Ludovic I al Ungariei, ca el sa fie succesorul sau in Polonia. Ludovic a fost proclamat rege la moartea lui Cazimir in 1370, si sora lui Cazimir, Elisabeta (mama lui Ludovic) a avut o mare parte din putere pana la moartea ei in 1380.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

kowal ana aldona ona elisabeta rege dinastiei piast ucraina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2230 (s) | 23 queries | Mysql time :0.074928 (s)