News Flash:

Ce a tinut ascuns Charles Darwin?

7 Ianuarie 2014
5232 Vizualizari | 0 Comentarii
Cunoscut pentru celebra lucrare, "Evolutia speciilor pe calea selectiei naturale" - aparuta in anul 1859, Darwin datoreaza majoritatea covarsitoare a ideilor sale unei calatorii stiintifice.
Este vorba de voiajul dedicat observatiilor stiintifice, efectuat intre 1831 si 1836, la bordul vasului "Beagle". Dar doi cercetatori de la Imperial College din Londra au descoperit in manuscrisele sale o fraza care le-a atras atentia, si anume: "...daca sunt cultivate mai multe soiuri de plante in aceeasi zona, productivitatea creste". La ce se referea creatorul darwinismului?
Multa vreme, sursa aceste idei a lui Darwin (1809-1882) a ramas necunoscuta, neexistand nici o explicatie. Dar recent, revista "Science" a publicat rezultatul surprinzator al anchetei intreprinse de cercetatorii operei sale. Astfel, s-a aflat ca la inceputul secolului XIX, botanistul englez George Sinclair a amenajat o gradina speciala la Woburn Abbey, in sud-estul Angliei. Acolo existau 240 de mici parcele cultivate cu o mare varietate de plante (inclusiv bazine cu specii acvatice).
 Sinclair si-a publicat primele observatii in 1816, iar in 1826 a scris un studiu amplu a carui concluzie era urmatoarea: o mare comunitate de specii vegetale este mult mai avantajoasa pentru dezvoltarea plantelor decat un ecosistem sarac in diversitate"... De fapt, aceasta idee revolutionara pentru acele timpuri evidentia pentru prima oara rolul esential al biodiversitatii pentru viata in mediul natural (ecosistem) a plantelor, dar si a insectelor si a altor vietuitoare.
Era vorba, in consecinta de primul studiu ecologic, pe care marele Darwin l-a apreciat atat de mult, insa nu a mentionat deloc numele lui George Sinclair (trebuie precizat ca termenul de "ecologie" a fost folosit pentru prima data de biologul german Ernst Haeckel, in 1866). Astazi, ideile darwiniste privind biodiversitatea si importanta ei ecosistemica sunt mai actuale decat oricand. Printre observatiile stiintifice si concluziile geniale ale lui Darwin, acea gradina speciala de la Woburn Abbey a avut un rol aparte.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

celebra lucrare darwin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013072 (s)