News Flash:

Ce cerea Nicolae Ceausescu Israelului

25 Decembrie 2015
1943 Vizualizari | 0 Comentarii
Premierul israelian Menachem Begin, care a condus Executivul statului evreu in perioada iunie 1977 - octombrie 1983, efectuase o vizita in Romania - singurul stat comunist care mentinea la acea vreme relatiile diplomatice - in august 1977. Israelul incerca, la acea vreme, sa mentina contactele diplomatice cu Egiptul prin intermediul Romaniei, care avea relatii bune cu lumea araba.

In cursul unei intrevederi private cu Ceausescu, Menachem Begin a fost informat ca Anwar Sadat acceptase organizarea unei reuniuni directe intre reprezentantii Israelului si Egiptului. "Am profitat de oportunitatea unei conversatii personale cu Nicolae Ceausescu; presedintele s-a oprit din discutia care dura de doua ore si a mers cu mine in gradina, doar cu un interpret", le spunea Begin ministrilor israelieni, potrivit realitatea.net.

Vezi si Idila secreta a lui Nicolae Ceausescu 

In plus fata de relatiile cu Egiptul, Ceausescu a propus ca Israelul sa recunoasca Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) si sa negocieze cu aceasta. "Ceausescu mi-a spus ca ar trebui sa recunoastem OEP, ar trebui sa purtam negocieri cu Yasser Arafat; Arafat este un om bun, Ceausescu a vorbit cu el si exista oameni care sunt mult mai rai in OEP, Arafat este pregatit sa recunoasca statul Israel", le explica premierul Begin ministrilor israelieni.

Vezi si Primul pasaport al lui Nicolae CEAUSESCU - FOTO  

In cursul intrevederii, Ceausescu a cerut Israelului sa se retraga din teritoriile ocupate in 1967. Ceausescu "a vorbit si despre colonii, iar eu i-am raspuns ce era necesar. A cerut retragerea la frontierele din 1967… Mi-a spus: Daca Israelul va continua actualele politici - adica nu va accepta retragerea la frontierele din 4 iunie 1967, nu va recunoaste statul Palestina, nu va purta negocieri cu OEP – el este ingrijorat - si a spus acest lucru cu preocupare - ca sentimentele antievreiesti se vor accentua in multe zone ale lumii. I-am spus: vreau sa stii ca poporul evreu este unit acum, mai mult ca niciodata, in jurul Israelului", a precizat Begin, conform documentelor.

In afara de mesajul din partea lui Anwar El Sadat transmis prin intermediul Romaniei, Israelul a folosit si contactele cu Marocul si cu regele Hassan al II-lea pentru a organiza o reuniune cu partea egipteana.

In urma negocierilor initiate dupa mesajul intermediat de Nicolae Ceausescu, Israelul a semnat, in 1979, un tratat de pace cu Egiptul, conform Acordurilor de Pace de la Camp David. Acordul de pace, aflat in vigoare si in prezent, a fost semnat de presedintele egiptean de la acea vreme, Anwar El Sadat, si de fostul premier israelian Menachem Begin.

In relatia cu Organizatia pentru Eliberarea Palestinei si cu Autoritatea Palestiniana, Israelul nu a dat curs recomandarii lui Nicolae Ceausescu de a recunoaste statul palestinian.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

menachem begin statului evreu romania stat comunist lumea araba oep
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2339 (s) | 23 queries | Mysql time :0.059569 (s)