News Flash:

Ce este "faleristica"?

23 Aprilie 2015
1256 Vizualizari | 1 Comentarii
Faleristica este o stiinta auxiliara a istoriei care are drept obiect studiul ordinelor, decoratiilor si medaliilor. Aportul acestei stiinte auxiliare este sa descifreze si sa inteleaga prezenta ordinelor, decoratiilor si medaliilor pe diferite suporturi (tablouri, fotografii, acte, monumente). Mai general, sa ajute munca istoricului oferindu-i unelte de datare.

Vezi si Sportul, mijloc de propaganda in timpul regimului comunist

Termeni apropiati sunt cei de exonumie si medalistica.

Cuvantul romanesc
faleristica provine din cuvantul francez phaléristique, care, la randul sau, provine din cuvantul francez phalère (substantiv de genul feminin), iar acesta din substantivul latinesc feminin plural phaleræ/ faleræ, cu sensul de „falera”, dar mai ales la plural: „falere” (care, in antichitate desemna o medalie de aur care se dadea soldatilor romani ca premiu si care era purtata la gat, ca pandantiv sau aplicata pe harnasament, sau ca ornament de fibula), si din cuvantul vechi grecesc ta phalara (τὰ φάλαρα).

Privitor la cuvantul falera, falere, Noul dictionar universal al limbii romane ne ofera urmatoarele explicatii: „1. (ant.[tichitate]) medalie de aur care rasplatea meritele soldatilor romani si se purta la git; 2. obiect de podoaba purtat la git [Din it. falera, lat phalera]”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

faleristica stiinta auxiliara istoriei studiul ordinelor medaliilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Simi  | #5947
Spuneți că faleristica studiază ordinile, decorațiile și medaliile. Oare ordinile nu sunt și ele decorații? Apoi, medaliile ( nu cele pe care le studiază medalistica) nu sunt și ele decorații?
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2408 (s) | 34 queries | Mysql time :0.080939 (s)