News Flash:

Ce gust avea vinul in urma cu 3.700 ani?

27 Noiembrie 2013
1356 Vizualizari | 0 Comentarii
Nu este o noutate faptul ca in trecut vinul era un amestec sofisticat, dar acum avem o confirmare importanta. In nordul Israelului, in Nahariya, au fost descoperite 40 de amfore in subsolul unei cladiri. Era rezerva de vin a unei familii, cel mai bun vin, de baut in momentele importante, in timpul banchetelor. Un obicei care a fost transmis pana in zilele noastre si in multe zone din Romania.
"Nu este, desigur, vinul pe care o persoana ar dori sa-l bea pentru a se relaxa dupa o zi de munca", spune Andrew Koh de la Universitatea Brandeis, unul dintre arheologii care a prezentat acum cateva zile (mai precis pe 22 noiembrie) rezultatele descoperirii si analizele chimice efectuate pe resturile de amfore. Alaturi de el se aflau Eric Cline, de la Universitatea George Washington, si Assaf Yasur - Landau, de la Universitatea Haifa din Israel.
Impreuna cu strugurii se puneau la fermentat mai multe fructe diverse, atat pentru a face vinul mai dulce cat si pentru functia antibacteriana a unor ingrediente, scrie epochtimes-romania.ro.
"O comparatie cu un vin din zilele noastre? Cel mai aproape poate fi Moscato di Pantelleria'' - presupune Attilio Scienza, profesor de Viticultura in Milano, numit si „Indiana Jones al vinului”, care calatoreste in jurul lumii pentru a gasi urme genetice ale plantelor vechi - ''Vinul, pe timpuri, era numai dulce, chiar romanii adaugau smirna. Moscato di Pantelleria este vinul care si in prezent este produs cu aceeasi tehnica recomandata de Hesiod, se adaugau stafide in vinul de baza", relateaza profesorul intr-un interviu pentru Corriere.
Potrivit lui Patrick McGovern de la Universitatea din Pennsylvania, specialist in istoria viticulturii, descoperirea care a fost facuta in partea de nord a Israelului "arunca o lumina noua cu privire la drumul vinului, care de acolo s-a raspandit in intreaga Mediterana". Cele mai vechi reziduuri de vin s-au gasit in Irak, intr-o singura amfora care dateaza de acum 6.000 de ani, descoperirea fiind facuta acum cativa ani de catre o expeditie americana. Chiar si in acel caz nu era un lichid obtinut numai din struguri.
Vinul pur, spune profesorul Attilio Scienza, este o inventie moderna din ultimele trei secole. Inainte de aceasta era un amestec sofisticat, cu condimente si fructe, utilizate drept conservanti si arome, sau cu conservanti pentru a preveni proliferarea bacteriilor. Asiro-babilonienii adaugau miere si must fiert, care servea pentru a opri fermentarea, intr-o epoca fara sulf si cu igiena precara.
"Era esential, spune profesorul, sa aiba un gust placut. Atunci nu era un aliment, ci o licoare pentru ritualuri, de fapt un medicament social". Chiar si in medicina chineza antica, vinul preparat cu anumite plante era folosit ca medicament.
In amforele antice descoperite in Israel, similare cu cele care au fost gasite in Georgia, se puneau impreuna, putin din toate: prune, cand abia se coceau, apoi venea randul caiselor, perelor, merelor si cel al strugurilor, la sfarsitul anului. In conformitate cu cele spuse de profesorul Attilio Scienza, grecii, in schimb, au folosit doar struguri in prepararea vinului si aceasta din cauza climei foarte uscate care nu permitea cresterea altor pomi fructiferi. Vinul din antichitate era intotdeauna rosu, cel alb a aparut dupa temperaturile foarte scazute din anul 1300, atunci cand strugurii rosii si-au schimbat culoarea, asa cum s-a intamplat cu Chardonnay.
Descoperirea si analizele chimice efectuate de grupul israelian si cel american indica, de asemenea, faptul ca deja in urma cu 3.700 de ani producatorii incercau sa personalizeze productia proprie de vin utilizand tot timpul aceeasi reteta. Curtis Runnels, un arheolog de ​​la Boston, spune ca analiza chimica a evidentiat faptul ca fiecare amfora are un continut foarte asemanator cu al celeilalte "demonstrand coerenta si controlul productiei care este caracteristica fiecarui producator de vin".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vinul israelului nahariya vin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1874 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028357 (s)